Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Státní finance nezachrání zázrak, ekonomické zázraky totiž neexistují

Tisíce nových dětí díky prudce zvýšené porodnosti, znovu zavedená elektronická evidence tržeb, mimořádná daň z mimořádných výnosů, sektorová daň, lithium… Velmi dílčí seznam zázraků, které měly nebo mají zachránit státní finance.

Mají jednu společnou chybu. Nikdy se neuskutečnily nebo neuskuteční. A pokud něco zavedeno skutečně bylo či bude, tak to nemělo ani nebude mít ani zdaleka slibované výsledky. Pokusy o zázrak dokonce možná situaci spíše zhorší, než že by ji zlepšily.

Ovšem je fakt, že část veřejnosti prostě potenciál zázraků miluje. Pro leckoho je totiž přijatelnější doufat v mimořádnou, nepravděpodobnou a zázračnou událost, která naopak od soustavné práce slibuje bezbolestné řešení problému.

Práce má sice vcelku jistý, nicméně nikoliv ohromující výsledek. Je však (mnohdy a pro mnohé) nevýslovně nudná. Oč zábavnější by byl zázrak, že? Konec konců, čím by byly pohádky bez zlaté rybky a tří přání nebo bez džina v láhvi. Nebude tak úplně náhodou, že podobné modely se dají najít téměř ve všech lidových kulturách.

Touha po zázračných řešeních totiž neplatí jen v lidové slovesnosti, ekonomice a přeneseně v politice. Tedy v takových „humanitních“ oblastech. Mnoho lidí nesporně pevně věří, že perpetuum mobile není nemožné, že jednoho dne bude mít lidstvo způsob, jak vyrobit z ničeho něco. Jiní jsou přesvědčení, že jsme již v devatenáctém století čerpali čistou energii z atmosféry, ale petrolejářské firmy uspořádaly první světovou válku, aby na to všichni zapomněli. A také přísahají na „probuzení“ lidstva, které strhne své okovy a obratem vytvoří ráj na zemi.

Jistě, perpetuu mobile se mlčící většina důvěřující fyzice ze základní a střední školy spíše vysměje. Přitom je obsah racionality perpetua mobile zhruba tak stejný, jako obsah racionality představy, že rozpočtové schodky zachrání mimořádné daně a že 70 miliard ročního schodku penzijního systému zalepíme tím, že párek v rohlíku bude jenom s EET. Dokonce ani s tím lithiem by to nebylo tak jednoduché. O tom ostatně vypráví varující příběh Holandské nemoci. Počet zemí, které díky nečekanému bohatství ze země zbohatly, je daleko menší než počet zemí, které zoufale zaostaly.

Nechci nijak komentovat politické diskuse na téma dluh, státní finance a celý balík problémů okolo. Jaká konkrétní řešení mají být přijímána, to je v konečné rovině věc politiků, protože se jedná o politický rozhodovací proces. K tomu ekonomové mohou dát jenom expertní vyjádření, k rozhodnutí mají od voličů mandát politici.

Co je však nutné říkat a co by ve veřejné diskusi mělo být slyšet co nejvíce, to je nezpochybnitelný fakt, že ať bude konkrétní řešení jakékoliv, nemůže být postaveno na zázraku, ale na práci a úsporách. A obětech. I kdyby návrat EET do našeho života vynesl třeba pět miliard korun dodatečně odvedených peněz (což je nereálné, ale o to se nemusíme hádat), jak významné by to bylo ve srovnání s loňským penzijním schodkem 70 miliard a se schodkem 200 či 300 miliard, které kterému nás důchodový systém bez reformy nesporně dospěje? To jsou různé kategorie. Stejně jako představa (velmi oblíbená), že kdyby politici brali polovinu, hned bude dost na důchody. Přátelé, kdyby všichni politici v zemi (včetně obecních) brali polovinu, tak to (od boku, ale v řádu určitě správně) nevyřeší ani procento rozpočtového problému.

Jistě, někdy se cosi jako zázrak odehraje. Třeba kdosi vyhraje v loterii stovky milionů korun. Jenže stát nemá, kde by si koupil los. Každopádně nikdy nemůže mít více, než vezme svým občanům. A těm nemůže vzít více, než kolik si zvládnou vydělat. Vydělají si tolik, kolik svobodného prostoru pro využití schopností a dovedností dokáže stát vytvořit. A tento prostor je tím větší, čím méně stát občanům bere.

A teď mi řekněte, kde v tom kolečku příčin a následků vidíte místo pro zázrak? Tady je místo jenom pro práci, snahu, vytrvalost…

Tak tolik k tomu doufání v zázraky.

Autor: Luboš Smrčka | pátek 24.5.2024 9:37 | karma článku: 21,22 | přečteno: 406x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,48 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma: 16,74 | Přečteno: 470x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma: 31,10 | Přečteno: 3316x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma: 19,89 | Přečteno: 628x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  18:15

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

KOMENTÁŘ: Jsou cyklisté arogantní hlupáci? Nenávist se člověku vrátí, paní senátorko

16. června 2024

Premium Senátorce a bývalé ministryni spravedlnosti vadí každý, kdo jezdí na kole. Kurýři ve městech,...

Statisícům Ukrajinců chybí voda. V toxické se i sprchují, říká šéfka neziskovky

16. června 2024

Když byla před rokem zničena Kachovská přehrada, statisíce Ukrajinců přišly o zdroj pitné vody....

Německá policie v Hamburku postřelila muže, cepínem útočil na strážníky

16. června 2024  13:37,  aktualizováno  17:37

Německá policie v neděli po poledni poblíž hlavní hamburské třídy Reeperbahn postřelila muže...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 363
  • Celková karma 17,15
  • Průměrná čtenost 1385x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky