Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nevážnost poslankyně Semelové

Hloupost nemůže být trestná. Neměli bychom zavírat lidi za hloupé názory, dokonce ani za takové názory, které jsou natolik hloupé, natolik nepravdivé a natolik lživé, že jsou nebezpečné.

Proto by neměla být stíhána ani komunistická poslankyně Marta Semelová a neměla by být stíhána dokonce ani za hlásání tak nehorázných nepravd, jaké vyslovila nedávno ve vysílání České televize o procesu s Miladou Horákovou. Ostatně tato žena neřekla podobné věci poprvé, její nostalgické vzpomínání na hodného Klementa Gottwalda a idylické časy Jáchymova jí zařadily mezi zkušené popírače stalinistických represí. Ve skutečnosti je Semelová ze stejného těsta, jako popírači holokaustu a ani lepší ani horší, prostě naprosto stejná. Mezi Ernstem Zündelem, Rogerem Garaudym, Davidem Irvingem a Martou Semelovou není žádný rozdíl. Snad jenom ten, že minimálně Garaudy byl a Irving je podstatně sečtělejší.

Přesto myšlenka není čin. Svoboda slova by měla platit i pro případy tak otřesné, jakým je tato poslankyně. Občanská práva jsou vzácná a křehká, svoboda slova je vyšší hodnota než to, jakým způsobem může slovo ranit.

Jinou věcí je, jak by se měl k této ženě chovat zbytek společnosti. Měli by si poslanci demokratických stran, když ji potkají v parlamentu, odplivnout nebo by ji měli pozdravit? To je totiž správná otázka – nikoliv to, zda zakázat nebo nezakázat komunistickou stranu, nebo zda soudit či nesoudit nějakého pomatence za popírání holokaustu potažmo stalinských represí. Neustálá diskuse o tom, jak a zda zatočit s komunistickou stranou stále více prozrazuje, čím vlastně tato diskuse od počátku je – totiž pouhou kouřovou clonou faktu, že jsme příliš nedůslední, líní a zbabělí na to, abychom lidem typu paní poslankyně Semelové dali najevo, že jejich názory je řadí mimo slušnou společnost.

Potíž není v existenci komunistické strany. V takové nebo onaké podobě existují podobné partaje ve všech demokratických zemích a to z prostého důvodu: jisté procento lidí přitahují, jisté procento lidí jim věří a jisté procento lidí dokonce věří v komunismus, Marxe, Engelse i Lenina.  Je banální opakovat, že zákazem strany a dokonce zákazem myšlenky ještě nikdy nebyla žádná idea poražena. Zákaz je řešení líné společnosti, která má spoustu jiné zábavy, než se hádat s komunisty nebo neonacisty.

Po pravdě je zákaz v podstatě komunistické řešení. Připomíná to poměrně častý a rozšířený pocit, že „by se na to měl udělat zákon“. Mizí poklopy z kanálů? Půlka města se ptá, jak to, že na tohle není nějaký zákon, který by tomu zabránil. Samozřejmě, že nikdy žádný zákon nezachrání poklopy od kanálů. Ale mnoho lidí v to doufá a těší se, že jednou v parlamentu zasednou konečně ti opravdu chytří poslanci, kteří takový zákon vymyslí. A vždycky, když se objeví nějaká neonacistická vlnka nebo lidé jako poslankyně Semelová začnou o něco více hlásat svoje názory, přijde nápad jim to zatrhnout nějakým pořádným zákonem.

Ve skutečnosti by k pacifikaci takových, jako je paní poslankyně Marta Semelová, daleko lépe posloužilo, kdyby si před ní více lidí odplivlo, třebas jen obrazně. Ve skutečnosti je ale tato poslankyně navolena do dvou výborů Poslanecké sněmovny, přičemž jeden řeší vzdělávání a druhý sociální politiku. Tak o čem to tady hovoříme?

Autor: Luboš Smrčka | úterý 18.2.2014 9:37 | karma článku: 38,05 | přečteno: 3504x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

Statistika jsou přesné součty nepřesných čísel

Statistika je samozřejmě důležitá. Ekonomové ostatně mají rádi statistiky, bez nich by byli v mnoha směrech v koncích. A proto také vědí lépe než kdo jiný, že statistika je skutečně jenom přesný součet nepřesných čísel.

5.5.2023 v 10:37 | Karma: 12,63 | Přečteno: 363x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Dotace jsou špatně a dostávají je bohatí

Mnozí nadávají na dotace. Jakmile se ale objeví návrhy nějakou omezit nebo nedej bože i zrušit, hned je oheň na střeše. Zajímavé je, že největší pokřik zazní z levice. Přitom je notoricky známé, že dotace přinášejí nejvíc bohatým.

17.4.2023 v 8:32 | Karma: 23,83 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Hodinky nebo holínky, úředník nebo učitel

Ujasněme si to. Když někdo říká, že počet státních úředníků v roce 2022 vzrostl o zhruba deset tisíc, není to pravda. Ale věta, že se zvýšil počet zaměstnanců placených z veřejných rozpočtu o deset tisíc, ta pravdivá je.

11.4.2023 v 9:05 | Karma: 19,52 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Inflace je potvora, kurz nepomáhá, na zlato nespoléhat

Ve dvou situacích se najisto objeví zástupy investičních poradců se svými radami. Když je inflace velmi nízká a když je inflace vysoká. Jednou radí, jak „alespoň nějak zhodnotit úspory“, po druhé jak „ochránit úspory“.

3.4.2023 v 10:34 | Karma: 17,08 | Přečteno: 546x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Máte rádi Aston Martin? Bez Čecha už by neexistoval…

Před sto lety, 23. února 1923, se narodil Harry (Jindřich) Pollak, český inženýr a ekonom, průkopník řady inovátorských postupů ozdravení podniků, autor několika knih, který (jak charakteristické) prožil většinu života v emigraci.

23.2.2023 v 12:05 | Karma: 10,18 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky