Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Německý eko-průlom? Nikoliv

Média německá i česká radostně komentují oficiální v podstatě statistickou zprávu o tom, že spotřeba energie u našich západních sousedů byla v prvním pololetí z více než padesáti procent saturována obnovitelnými zdroji.

Objevují se slova jako „průlom“, „mimořádný úspěch“ a podobně.

Kus pravdy na tom je. Jde nesporně o dobrý výsledek (přinejmenším pro klima). Ale určitě to není důvod vyvěsit vlajky a nechat zahrát národní hymny plus Ódu na radost. Střízlivě řečeno: Je to další z již poměrně nemálo zjevných důkazů, že pokud nastanou skoro ideální podmínky a všechno jde tak, jak má, mohou být obnovitelné zdroje skutečně mimořádně výkonné.

Ten problém je, že to platí pořád a znovu v podstatě při těch dobrých podmínkách.

Jenom na okraj – v rámci pololetí již německá produkce z obnovitelných zdrojů dosáhla i vyššího pokrytí spotřeby než tentokrát. Čestně je třeba říct, že to bylo před dvěma lety a část pololetí byla tehdy fatálně ovlivněna koronavirovou krizí spojenou s propadem poptávky po elektřině. Takže letošní číslo je z tohoto pohledu cennější, protože bylo dosaženo v situaci daleko standardnějšího vývoje spotřeby.

Ale nic to nemění na skutečnosti, že v mezidobí jsme zaznamenali naopak časové úseky, kdy obnovitelné zdroje vlivem přírodních překážek selhávaly na celé čáře. Stačí si připomenout rok 2021.

Problém s obnovitelnými zdroji je proto stále stejný a jedno úspěšné pololetí na tom příliš nezmění. Jsou nespolehlivé. Energetický trh je složitý systém, na kterém probíhají velmi mimořádné výkyvy v poptávce. A to jak během pouhého jednoho dne, tak i v rámci konkrétních týdnů. To je dáno poptávkou producentů, ale i domácností. Obojí má svoji zákonitost a zároveň obrovskou volatilitu závislou i na poměrně náhodných okolnostech.

Proti tomu stojí výroba, která je u tradičních zdrojů v podstatě „na jistotu“. Jaderná, uhelná i třeba plynová elektrárna jsou prostě předvídatelné zdroje a role nahodilosti není nijak zásadní. Jediné, co skutečně hrozí problémem, je případ havárie či technické poruchy, zařízení jsou však dlouhodobě vyzkoušená a vysoce spolehlivá. Potíž je u zdrojů obnovitelných. Všichni samozřejmě víme, že počasí se sice dá s nějakou pravděpodobností předpovědět, ale jeho nevyzpytatelnost je ve srovnání s chováním tepelné elektrárny naprosto někde jinde.

Normálně by bylo až krutě banální toto všechno opakovat – nebýt ovšem onoho pololetního úspěchu v Německu a jeho interpretace coby „průlomu“.

Tím vším ale nemíním zásadně zpochybnit, že obnovitelné zdroje jsou skutečně něco, co v nějaké relativně nedaleké budoucnosti přinese reálný odchod od fosilní energetiky a v jisté skutečně vzdálenější budoucnosti i od jádra.

Co si však představit pod tou relativně nedalekou a tou vzdálenější budoucností?

Především to příliš nezáleží na politických rozhodnutích. Těch může padnout mnoho, ale nakonec stejně vždy rozhodne realita a skutečné technologické možnosti. (Konec konců zařazení jádra mezi "čisté" zdroje v tak zvané taxonomii je důkaz nad všechny jiné.)

Nicméně při všem optimismu a víře v lidské inovativní schopnosti se skutečně nezdá, že bychom se bez fosilních paliv dokázali (řeč je o výrobě elektřiny, nikoliv o celé energetické spotřebě) obejít dříve než za nějakých dvacet či třicet let. A co se jádra týká, bavme se realisticky spíše o padesáti letech výstavby a mnoha následujících desítkách let využívání těchto technologií.

Samozřejmě – může přijít opravdový „průlom“, ale ten by musel být technologický a musel by znamenat opravdu skokovou změnu v produkčních možnostech. Pokud nenastane, tak obnovitelné zdroje budou sice posilovat svoje pozice, a to nejen díky regulatorním opatřením, jenže skutečně jen postupně. Jejich kritici pomíjejí skutečnost, že jakkoliv roky platilo, že bez někdy i dost masivní podpory by tyto postupy neměly šanci konkurovat ostatním zdrojům, v současnosti je situace dosti jiná. Obnovitelné zdroje se postupně stávají cenově konkurenceschopnými.

Záznam spotřeby podle zdrojů, Velká Británie, krátké období 28. 3. 2021, 11:30-12:00.

 

Velmi zajímavý je tento půlhodinový příklad z Británie (viz print screen).  Samozřejmě nemá větší váhu, než právě jen tu odpovídající 30 minutám. Ale při vší rezervovanosti a pochybách, dokonce i při vší nedůvěře ve spolehlivost i při znalosti nespolehlivosti obnovitelných zdrojů a při vědomí složitostí elektrických soustav a nutnosti existence záloh: Tento britský příklad je záblesk budoucnosti. Kdokoliv může obnovitelné zdroje zpochybňovat z finančního i technologického hlediska, a argumenty bude mít dobré. Ale smysl má zpochybňovat rychlost jejich zavádění a míru podpory, že nakonec zvítězí, to je naprostá jistota.

Autor: Luboš Smrčka | pátek 8.7.2022 6:57 | karma článku: 17,62 | přečteno: 983x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

Statistika jsou přesné součty nepřesných čísel

Statistika je samozřejmě důležitá. Ekonomové ostatně mají rádi statistiky, bez nich by byli v mnoha směrech v koncích. A proto také vědí lépe než kdo jiný, že statistika je skutečně jenom přesný součet nepřesných čísel.

5.5.2023 v 10:37 | Karma: 12,63 | Přečteno: 363x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Dotace jsou špatně a dostávají je bohatí

Mnozí nadávají na dotace. Jakmile se ale objeví návrhy nějakou omezit nebo nedej bože i zrušit, hned je oheň na střeše. Zajímavé je, že největší pokřik zazní z levice. Přitom je notoricky známé, že dotace přinášejí nejvíc bohatým.

17.4.2023 v 8:32 | Karma: 23,83 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Hodinky nebo holínky, úředník nebo učitel

Ujasněme si to. Když někdo říká, že počet státních úředníků v roce 2022 vzrostl o zhruba deset tisíc, není to pravda. Ale věta, že se zvýšil počet zaměstnanců placených z veřejných rozpočtu o deset tisíc, ta pravdivá je.

11.4.2023 v 9:05 | Karma: 19,52 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Inflace je potvora, kurz nepomáhá, na zlato nespoléhat

Ve dvou situacích se najisto objeví zástupy investičních poradců se svými radami. Když je inflace velmi nízká a když je inflace vysoká. Jednou radí, jak „alespoň nějak zhodnotit úspory“, po druhé jak „ochránit úspory“.

3.4.2023 v 10:34 | Karma: 17,08 | Přečteno: 546x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Máte rádi Aston Martin? Bez Čecha už by neexistoval…

Před sto lety, 23. února 1923, se narodil Harry (Jindřich) Pollak, český inženýr a ekonom, průkopník řady inovátorských postupů ozdravení podniků, autor několika knih, který (jak charakteristické) prožil většinu života v emigraci.

23.2.2023 v 12:05 | Karma: 10,18 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky