Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jděte už s tím levičáctvím někam…

Z nedostatku lepších témat začíná se řešit zase otázka „rozlézání“ levice, která prý „hrozí“ bolševizovat Českou republiku. Za prvé je hloupé celé to dělení na levici a pravici. Za druhé je to, co bývá povšechně shrnováno pod pojem „levice“, ve skutečnosti neobyčejně rozdílnou směsí různorodých směrů a představ.

Dělení na levici a pravici vzniklo ve velmi nešťastné době Francouzské revoluce. V konventu seděli vpravo od řečníka zastánci „starých pořádků“, vlevo pak „revolucionáři“. Bylo to tedy něco jako „místopisné“ odlišení. Jak vpravo, tak i vlevo přitom posedávali lidé neobyčejně odlišných názorů na vlastnictví, otázky svobody a další klíčové společenské problémy. Na levici tak byli mnozí liberálové. Vpravo zase lidé, které bychom dnes označili spíše za „fašisty“ či „komunisty“. Konec konců – pod gilotinou končili stejně lidé zleva i zprava, zvláště pak ti, kterým šlo opravdu o svobodu. Páku mechanické sekyry pak zatáhli ti, kterým šlo o moc. Ale dělení na pravici a levici od té doby napomáhá soustavnému politizování reality.

Vinou tohoto historického omylu nyní řadíme fašismus mezi extrémní pravici, i když je to nesmysl a ideologie i realita Třetí říše se svým specifickým plánováním a korporatismem blížila daleko více bolševickému Sovětskému svazu než čemukoliv jinému.

V čem je potíž s pravo-levým dělením v České republice roku 2013? Mimo jiné v tom, že jakmile někdo začne hovořit o sociálních aspektech, je označen za levičáka. Nikdo se ho už neptá na daleko podstatnější věci. Těmi jsou: poměr k soukromému vlastnictví, názor na velikost a úlohu státu a tím pádem na velikost zdanění, názor na podíl lidu na mocenských procesech a na význam přímé demokracie, postoj k regulatorním krokům a k dotačním systémům a tak dále. Je fakt, že žijeme ve světě, který nutně zjednodušujeme, protože jinak je těžko uchopitelný. Ale opravdu potřebujeme zjednodušení, které z věcí dělá naprosto jiné? To nám k pochopení světa nepomůže – naopak.

Pravda, nekompromisní zjednodušení je pohodlné. Pro „pravici“ je pohodlné vytvořit škatulku „levice“, nalepit na ni srp, kladivo a třešničky, omotat ji ostnatým drátem a nabízet se jako jediná obrana před komunismem. Ale je to pustá lež.

Platí to i opačně. Jedním z témat „levice“ v těchto volbách má být heslo „zastavte Kalouska“. Jenže dlouholetý ministr financí je trochu složitější oříšek. Jeho strategický cíl byl a je správný a bude ho muset převzít kterákoliv další vláda. Tedy rozumná vláda, která se nebude řídit heslem po nás potopa. Stát musí být úsporný, musí pracovat s rozumnými a seriózně sestavenými veřejnými financemi. Veřejný dluh je zlo. Miroslav Kalousek ale propadl z taktiky. Jeho jednotlivá opatření byla chybně koncipována a zatěžovala společenské skupiny neadekvátně. Neohlížel se na dopady svých řešení a nezkoumal jejich devastační účinky. Takových příkladů je mnoho – například zdravotnictví je nutné elektronizovat, protože to je jediná cesta, jak dostat pod kontrolu náklady v celém odvětví. Projekt elektronických zdravotních knížek byl ale tragickým omylem a jsem opravdu zvědavý, kdy někdo najde odvahu říci, že je potřeba zavést něco podobného, ale racionálního. S-karty jsou zase to stejné. Tyto projekty mohly ušetřit ročně miliardy nebo desítky miliard, místo toho znamenaly obrovské zbytečné náklady, které skončily bůhví kde. Ani nemluvím o penzijní reformě.

Potřebuje odpolitizovat naše problémy a zbavit je pravo-levého prizmatu. Ve většině případů jde totiž o odborné záležitosti, které jsou ze strategického hlediska naprosto zjevné a zralé k řešení. Jenže tato řešení musí akceptovat fakt, že ekonomie není odvětví matematiky, ale sociální věda, tedy věda o společnosti.

Autor: Luboš Smrčka | čtvrtek 19.9.2013 7:07 | karma článku: 24,11 | přečteno: 962x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

Statistika jsou přesné součty nepřesných čísel

Statistika je samozřejmě důležitá. Ekonomové ostatně mají rádi statistiky, bez nich by byli v mnoha směrech v koncích. A proto také vědí lépe než kdo jiný, že statistika je skutečně jenom přesný součet nepřesných čísel.

5.5.2023 v 10:37 | Karma: 12,63 | Přečteno: 363x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Dotace jsou špatně a dostávají je bohatí

Mnozí nadávají na dotace. Jakmile se ale objeví návrhy nějakou omezit nebo nedej bože i zrušit, hned je oheň na střeše. Zajímavé je, že největší pokřik zazní z levice. Přitom je notoricky známé, že dotace přinášejí nejvíc bohatým.

17.4.2023 v 8:32 | Karma: 23,83 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Hodinky nebo holínky, úředník nebo učitel

Ujasněme si to. Když někdo říká, že počet státních úředníků v roce 2022 vzrostl o zhruba deset tisíc, není to pravda. Ale věta, že se zvýšil počet zaměstnanců placených z veřejných rozpočtu o deset tisíc, ta pravdivá je.

11.4.2023 v 9:05 | Karma: 19,52 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Inflace je potvora, kurz nepomáhá, na zlato nespoléhat

Ve dvou situacích se najisto objeví zástupy investičních poradců se svými radami. Když je inflace velmi nízká a když je inflace vysoká. Jednou radí, jak „alespoň nějak zhodnotit úspory“, po druhé jak „ochránit úspory“.

3.4.2023 v 10:34 | Karma: 17,08 | Přečteno: 546x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Máte rádi Aston Martin? Bez Čecha už by neexistoval…

Před sto lety, 23. února 1923, se narodil Harry (Jindřich) Pollak, český inženýr a ekonom, průkopník řady inovátorských postupů ozdravení podniků, autor několika knih, který (jak charakteristické) prožil většinu života v emigraci.

23.2.2023 v 12:05 | Karma: 10,18 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky