Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Intelektuálovy omyly ohledně kapitalismu

Filmař a dramatik Petr Zelenka, autor skvělých a velmi vtipných her, režisér skvělých a velmi vtipných filmů, se pustil do politologicko-ekonomického rozboru vztahu mezi kapitalismem a demokracií. Doufám, že o tom nenapíše hru.

Ani nenatočí film.

Citujme doslova z letitého rozhovoru v Českém rozhlasu:

"Problém je v tom, že v kapitalismu není druhá strana. Kapitalismus tvrdí, že je jediný legální systém na téhle planetě, přirozený a daný od boha. Přitom nesouvisí se svobodnými volbami ani s demokracií. Nejlíp se mu daří v zemích mírné despocie."

Já bych to po těch skoro pěti letech od vyslovení nevytahoval. Nenapsal jsem o tom tehdy, i když to bylo lákavé. Jenže tento citát se před pár dny reinkarnoval na sociálních sítích a začal žít svým novým životem, určitě bych řekl, že intenzivnějším než po své premiéře.

Takže není od věci se k němu vrátit a podívat se na něj, při vší úctě k autorovi, trochu pečlivěji.

V kapitalismu není druhá strana, začíná Petr Zelenka. No to ona není v žádném systému. Systém buď je, nebo není, ale určitě nemá druhé nebo třetí strany. Nemělo je otrokářství, feudalismus ani socialismus – pokud bychom vytáhli poněkud formalistní a ploché termíny oblíbené na hodinách vědeckého komunismu.

Kapitalismus tvrdí, že je dán od Boha a je jediný přirozený, zní další postulát. No, kapitalismus nic takového zcela jistě netvrdí. Nemá pusu. Někteří ekonomové, filosofové či politologové v dějinách přišli s názorem, že to, čemu celkem nepřesně a malinko vulgárně říkáme kapitalismus, je přirozené uspořádání společnosti, které přináší největší efektivitu a nejvyšší míru uspokojování lidských potřeb. Jeden ze stěžejních principů tohoto přesvědčení vyjádřil Adam Smith svým příkladem o řezníkovi, který neporáží a neporcuje zvíře kvůli tomu, aby pomohl sousedům, ale proto, aby výsledek své práce se sousedy směnil za věci a služby a mohl tak uspokojit své potřeby. Vhodné a svobodné uspořádání společnosti je pak takové, které každému člověku bez rozdílu umožní vykonávat práci, vstupovat do kooperačních vazeb a díky svému umu a schopnostem získávat užitek v míře co nejvyšší. Nu, jakkoliv mám úctu i k novým myšlenkám, nemám pocit, že by od toho roku 1776, kdy vyšlo Bohatství národů, někdo přišel s lepším vysvětlením.

Nechci tady hlásat, že kapitalismus je „konečným a nepřekonatelným stádiem“ vývoje společnosti. Už jenom proto, že samotný pojem kapitalismus je trochu ideologický (viz ty hodiny marxleninismu).

Pak pan režisér říká, že kapitalismus nesouvisí s demokracií ani se svobodnými volbami. I to je trochu potíž. Souvisí. Demokracie a svobodné volby jsou do jisté míry (ne úplně) synonyma. Doplňme je tím, co je podstatnější, totiž konstitucí, čili vládou zákona a svrchovaností Ústavy, která definuje a chrání základní práva, svobody a povinnosti občana. Tedy prosím o jmenování jediné země na celém, celičkém světě, o které můžeme s klidným svědomím říci, že je demokratická a že je konstitucí, a ve které ale zároveň není to, co Petr Zelenka nazývá s jistým despektem kapitalismem.

A konečně: „Nejlíp se mu daří v zemích mírné despocie“. Zase vedle. Když si vezmeme státy s nejvyšším HDP na obyvatele či státy s nejvyššími příjmy na obyvatele nebo státy s nejvyššími indexy spokojenosti obyvatel (a vyřadíme ropné ekonomiky), vždycky půjde o konstituční demokracie a země, které by každý poctivý učitel marxismu leninismu nazval kapitalistickým státem. Tím neříkám, že kapitalismus není po nějakou dobu slučitelný s autoritářským režimem. Klasickým příkladem je Chile za času Augusta Pinocheta. Ale dlouhodobě nejsou ekonomické svobody, základní podmínka kapitalismu, bez které to prostě nejde, slučitelné s politickými nesvobodami. To je vyzkoušené, prověřené a není kam utéct.

Petru Zelenkovi se v pouhých čtyřech větách podařilo shromáždit v podstatě kompletní výčet hlavních omylů, ve kterých žijí někteří intelektuálové. Popravdě – do značné míry je chápu. To, co oni nazývají kapitalismus, to skutečně vytváří obrovské majetkové nerovnosti, formuje to člověka spotřebitelského, oplývá to mnohými problémy. Avšak, a to je podstatnější, zároveň to přineslo nejvyšší životní úroveň v dějinách, překvapivě i nejnižší chudobu (jakkoliv stovky milionů lidí žijí v hladu – žádní z nich ale nepobývají ve skutečně „kapitalistických“ zemích), největší dostupnost kultury, vzdělání a dalších statků.

Ten omyl podobných shluků bonmotů je v tom, že svoboda je v konečném důsledku pouze jedna. I když mluvíme o ekonomických svobodách a politických svobodách (a řadě dalších či dílčích), tak nakonec vždycky dojdeme k tomu, že bez sebe navzájem nemohou existovat. Svoboda ekonomická je svobodou vlastnit a svobodou pracovat k uspokojení svých potřeb bez toho, že by někdo plánoval nebo nad rámec zákona omezoval moje aktivity. Svoboda politická je spolurozhodovat volbou a být si roven s ostatními před zákonem.

Takže jakkoliv oněch pár vět Petra Zelenky zní zajímavě a zábavně a dokonce i intelektuálně, ve skutečnosti je to (omlouvám se velmi) z hlediska ekonomie spíše shluk prázdných slov.

Autor: Luboš Smrčka | čtvrtek 27.8.2020 8:03 | karma článku: 24,38 | přečteno: 729x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

Statistika jsou přesné součty nepřesných čísel

Statistika je samozřejmě důležitá. Ekonomové ostatně mají rádi statistiky, bez nich by byli v mnoha směrech v koncích. A proto také vědí lépe než kdo jiný, že statistika je skutečně jenom přesný součet nepřesných čísel.

5.5.2023 v 10:37 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Dotace jsou špatně a dostávají je bohatí

Mnozí nadávají na dotace. Jakmile se ale objeví návrhy nějakou omezit nebo nedej bože i zrušit, hned je oheň na střeše. Zajímavé je, že největší pokřik zazní z levice. Přitom je notoricky známé, že dotace přinášejí nejvíc bohatým.

17.4.2023 v 8:32 | Karma: 23,83 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Hodinky nebo holínky, úředník nebo učitel

Ujasněme si to. Když někdo říká, že počet státních úředníků v roce 2022 vzrostl o zhruba deset tisíc, není to pravda. Ale věta, že se zvýšil počet zaměstnanců placených z veřejných rozpočtu o deset tisíc, ta pravdivá je.

11.4.2023 v 9:05 | Karma: 19,52 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Inflace je potvora, kurz nepomáhá, na zlato nespoléhat

Ve dvou situacích se najisto objeví zástupy investičních poradců se svými radami. Když je inflace velmi nízká a když je inflace vysoká. Jednou radí, jak „alespoň nějak zhodnotit úspory“, po druhé jak „ochránit úspory“.

3.4.2023 v 10:34 | Karma: 17,08 | Přečteno: 546x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Máte rádi Aston Martin? Bez Čecha už by neexistoval…

Před sto lety, 23. února 1923, se narodil Harry (Jindřich) Pollak, český inženýr a ekonom, průkopník řady inovátorských postupů ozdravení podniků, autor několika knih, který (jak charakteristické) prožil většinu života v emigraci.

23.2.2023 v 12:05 | Karma: 10,18 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky