Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Celebrita Vojtěch Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip se již podruhé ve svém životě stal místopředsedou Poslanecké sněmovny. V tajné volbě dostal 151 hlasů. Stojí za zamyšlení, kdopak ho s takovou masivní podporou více než 75 procent našich zákonodárců v dolní komoře do funkce vlastně poslal.

Tak můžeme počítat s hlasy soudruhů ze strany – to je 33 včetně vlastního, neb není proč si myslet, že si Vojtěch Filip hlas nedal. Pak je tu padesát sociálních demokratů. Přičíst můžeme i 14 hlasů od Úsvitu Tomia Okamury, neboť extrémisté si obvykle dobře rozumějí. Pořád jsme ale jenom na 97 hlasech a s tím by se Vojtěch Filip ústavním činitelem nestal.

Řekněme, že lidovci Filipa nepodpořili, tím ubývá čtrnáct potenciálních hlasů. Že by dostal komunista podporu od ODS a TOP09? Spíše ne – jenomže ve skutečnosti několik hlasů z tohoto tábora Filip dostat musel, protože dohromady mají tyto strany 56 hlasů. Tedy minimálně sedm hlasů musel získat od poslanců KDU-ČSL, ODS nebo TOP09. A možná i více – tento předpoklad vychází z toho, že úplně všichni poslanci ANO podpořili Filipa.

Zajímavé je, že naprosto stejnou podporu dostala i Jaroslava Jermanová (ANO, poměrně nedávno ODS). Na chlup stejnou – 151 hlasů. Je to náhoda? Spíše nikoliv, je to doklad toho, že politické dohody komunistů s vládní koalicí jsou již hotové a jasně dané. Nebo přesněji politické dohody s tou opravdu silnou částí koalice – se sociální demokracií a Andrejem Babišem. Bělobrádkovi lidovci asi stojí trochu mimo.

Ostatně jejich předseda získal v boji o místopředsednický post 133 hlasy. Zase by bylo hodně zajímavé vědět, od koho. Okamurovci a komunisté to určitě nebyli, čímž ubývá 47 hlasů z celkového maxima. Ale naopak můžeme předpokládat, že většina poslanců ODS a TOP09 Bělobrádka podpořila. Řekněme, že jich bylo 31 z celkových 42. Když připočítáme lidovce, máme 45 hlasů pro předsedu KDU-ČSL. Ten ale dostal jenom zmíněných 133 hlasů – takže devět poslanců ze sociální demokracie a ANO tohoto šéfa v podstatě již koaliční strany nepodpořila. Tedy je v těchto stranách devět jedinců, kteří dali hlas šéfovi komunistické strany, který otevřeně říká, že by se mělo znárodňovat, ale upřelo svůj hlas představiteli vlastního spojence.

Nemá smysl z toho dělat dalekosáhlejší závěry – spíše by si možná Bohumil Sobotka a Andrej Babiš měli všímat toho, že i v jejich stranách jsou poslanci, kteří by třeba raději měli ve vládě komunisty než lidovce. Což není stav tak zcela komfortní.

Jak vlastně komentovat výsledky nekonečné volby čtvrtého místopředsedy, když tento post chce usurpovat Tomio Okamura a nebo někdo z TOP09? Jak vnímat fatální konec Miroslavy Němcové, jejíž výsledek ukázal, že ODS již není silná politická strana, ale v podstatě marginální seskupení, navíc s mizivým koaličním potenciálem? Celkem rozumím tomu, že mnoho lidí má na Miroslava Kalouska nebo Petra Gazdíka hodně velkou pifku, ale aby dostali ani ne polovinu hlasů, než kolik jich měl komunista Filip? To prostě značí něco velmi důležitého pro českou společnost a něco neobyčejně podstatného o výsledku voleb. Možná jsme byli přesvědčeni, že extrémisté mají v parlamentu pouze 33 křesel za komunisty a 14 křesel za Úsvit přímé demokracie. Ale třeba je to trochu jinak. Třeba je čas si zvyknout na nové poměry, kde komunisté již nejsou extrémisty, ale pro daleko více lidí než v posledních desetiletích prostě jenom trochu zvláštní odrůdou sociálních demokratů.

Nemyslím si, že to je dobře. Komunisté jsou stále nebezpeční a je to strana, která by demokracii nejraději zakroutila krkem. Ale volby místopředsedů parlamentu ukazují, že poměry se výrazně změnily. A dost možná se ještě měnit budou. Vojtěch Filip je oficiálně uznanou politickou celebritou.

Autor: Luboš Smrčka | pondělí 9.12.2013 7:33 | karma článku: 19,95 | přečteno: 1025x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

Konec Erdoganovy doktríny

Před několika týdny oslavila ekonomická věda (za tichého nezájmu médií) naprosté vítězství nad tezí, kterou by bylo možné v nadsázce nazvat Erdoganova doktrína. Ta zní (přesněji ta zněla): S inflací lze bojovat zlevňováním peněz.

21.11.2023 v 8:17 | Karma: 19,59 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Proč nerosteme? Protože proto!

Letošní růst ekonomiky je nerůst, řekl by prezident Klaus. On je to ve skutečnosti pokles – jakkoliv v pásmu, které by bylo lépe nazývat stagnací. Protože několik desetin je v tak agregovaném ukazateli, jako HDP, vlastně nula.

20.11.2023 v 8:51 | Karma: 23,36 | Přečteno: 545x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

BRICS? Jako opravdu?

Summit BRICS v Johannesburgu vyvolal novou lavinu úvah o konci západní moci a nástupu nových zemí na světové kolbiště. Přesně to stejné poslouchám již 22 let od chvíle, kdy Jim O ́Neill z Goldman Sachs s tím názvem přišel.

25.8.2023 v 14:15 | Karma: 26,80 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Za nulové sociální dávky!

Většinu lidí to asi hodně překvapí, ale pokud by tato země škrtla najednou všechny platby občanům, které lze alespoň trochu označit za sociální dávky, schodek rozpočtu (aktuální) by se nesnížil ani o polovinu.

11.8.2023 v 15:29 | Karma: 22,86 | Přečteno: 877x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Kroupy nic nepopírají. Ani ledové

Nejsem klimatický alarmista. Pochybuji naopak, že za stav planety či tak zvané globální oteplování může lidská činnost. Ale letní závěje ledových krup nebudu používat jako podporu mých pochybností, protože závěje nic nedokazují.

9.8.2023 v 10:58 | Karma: 18,80 | Přečteno: 402x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

V Litvínově někdo násilně vnikl do budovy gymnázia, policie školu evakuovala

3. května 2024  8:31

Několik policejních hlídek včetně policejního psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u...

Nebojíme se, tahák nepotřebujeme. Maturanti vyrazili na písemky z češtiny

3. května 2024  8:24

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Česko se v žebříčku svobody tisku propadlo o tři příčky, Slovensko ještě víc

3. května 2024  8:11

Česko si v žebříčku svobody tisku oproti loňsku pohoršilo o tři pozice, je sedmnácté. Pořadí vydává...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky