K případu farářky Martiny Viktorie Kopecké

Nevzpomínám si, že mi někdy bylo při psaní víc těžko u srdce, než tomu bylo při přípravě tohoto článku.

 

V pondělí 25. září jsem si přečetl na Novinkách.cz exkluzivní rozhovor s farářkou Martinou V. Kopeckou. Přišel mi na mysl biblický verš „Poznáte pravdu a pravda vás vysvobodí.“ Toho dne jsem se pravdu dozvěděl, tak jako bezpočet jiných čtenářů onoho interview. A z čeho jsem byl vysvobozen? Z nevědomosti. Z nejistoty týkající se intimního života farářky M. V. Kopecké.

 

Řeknete: A co vám je do něj? Vůbec nic. Přesněji, nebylo by, kdyby sama sestra farářka nepoložila toto téma na stůl ve veřejném prostoru. Tak se z privátního vztahu stala věc veřejná – z její vůle.

 

Nepředpokládám, že by se našel někdo, kdo o osobnosti tohoto jména nikdy neslyšel. Proto jen telegraficky: sestra Martina Viktorie je farářkou Církve československé husitské (CČH). Má tu čest sloužit na prestižním místě, v pražském kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. Jde o mediálně známou duchovní, mimo jiné i z televizní soutěže StarDance 2021, kde se svým tanečním partnerem skončili na stříbrné pozici. Zastupuje naši zemi ve Světové radě církví. Mnohokrát byla k vidění v televizi, nejen v náboženských pořadech. Nechci použít slovo celebrita, protože ona se za ni jistě nepovažuje. Můžete si ho k ní ale dosadit - a nebudete se mýlit.

 

Mám ji rád, nakolik může ženatý muž mít rád osobu opačného pohlaví, které si z více důvodů hluboce váží. Mám k ní blízko už proto, že to byla ona, kdo vedl pohřební obřad člověka, který v mém životě, pokud jde o duchovní hudbu, hodně znamenal. Byl to Luboš Svoboda, autor a interpret jedinečných Křesťanských songů (na některých účinkuje i s manželkou Janou a dcerou Janou Mařasovou). Tato tvorba stojí v mé pomyslné hitparádě tuzemské křesťanské pop music celoživotně na samotném vrcholu.

 

S farářkou Martinou jsme se osobně dosud nesetkali (moje chyba, pozvání mám), ale od roku 2020 jsme v písemném kontaktu. Nemám kromě členů rodiny na svém Instagramu mnoho osobností, které sleduji – ona je jednou z nich. Patří k těm duchovním, které vždy rád vidím a poslouchám. Když jsem zjistil, že během letošní vzpomínky na Jana Husa v Betlémské kapli povede bohoslužbu – spolu s patriarchou T. Buttou a biskupem P. Pechancem –, byl jsem upřímně potěšen.

 

Jistěže ani mě se nevyhnuly myšlenky na její soukromý život. Inteligentní, vzdělaná a mimořádně půvabná a atraktivní mladá žena zůstává stále svobodná. Rozhodla se zasvětit svůj život cele službě Bohu včetně dobrovolného celibátu? V jednom televizním rozhovoru k tomu řekla (volně): Až přijde pravý čas, objeví se i pravý partner. Tím pro mě byla tato záležitost pro daný okamžik uzavřená. Vlastně jsem jen čekal, až na Instagramu oznámí, že je zasnoubená a po čase nabídne foto ze svatby.

 

V pondělí 25. září se ale ukázalo, že je všechno jinak.

 

Sestra Martina se rozhodla pro mimořádně nesnadný krok. Veřejně se přiznala ke své homosexuální orientaci (moderní doba pro to má výraz coming out) a mimoto uvedla, že žije vztahu se ženou svého srdce.

 

Blesk z čistého nebe? Ano i ne. Je-li někdo „dlouho“ svobodný, může to mít nejrůznější příčiny; tato k nim bezpochyby také patří. Pro mě osobně z toho vyplynuly dvě věci. Jednak jsem se dozvěděl pravdu a byl vysvobozen z nevědomosti (jak jsem z mínil v úvodu). A pak, a to je bezpochyby závažnější, mi problesklo hlavou, že její církev bude mít z podstaty věci problém.

 

Abych použil biblickou terminologii, sestra farářka se totiž nepřímo přiznala k tomu, že žije v hříchu. Bible učí mimo jakoukoli pochybnost, a to ve Starém i Novém zákoně, že homosexuální intimní styk je v Božích očích ohavnost, hřích. A s tím se bude muset CČH nějakým způsobem vyrovnat. Je obtížně obhajitelné, aby duchovní jakékoli denominace žil v přímém rozporu s tím, co čte z Písma svatého, když vystupuje na kazatelnu (obrazně řečeno). Pokud tento stav, rozpor mezi učením Bible, na němž je každá křesťanská denominace vybudována, zůstává neřešen, daná církev se stává nedůvěryhodnou. Jakkoli je následující příměr extrémně tvrdý, stejně mizernou reputaci by měla pomyslná Iniciativa proti alkoholu, kdyby jedna z jejích mediálních ikon byla usvědčeným notorickým alkoholikem. (Nic nesrovnávám, je to jen ilustrace.)

 

Je samozřejmě pouze a jen výsostnou věcí CČH, jak se k popsanému problému postaví. Bude to rozhodování velice obtížné, protože jedno i druhé řešení bude bolestné. Zůstane-li sestra Martina nadále na postu farářky, bude církev riskovat do nemalé míry ztrátu dobré pověsti; bude-li zbavena duchovenské služby, přijde o mimořádnou a - nebojme se toho slova – populární osobnost.

 

V případě varianty „A“ jde o obzvláště prekérní případ. Nejeden farník si může říci: Žije-li sestra farářka v tomto hříchu a je to tolerováno, proč bych nemohl já žít zase v jiném hříchu. Netřeba zdůrazňovat, jak nebezpečné pro duchovní vývoj CČH by takovéto uvažování bylo. Ostatně kauza kolem bývalého biskupa Bicana a kontroverze související s působením někdejšího patriarchy Schwarze, taktéž mediálně populárního, husitské církvi v očích veřejnosti dvakrát neprospěly.

 

Nebyl by ale tento článek úplný, kdybych se nezmínil o jednom omylu či spíše lži, kterou šíří progresivisté (dokonce i v církvích) o těch, kdo drží biblické učení o tom, že homosexuální praktiky jsou v Božích očích hříchem. Tvrdí, že konzervativně smýšlející křesťané homosexuály nenávidí, že jim chybí v jejich vztahu k nim křesťanská láska. Není to pravda! Mohu to dokázat na vlastním příkladu. Ani po tom, co jsem se dozvěděl, že M. V. Kopecká má vztahu se ženou (a mám důvod se domnívat, že jde i o vztah intimní), nepřestal jsem ji mít rád. Neztratila mé sympatie a i nadále si jí vážím (jako před 25. zářím). Současně ale musím říci, že podle Bible je její vztah s partnerkou Andreou, pakliže k němu patří i lesbická intimita, vztahem hříšným, což sestra farářka musí vědět, pakliže respektuje ustanovení Písma svatého, tak jak platí od nepaměti. Osobně o tom mám jisté pochybnosti, pakliže v rozhovoru na Novinkách čtu její větu, že fandit „jen“ heterosexuálním sňatkům je podle ní nesmyslné. Je to jedna z věcí, v nichž se neshodneme. Podle mě je nesmyslné a hlavně nebiblické fandit jiným než heterosexuálním sňatkům.

 

Dovolím si doplnit ilustraci. Pokud někomu, k němuž chovám nanejvýš kladný vztah, na cestě životem potřísní oděv svým výkalem pták a já na to upozorním, v žádném případě to neznamená, že tu osobu nemám rád či že ji snad nenávidím. Je to přesně naopak: mám ji rád a proto si přeji, aby nechodila potřísněná.

 

Ne, nesoudím sestru farářku Martinu, ani po ní nehodlám „hodit kamenem“ (jako v biblickém příběhu o ženě cizoložnici). Jsem hříšník, který musí každý den prosit o odpuštění a Boží milost; na nějaké odsouzení nesmím ani pomyslet, absolutně mi to nepřísluší, byl by to projev duchovní pýchy. Jen jsem si dovolil ve vší pokoře a v úctě k sestře farářce připomenout, že homosexuální intimní praktiky jsou podle Bible ohavnost a hřích.

 

A budu se zájmem, ale i s obavami sledovat, jakými cestami se bude její případ v církvi dále ubírat.

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 26.9.2023 18:22 | karma článku: 14,10 | přečteno: 225x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Průzkum: Podporují palestinští Arabové teror?

Obecně platí, že podpora nacistů ze strany sudetských Němců byla po Mnichovské dohodě značná, ne-li masová. Jaká je ale podpora Hamasu ze strany palestinských Arabů?

15.6.2024 v 11:25 | Karma: 0 | Přečteno: 6x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Válka Izraele proti teroru: Na co se poněkud zapomíná

Ačkoli nepřátelé útočí na Izrael doslova ze všech světových stran, největší pozornost poutá – z pochopitelných důvodů – válka v Pásmu Gazy.

14.6.2024 v 23:50 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Vztahy Hamas - Rusko: Čiň čertu dobře...

V pátek 19. ledna 2024 navštívila Moskvu delegace palestinské teroristické organizace Hamas. Jednal s ní vysoký představitel ruského ministerstva zahraničí, náměstek ministra Bogdanov.

12.6.2024 v 11:41 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Konflikt podle Hamasu

Izrael měl v zásadě dvě možnosti, jak zareagovat na 7. říjen 2023. Buď obrannou válkou, nebo rezignací. Zvolil obrannou válku.

7.6.2024 v 9:55 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Názory syna spoluzakladatele Hamasu

V pondělí 3. června 2024 se konala v New Yorku výroční konference izraelských novin The Jerusalem Post.

6.6.2024 v 22:09 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 4860
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 825x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium, od května 2024 přejmenovaném na Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal