Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Exotická tvář přírody na dosah

„Budeme na Facebooku?,“ ptali se chlapci sloužící v plážovém baru, když jsem je požádal, aby se nechali vyfotit na památku. „Facebook nemám,“ řekl jsem jim, „ale budete na mém blogu. Stejně jako ryby v moři.“

 

Zjevně je to uspokojilo.

 

Ten slib musím samozřejmě splnit. A tak vedle fauny v Rudém moři nabízím záběr těchto dvou barmanů, kteří se v Egyptě starali o to, abychom nepadli v  úmorných červencových a srpnových vedrech žízní. Služba to není lehká, od rána do pozdního večera den co den a pak po několika týdnech na pár dní domů. A po návratu znovu.

 

Stěžovat si ovšem nemohou. Pořád je lepší být zavalen prací v turistickém centru a vedle pravidelné mzdy si přijít na nějaký ten bakšišový dolar, než živořit jako nezaměstnaný v Luxoru, kde mají mnozí své domovy; mnozí z těch, kdo jsou zaměstnáni v jižní části destinace Marsa Alam, kde jsme si my užívali slunce, žhavého vzduchu a podmořského ráje. A v našem hotelu také skvělé italské kuchyně, skromně nazvané „Italian Corner“. Kdo miluje těstoviny, byl tu správně.

 

Následující kolekce pořízená mnou a mým věrným parťákem Tomem (12) budiž důkazem, že i v lokalitě, kde koráli nepatří k nejbohatším (spíše naopak), lze pozorovat zajímavé rudomořské tvory. Snad poslouží jako inspirace k následování.

...1/Šipka ukazuje na "cosi". Je to mořský jazyk na písečném dnu. Všimnou si ho jen ti pozornější.

... 2/Stejný mořský jazyk v detailu.

... 3/Rudé moře, to jsou především barvy. Ostenec modrovlnkatý. Loví na travnatém dnu.

... 4/Chňapal modropruhý.

... 5/Králíčkovec hvězdnatý. Není tak bezpečný, jak se může jevit. K obraně mu slouží jedovaté paprsky na hřbetních a řitních ploutvích.

... 6/Ostenec zelenkavý (nazelenalý). Pavla Charousková na českém webu Reaseadiving upozorňuje, že jde o jednu z nejagresivnějších rudomořských ryb. Platí to ovšem o období, kdy si důrazně chrání hnízdo s jikrami a je s to zaútočit i na potápěče (a kousnout). Kromě tohoto kritického období se ovšem chová klidně a plavců si nevšímá; pokud se k ní přiblížíte, mizí. Délka: až 75 cm.

... 7/Snímek pro radost: klaun dvoupruhý.

... 8/Sytě zbarvený bodlok žlutoocasý.

... 9/Bodlok Desjardinův.

... 10/Havýž žlutohnědý - samička. Jedna z mála "nekulatých" ryb.

... 11/Ostenec arabský se vztyčeným ostnem. Pavla Charousková k tomu na výše zmíněném webu uvádí: "První hřbetní ploutev mají přeměněnou na osten, který zdvihnou jako varování, pokud se jim něco nelíbí. Položený osten není téměř vidět. Odtud se vzalo jejich anglické pojmenování – triggerfish, osten připomíná spoušť pistole. V noci ryba používá osten tak, že se pomocí něho zapře v útesu, aby ji predátor nemohl vytáhnout. Do skuliny se ryba vmáčkne hlavou napřed, takže směrem ven kouká její opancéřovaný ocas."  Něco podobného jsem vypozoroval i ve dne, jak ilustrují následující tři snímky nazvané Hra na schovávanou.

... 12a/Hra na schovávanou (I-III): Osten sice vztyčený nemá, ale nebezpečí v mé osobě vnímá. Proto ... 

... 12b/ ... zamířil do úkrytu.

... 12c/Schován v korálové skulině, uvažuje jako dítě. Nevidím, tedy nejsem vidět. Když ostenec usoudil, že nebezpečí pominulo, obezřetně vycouval - aby zjistil, že trpělivý pozorovatel ze suchozemského středu Evropy je stále na místě. Rychle se vrátil do otvoru ... a toto se několikrát opakovalo. Zážitek, který mě nesmírně obohatil. 

... 13/Ostenec zelenkavý ještě jednou - v celé své kráse. Korálový majestát. Čím dravější ryba, tím větší přitažlivost. Toto jsou obrázky, kvůli nimž mnozí tak milujeme Rudé moře. 

... 14/Chňapal černoskvrnný.

... 15/Bodlok Sohal, jedna z nejúchvatnějších rudomořských ryb, ale také nejvíce nepříjemných. Loví na okraji útesu a své teritorium  úzkostlivě chrání. Nejen ve vztahu k jiným rybám, ale i ke zvídavým šnorchlařům. Když se přiblížíte, vyrazí proti vám ve snaze vás zahnat - velikostní nepoměr velkou roli nehraje. O to víc je třeba mít na paměti, že je u ocasu vyzbrojen ostrým oranžovým trnem, kterým dokáže nepříjemně pořezat (i několik cm). Proto je lépe, když vyjeví svoji nelibost, odplavat o kousek dál, pronásledovat nás rozhodně nebude. Na obrázku nad ním kněžík Klunzingerův. 

 ... 16/Toto je naopak jedna z nejpřátelštějších korálových ryb - útesník indopacifický.  Když se blížíte ke korálu, pluje naproti  a pak je stále ve vaší blízkosti. Je jasné proč: očekává krmení.

... 17/Netopýrník se svými čističi, pyskouny rozpůlenými. 

... 18/Blízké setkání s jedním  z druhů trnuch. Bodlinkami na povrchu, ale nikoli tvarem ocasu připomíná trnuchu mauricijskou.  Ať tak či onak,  každém případě úžasný pocit.

... 19/Výjev naprosto fantastický. Co živočich, to nebezpečí.  Obří trnucha s menším rejnokem a nad nimi ostenec zelenkavý. Ten má odhadem 40 cm. Z toho můžeme usoudit na průměr tvora v popředí.

... 20/Čtverzubec běloskvrnný. Ryba s jedovatým masem, v Japonsku známá jako delikatesa fugu (když víte, jak ji připravit, aby to nebylo vaše poslední sousto).

... 21/Pruhatec skvrnoploutvý. Zdržuje se pod korálovými převisy. O to hůř se fotí.

... 22/Tento minitvoreček je mládě kněžíka pestrého.

... 23/Čtverzubec maskovaný. Ryba zdánlivě pomalá, ale stíhá uplavat, když chce.

... 24/Koncem pobytu se v moři objevovalo víc a víc medúz. Toto je jedna z nich, v celé své fialové kráse.

... 25/Muréna šedá. Takové setkání vždy potěší, zejména tam, kde ho nečekáte - u torza korálu o průměru sotva 1 m. Jako není na divadle malých rolí, není ani malých korálů.

... 26/Po chvíli se ukázalo, že tam jsou vlastně murény dvě. Dvojnásobná radost.

  

... 27/Ostenec žlutolemý.

... 28/Klidných a zvolna plavajících  netopýrníků bylo u korálů v laguně opravdu dost. Jsou pomalí, volně se vznášejí u korálů a když se přiblížíte, sestoupí o kousek blíže ke dnu, ale nemizí. Můžete mít pocit jedinečného souznění s přírodou.

... 29/Parmice Forsskalova. Tyto i další druhy parmic mají na bradě dva vousky, které jim slouží jako receptory při hledání potravy na písečném dnu. Přesně jako tady.

... 30/Dokonale maskovaný písečník. Stáčí pozorně se podívat.

... 31/Bodlok unicornis - s rohem mezi očima (viz šipku) překrytým sapínem zeleným.

... 32/Hlaváč (nahoře) a garnát žijící  symbióze. Hlaváč hlídá, poloslepý garnát vyklízí kamínky a zbytky korálů z nory. Takto si vytvářejí společný domov. Aktivita, kterou jsem s prstem na spoušti fotoaparátu (letos jsem poprvé testoval Nikon Coolpix W300) dokázal sledovat dlouhé minuty.

... 33/Ryby hodující na medúze. Že ještě žije? To se v přírodě neřeší. Vzpomeňme, co se děje dnes a denně třeba v africké savaně při lovu mezi suchozemskými zvířaty.

... 34/Setkání s karetou mířící k hladině. Důvod: čas od času se potřebuje nadechnout. A to je příležitost pro šnorchlaře - fotografy.

 ... 35/Pod křídlem karety. Pozice, do níž se jen tak někde nedostanete.

... 36/To nejlepší na konec. Celé to trvalo jen několik vteřin. Náhle se objevila  v naší blízkosti. V takové chvíli poskočí člověku srdce radostí.Tom byl naštěstí vedle mě, ale díval se jinam. Píchl jsem ho jemně do pravého ramene a ukázal směrem k ní. Záleželo mi na tom, aby ji viděl, byl to vrchol našich společných pozorování. Pak zbyl čas pouze na několik snímků - pohybovala se příliš rychle, jako pták.  Ano, síba skvrnitá! Nezapomenutelný zážitek. Pár desítek metrů od pobřežní mělčiny.

A NYNÍ: LIDÉ A VĚCI

... 37/Nejprve ploutve, pak masku se šnorchlerm - a Tom je připraven jít do akce.

... 38/Tom v akci aneb Hledání pokladů.

... 39/Dva barmani z plážového baru, o nichž píšu v úvodu článku.

... 40/Autor článku s hotelovým šéfkuchařem Emadem.   

... 41/Teplota Rudého moře se na přelomu července a srpna pohybovala v rozmezí od 28 do 32 stupňů. Zde 29°C.

... 42/Selfie s parťákem. Lepšího si nedovedu představit.

... 43/Návrat, už v Boeingu 737-800 (a ne jako loni v MAXU 8, u něhož jsem si do deníku napsal: Více místa na nohy). Tady, severně od Káhiry, začíná nilská Delta. Takto se jeví z okénka boeingu. 

... 45/A takto při pohledu na mapu (zdroj: Google Maps). Šipka ukazuje směr, z něhož byl pořízen obrázek 44.

... 46/Opouštíme Afriku, opouštíme Egypt. Ve výšce 10 km nad alexandrijským přístavem.

... 47/Dráha letu z Marsy Alam do Prahy na webu Flightradar24. Jenom pro představu, jak dlouho let trvá. Směr Praha-Marsa Alam: Vzlet 01,20 hod SELČ z dráhy 06/24, přistání 05,20 SELČ (přistáním je myšlen dotek kol stroje s dráhou) na dráze 15/33. Směr Marsa Alam - Praha: Vzlet 06,33 SELČ (33/15), přistání 11,06 SELČ (24/06).

... autor blogu děkuji za pozornost.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 9.8.2019 8:35 | karma článku: 19,51 | přečteno: 562x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Srovnání

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Média

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Eurovize: Jasné morální vítězství Izraele

Když nedlouho po půlnoci na neděli 12. května skončila letošní Eurovize, nastal drsný návrat do reality. Teroristé Hamasu vypálili rakety na izraelský Aškelon. Tři lidé byli zraněni.

12.5.2024 v 11:01 | Karma: 0 | Přečteno: 39x | Diskuse| Kultura

Lubomír Stejskal

Socha Billyho Grahama v Kapitolu

Jsou události, kvůli nimž prožívám vnitřní zápas. Dilema. O jednom z nich je tento článek. Zavádí nás do USA a duchovního světa.

11.5.2024 v 20:38 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Bitvu o zlato sleduje plný Staromák. Fanoušci kolabují, policie řeší konflikty

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  21:44

Česko v neděli zažívá hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem čtyři lidi

26. května 2024  17:33,  aktualizováno  21:07

Čtyři lidé v neděli odpoledne utrpěli zranění po útoku nožem v metru ve městě Lyon ve...

ANALÝZA: Boj s korupční chobotnicí. Kyjev vede dvě války, s Rusy a úplatky

26. května 2024

Premium Na frontě je jasným nepřítelem Rusko, v Kyjevě úplatkářství. Ukrajinské vedení se tak chtě nechtě...

Programátoři z Úřadu práce. Kvalifikaci změnilo 15 tisíc lidí, chválí si jeho šéf

26. května 2024  19:20

Zvýšit svou kvalifikaci nebo se naučit úplně nový obor. Úřad práce má projekt za více než 5 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 4843
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 828x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal