Vanilkové rožky
VANILKOVÉ ROŽKY
Suroviny:
Celá dávka: Polovičná dávka
500 g polohrubej múky 250 g polohrubej múky
420 g masla 210 g masla
200 g mletých vlašských orechov 100 g mletých vlašských orechov
140 g práškového cukru 70 g práškového cukru
Postup:
Suroviny zmiešame v miske a cesto zabalíme do mastného papiera. Odložíme na 24 hodín do chladničky. Najmenej na 1 hodinu. Môžeme si ho pripraviť dopredu a dať do mrazničky. Stačí vybrať 24 hodín pred pečením, alebo večer a ráno môžeme piecť.
Ak sa cesto po vybratí z chladničky, mrazničky drobí, zdá sa suché, nezľaknite sa. Nepridávajte žiadne suroviny, len ho premieste, mačkejte / hneťte v rukách niekoľko minút. Stačí, že dostane izbovú teplotu, teplotu Vašich rúk, znova bude mäkké a vláčne.
Z cesta urobíme malé guľky, vytvarujeme z nich valček, ktorý sformujeme do požadovaného tvaru. Môžeme dať do formičiek na „medvedie labky“, alebo iných formičiek nie do plna. Môžeme použiť aj plech, ktorý má už vo svojej štruktúre tvar vanilkových rožkov. Potom budú všetky krásne a rovnaké ako vojaci.
Pečieme niekoľko minút v elektrickej rúre pri teplote 170-180 stupňov Celzia. Pekáč nie je nutné mastiť. Po upečení necháme na plechu 3-4 minúty odpočinúť. Potom preložíme na tanier a necháme vychladnúť. Až potom ich obaľujeme v práškovom cukre, do ktorého sme pridali vanilkový cukor.
Ak ich obaľujeme horúce, lámu sa. Koláčiky sú krehké. Vydržia dlho, stačí uložiť do uzatvárateľnej nádoby na studené miesto. Stačí špajza, alebo v zime balkón.
Praktická rada:
Všetky suché cestá pečieme najviac pri 180 stupňoch – elektrická rúra. Počas pečenia môžeme koláčiky v rúre skontrolovať. Zo začiatku pri pečení vyzerajú tak, akoby ich obliali vodou, akoby tuk vychádzal navrch. Ak vyzerajú, že už „vyschli“, vtedy sú upečené a môžeme ich vyberať z rúry. Ak ich necháme v rúre dlhšie vyschnú, alebo prihoria. A to by bola škoda našej námahy.
Ľubica Štefaniková
Papriková kapiová pomazánka
Je čas zbierania úrody, a preto by som Vám chcela ponúknuť recept mojej známej. Mnohí ho možno aj poznáte v inej kombinácii surovín. Je jednoduchý, no veľmi chutný. Mne zachutil okamžite, podobnú som si kupovala v konzerve už ako mladé dievča.
Ľubica Štefaniková
Suché kakaové pečivo
Všetci radi chrumkáme niečo sladké. Kakaové suché pečivo má rád skoro každý. Chutí nielen deťom, ale aj dospelým. Prijmite jednoduchý recept vyskúšaný praxou.
Ľubica Štefaniková
Štvaná laň
Štvaná laň. Takto sa občas cítim, keď už nevládzem ani myslieť. Prijmite zopár mojich úprimných slov aj v českom jazyku.
Ľubica Štefaniková
Bryndzovník zo Spiša
Kysnutý koláč s bryndzou, upravený recept mojej svokry. Tento koláč je typický pre oblasť Spiša. V meste Gelnica má svoju dlhoročnú tradíciu. Mne osobne veľmi chutí a preto som sa rozhodla podeliť s receptom. Príprava je možno náročnejšia, ale čo neurobíme pre svojich najdrahších.
Ľubica Štefaniková
Škvarkovníky
Škvarkové koláče u nás doma známe ako "škvarkovníky" so slivkovým lekvárom je obľúbená pochúťka mojich kolegov, známych, priateľov a rodiny. Rozhodla som sa podeliť s dobrým receptom. Pôvodný recept od jednej známej som upravila na základe vlastných skúseností. Dúfam, že budú chutiť aj Vám.
Další články autora |
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média
Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...
S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti
Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...
Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude
Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Soud muži potvrdil výjimečný trest za vraždu tety, ve vězení strávil už 28 let
Recidivista Tomáš Páv si odpyká 25 let vězení za majetkově motivovanou vraždu své tety v Jablonci...
Fritzlovi opět povolili přesun do běžného vězení. Pak ho možná pustí úplně
Na doživotí odsouzený Rakušan Josef Fritzl, který 24 let věznil a znásilňoval svou dceru, se ze...
Modernizace čáslavské základny spolkne miliardy. Obrana hledá projektanty
Premium Letecká základna u Čáslavi se před příchodem nových stíhaček F-35 zásadně promění. Celkovou...
Putin vyrazí na avizovanou návštěvu Číny, bude jednat se Si Ťin-pchingem
Ruský prezident Vladimir Putin navštíví ve čtvrtek a v pátek Čínu, kde se mimo jiné setká se svým...
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...
- Počet článků 12
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1172x
To už ani nie som ja,
hovorím si pri pohľade
do zrkadla času.
Kto vlastne som?
Som žena.
Ľúbiaca i smútia,
plačúca i smejúca.
Dráždivá i cudná,
vábivá i skromná.
Divoška i tichá,
odvážna i nesmelá.
Úspešná, i sediaca v kúte.
Občas sa však cítim ako
nepotrebná odhodená handra,
čo je dobrá na umytie špiny celého sveta.