Nebezpečí Vánoc

Dva z pěti lidí se při rozbalování dárků zraní, nebezpečí hrozí i pod plápolajícím stromečkem, tento sice eliminuje rizika poranění při rozbalování, avšak za cenu vyšší než jsou škody napáchané při úrazu.

A co teprve obávaná kost v krku? Máte po ruce připravenu tracheostomickou kanylu, abyste svému nedojedenému příbuznému mohli zavést vzduch do plic? Ale to byste měli! V nějakém filmu (Kmotr?) jsem viděl, že jako přívod vzduchu použili propisku. Nezapomeňte z ní však před aplikací vyndat náplň! Zdali tato metoda funguje i v reálu, nevím. Pamatujte si: k Vánocům patří i tracheostomická kanyla!

 

Jak předejít shora zmíněným škodám při rozbalování dárků, kvůli lepšímu zařazení do kontextu tomu říkejme - měkká nebezpečí. Pro ten případ zde mám několik tipů:

a) dárky nebalíme

b) nedáváme si žádné dárky

c) dárky necháme ležet pod stromečkem zabalené

d) eliminujeme počet rozbalujících na čtyři

e) pozveme jistý počet lidí z ulice, abychom vyloučili možnost, že se úraz stane někomu z "našich"

d) Vánoce neslavíme viz. bod "b"

Již na tomto místě lze uhodnout, že kost v krku a požár řadím mezi nebezpečí tvrdá.

 

U vánočního stromku proto máme mít připraveny alespoň dva hasící přístroje!

Pro klasický oheň nám stačí hasící přístroj vodní, pro vzplanutí stromku vinnou elektrických svíček potřebujeme hasící přístroj sněhový. Nebude na škodu, připravíte-li si do kuchyně i hasící přístroj pěnový vhodný do tuku.

 

Jsa sám dostatečně výčtem vánočních hrůz přestrašen, dál jich nebudu vyjmenovávat; není čas, musím zabalit dárky, udělat salát, koupit kapra, obalit ho a usmažit,  a protože jedu pryč, nesmím si zabalit dostatečný počet antidepresiv, abych Vánoce ve "zdraví" přežil.

Optimálním řešením by bylo, kdyby před každým domem byl přistaven vůz rychlé záchranné pomoci, hasiči a tým psychoterapeutů a psychiatrů a kvůli vádám mezi příbuznými by mohl být přítomen i nějaký ten mediátor.

 

Nebezpečenství úrazů, ztrát na majetku, ale i psychických potíží, jež jsou spojena s přípravami a průběhem Vánoc je skutečně tolik, že se zdá, že nás chce Ježíšek za své potupné ukřižování trestat, avšak my, i přes všechna úskalí do toho každým rokem jdeme, bychom slávu jeho narození zvěstovali.

Přeji bezpečné Vánoce!

Miniaturní Boží muka ukrytá na stromu u hřbitova.

 

 

Autor: Jan Lněnička | čtvrtek 22.12.2022 19:33 | karma článku: 8,78 | přečteno: 266x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Hovor s umělou inteligencí

9.6.2024 v 19:12 | Karma: 15,96

Jan Lněnička

Nejsem

21.5.2024 v 19:11 | Karma: 25,17