Je čas znovu rozsvítit lampiony

Což jsme zapomněli, co pro nás znamená VŘSR, ta říjnová revoluce v listopadu, kdy pracující v čele s Leninem řekli buržoustům: „Ne, budeme si vládnout sami.“  

Pracující na západě z vítězství VŘSR těžili celé poválečné období až do roku 1989. Ze strachu z následování revoluce podnikatelé dali svým zaměstnancům dobré bydlení, televize, auta, zahraniční dovolené, aby se i oni mohli cítit být stejně rovnocennými lidmi jako oni.

 

To samé se dělo i u nás, jen v menší míře. Komunisté brzy zjistili, že pro ideu komunismu se nikdo obětovat nehodlá, nabídli konzum, ale o bohatství a svobodě Západu jsme si mohli nechat jenom zdát, a tak přišla pravda a láska.

 

Hlavním činitelem změny byl však Václav Klaus, na pravdu a lásku se brzy zapomnělo, jeho trh bez přívlastků, kuponová privatizace a myšlenka, že když si utáhneme opasky, za pár let máme platy a životní úroveň jako v Německu, tomu neodolal nikdo. Řešením jak na to byl neoliberalismus.

 

Začalo se podnikat, hranice pravidel byly rozvolněny, mohlo se téměř všechno. Někdo za podivných okolností astronomicky zbohatl. Přišlo se na pár lidí, kteří se nezákonně obohatili, ale dokažte to, a tak po letech bezzubého pátrání dostali od hlavního činitele změny amnestii. Proč opakovat tyto známé pravdy?

 

Protože znovu a znovu klesáme hloub, znovu máme krizi, tentokrát energetickou. Komunisté nám říkali, když se něco nevedlo, že jsou to jen dílčí nedostatky, které se v budoucnosti jistě napraví. Klaus tvrdil, že krize je drobná chřipečka. Podle neoliberálních ekonomů byl socialismus špatný nefunkční systém, ale není nefunkční i tento systém?

 

Možná za pár let dosáhneme úrovně Německa, ale není to proto, že bychom se mu nějak přibližovali kvalitou života, ale proto, že v Německu se kvalita života bude zhoršovat.

 

Po roce 1989 už neměli západní státy nad sebou Damoklův meč socialismu, pracovní podmínky zaměstnanců se zhoršily, vznikly krátkodobé pracovní smlouvy, zanikly odbory. Zaměstnavatelé, kromě těch ve státních firmách, si dělají, co chtějí. Svět se vymyká ze starých kolejí a nové dosud nebyly položeny.

 

Je čas znovu rozsvítit lampiony.

Autor: Jan Lněnička | neděle 7.11.2021 18:39 | karma článku: 14,60 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Nejsem

21.5.2024 v 19:11 | Karma: 24,90

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,64