Dnes již se prepperům/survivalistům neposmívám

Praotec všech prepperů byl bezesporu Noe. Všichni si tehdy ťukali na čelo, když viděli, jak staví Archu na suchu. Dnes ekologové varují, bude-li oteplování pokračovat, bude zatopena Sodoma a Gomora finančního světa - New York.

Co nám o hnutí prepperů/survivalistů říká Wikipedie:

Survivalismus je hnutí jednotlivců nebo skupin tzv. survivalistů (z angl. survive – přežít) nebo prepperů (z angl. prepare – připravit), kteří se aktivně a systematicky připravují na stav nouze či mimořádné události zahrnující možný rozklad dosavadního sociálního a politického pořádku. Survivalisté se tedy často zaměřují na trénink přežití, první pomoci a sebeobrany; zásobením se potravinami a vodou, přípravou na to, stát se soběstačnými a budováním krytů (např. podzemních bunkrů), které by jim umožnily přežít katastrofu.

 

V neděli na ČR Plus na toto téma v pořadu Vertikála besedovali publicista Václav Cílek a religionista Zdeněk Vojtíšek. Preppeři je rozmanitá sorta lidí, kteří chtějí zachránit sebe a své rodiny před katastrofou. Existují militantně orientované skupiny zaměřující se pouze na sebe, ale jsou i skupiny orientující se na pomoc druhým.

 

Survivalismus pochází z prostředí evangelikálních církví, především z období osidlování Ameriky, kde šlo skutečně o holé přežití. Podle Zdeňka Vojtíška mají preppeři náboženské a křesťanské kořeny:

Základní schéma vychází z křesťanského premilenialismus, tedy z názoru, že tento svět skončí v apokalyptickém kolapsu. Tehdy nastane doba soužení, která bude trvat pravděpodobně sedm let, v níž je třeba obstát i se svou vírou a udržet křesťanskou civilizaci. A po těchto sedmi letech přijde Kristus, nastane vítězství a příchod blažené tisícileté říše.“

 

Mezi survivalistické církve patří i Mormoni, neboli členové Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, kteří se samozřejmě připravují na druhý příchod Krista, ale jejich prepperství je příkladné i pro praktický život:

Členové Církve si uskladňují roční zásobu jídla a dalších potřeb. Nedělají to ale za účelem přípravy na soudný den. Také si na tyto chvíle dávají peníze stranou. Díky zásobárně potravin mohou nakupovat ve velkém nebo ve slevě, a tak si snížit náklady.“

 

Vzhledem k tomu, že nedělají dluhy a šetří, jistě by nad nimi vyznavači tržního boha spráskli chodidla nad hlavou, ale to jen na okraj. Shodou okolností na TV Nova běží pořad Survivor, ten však nemá se survivalismem nic společného: v české verzi této reality show ten „Kdo přežije“ vyhraje relativně obrovskou sumu.

 

Když se mi náhodou náhodou stane, že na tento pořad přepnu, pokaždé vidím urputně se tvářící celebritu se vzhledem vyskákaného chocholouše, která kamsi pádí za cílem splnit nějaký úkol, vydržím to sledovat asi třicet vteřin, chvíli nad tím kroutím hlavou a přepínám. To už byly lepší plnokrevné poloodhalené krasavice při Velkém bratrovi; voyeurismus je přeci hezké hobby!

 

O tom, že pořad jako Survivor naplňuje požadavky dnešní kamsi se řítící se doby, není pochybnosti, kampak na nás se šetřením a modlitbičkami jako u Mormonů. Zastavit se a přemýšlet, nebo jen tak lelkovat se nehodí, hlavní je činorost! Kam nás tato činorodost dovede?

 

Zastavit války, zastavit oteplování, zastavit růst, zastavit kapitalismus? Ani nápad! Jak říká Slavoj Žižek: „Dnes je snazší představit si konec světa než konec kapitalismu.“ Chmurná představa, ještě horší je představa apokalypsy, přitom právě něco podobného, nač nikdo nebyl připraven, se odehrává na Ukrajině.

 

Jedinými připravenými jsou dnes preppeři. Vlastně i ze mne se stal potencionální prepper tím, že jsem se přestěhoval z Prahy na venkov.

 

Ne, dnes už se prepperům neposmívám.

https://plus.rozhlas.cz/cilek-prepperi-nerikaji-jake-zasoby-maji-ostatni-si-na-nich-z-pocitu-selhani-8728150

https://cs.wikipedia.org/wiki/Survivalismus

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Lněnička | neděle 24.4.2022 14:07 | karma článku: 14,87 | přečteno: 382x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Nejsem

21.5.2024 v 19:11 | Karma: 23,55

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,40

Jan Lněnička

Bolševický nok

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93