Demonstrace proti chudobě

Akce se konala v poklidném operetním duchu, proto aby řečníci dokázali strhnout dav, postrádali ten správný drajv a charisma. Byla to taková sametová demonstrace, vláda může být zatím v klidu.

Oproti mému očekávání nebyla účast příliš velká. Inu je podzim, je potřeba dělat na zahrádce, nařezat dřevo, plést svetry, zkrátka se připravit na zimu, kdo by se o víkendu harcoval na Václavák. Více lidí zajímaly akce vedené radikály, než umírněný oficiální odborářský protest, na kterém zazněla předpokládaná kritika vlády a požadavky členů odborových organizací.

 

I když jsem psal, že řečníci postrádali to správné zaujetí, přesto pokaždé, když mluvčí na pódiu pronesl větu, udělal významnou pomlku, aby jako stvrzení zjevené pravdy mohly zaznít píšťalky a houkačky, po další větě se opakovalo přesně totéž. Komické bylo sledovat, jak řečníci na tribuně na tyto ovace čekají.

 

Odboráři žádali po vládě zavést regulaci cen vybraných komodit, zvýšení minimální mzdy, zavedení daně z mimořádných zisků, zestátnění energetiky, pomoc velkým podnikům, navýšení minimálního platu, důstojné mzdy pro všechny bez toho, aby lidé museli žádat příspěvek od státu. Přáli si zastavení války na Ukrajině.

 

Jejich požadavky považuji za legitimní. Přesto se v diskusích ozývají příspěvky jako je tento:

 

Takhle vyřvávali v roce 1948 na Václaváku komunisté, vedeni Gottwaldem. Zase chcete vyhánět lidi ze svých domů, krást, vraždit a ničit celé rodiny? Chcete občanskou válku, soudruzi?

 

Jenže je to přesně naopak, přesně tyto jmenované věci dělá tento systém založený pouze na maximalizaci zisků! Pokud nedojde k jeho kvalitativní obměně ve prospěch celé společnosti, a ne jen několika jedinců, nemusí se jednání chopit odbory, jehož požadavky jsou opodstatněné a mají mandát vyjednávat s vládou, ale kluci z té druhé party okolo Vrábely a spol.

 

Výtka, že odboráři v době válečného konfliktu na Ukrajině a energetické krize požadují nemožné, je pravdivá pouze do té míry, že kvůli válečné tragedii národ chudne, ale zisky bank a energetických firem se zvyšují.

 

Od jiného diskutéra jsem se dozvěděl:

 

Za totáče se lidi opravdu báli. Dnes se nemají čeho bát. Reálně můžou mít obavy o svůj dosavadní luxus, ve kterém žijí. Ale nikdo se nemůže bát naší vlády. Téhle tedy opravdu ne.

 

Luxus jako být na ulici, být v dluhové pasti, být vyhozen z práce, mít strach, že nezaplatíte hypotéku, půjčku, luxus žít od výplaty k výplatě? Strach z nejisté budoucnosti, je jeden z problémů, o kterém se na demonstraci hovořilo. Bát se můžeme, že vláda nebude chtít o požadavcích demonstrantů vyjednávat. Bát se můžeme i její neschopnosti.

 

Samozřejmě se objevily i námitky typu, že se zde hádáme zda 18 nebo 20 stupňů, zatímco na Ukrajině lidé mrznou bez přístřeší. Ale jak děl náš „oblíbený“ první tajemník ÚV KSSS, zdůrazňuji že ukrajinský rodák, Leonid Iljič Brežněv: „Eto vaše dělo.“

 

Nikdo nevíme, jak dlouho ještě tento nesmyslný konflikt potrvá. Václav Krása předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR ve svém projevu zmínil, že postižení se války bojí, neboť jsou prakticky bezbranní, na konci proslovu pak zvolal: „Válka je vůl!“

 

I já uzavřu svůj nepřímý přenos videa z demonstrace odborářů na Václavském náměstí instantním pokřikem:

 

Demokracie není anarchie!

 

Kapitalismus si rozvracet nedáme!

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-v-centru-prahy-se-opet-demonstruje-odbory-svolaly-protest-proti-chudobe-40410919#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Lněnička | neděle 9.10.2022 13:39 | karma článku: 19,55 | přečteno: 672x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,40

Jan Lněnička

Bolševický nok

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93