Ať si papež František útočí na základy kapitalismu jak chce, my máme svého Duku!

Ve videoposelství na Mezinárodní konferenci práce v Ženevě označil papež František soukromé vlastnictví jako druhotné. Dále řekl, že chudoba není přírodní danost.  

Chudoba je podle papeže Františka výsledkem politických rozhodnutí přehnaně stranících zisku a konkurenci. Přesně tedy tlumočil mé dojmy, které jsem popsal v minulém blogu.

 

Když se někdy mluví o soukromém vlastnictví, zapomíná se, že jde o druhotné právo, které závisí na prvotním právu, a sice všeobecném určení statků.“

 

Princip všeobecného určení pozemských statků je koncept ze sociálního učení katolické církve, podle něhož jsou výsledky stvoření – celá Země i všechny pozemské statky – darovány k užívání všem lidem bez rozdílu.“

 

Soukromé vlastnictví je do jisté míry legitimní (a podnikání je jistě ušlechtilá aktivita s cílem produkovat bohatství a vytvářet lepší svět pro všechny), je však druhotné vůči původnímu právu všech lidí užívat pozemské statky.“

 

O odborech papež František řekl: „Rodí se a obnovují pokaždé, když dávají hlas těm, kteří ho nemají, a pranýřují ty, kteří by prodali chudáka za pár opánků, jak praví prorok (starozákonní kniha Ámos, 2,6). Odhalují mocné, kteří pošlapávají práva nejzranitelnějších zaměstnanců, hájí cizince, poslední a odmítané.“

 

Papež František se celým svým pontifikátem vrací k ideálu křesťanství. Konzervativní kardinálové jsou zřejmě zděšeni. Doufejme, že se nesetká se stejným osudem jako Jan XXIII, o němž se tvrdí, že byl otráven, oficiálně zemřel na rakovinu žaludku. Zatímco Jan XXIII se snažit přiblížit církev modernímu světu, papež František se snaží vrátit k ideálu jedné svaté všeobecné apoštolské církve, jak psáno v credu.

 

Náš kardinál Dominik Duka patří podle jeho činů ke konzervativnějšímu křídlu, kdo s ním někdy poslouchal rozhovor, dá mi za pravdu, že pan kardinál je opravdový mistr kliček. Takový člověk by měl mít navíc ještě nějaký diplomatický post na obzvlášť choulostivém místě.

 

Jak nádherně například dokázal ohovořit účast paní Lipovské v Radě České televize, to by svedl málokdo. Celý problém zahrál do autu. Co se týče soukromého majetku, katolická církev u nás, se slovy o druhotnosti soukromého majetku neřídí. Jejím mottem je, že peníze nesmrdí. Deník N píše o podivné manipulaci s pozemky v Hostivaři, a dokonce v Brně čeští katolíci kupují obchodní dům!

 

Jako velmi vlažný věřící vnímám, že tento počin je tak nějak přes čáru. Jen si maně připomínám, jak Ježíš vyhnal obchodníky z chrámu: Byly blízko židovské velikonoce a Ježíš se odebral vzhůru do Jeruzaléma. V chrámě zastihl prodavače býčků, ovcí a holubů i směnárníky, jak tam sedí. Tu si udělal z provazů důtky a vyhnal všechny z chrámu i s ovcemi a býčky, směnárníkům rozházel peníze a stoly jim zpřevracel a prodavačům holubů řekl: "Jděte s tím odtud! Nedělejte z domu mého Otce tržnici!"

 

Pravdou je, že v tomto případě nejde ani o chrám, ale o obchoďák. Dá se říci, že v Brně udělají z chrámu konzumu, chrám páně. Fikaný počin hodný jezuitů. Právo na majetek je jedním z pilířů katolické církve u nás.

 

Ne vždy byl Dominik Duka diplomat. Když v roce 2012 při finanční krizi nazval demonstrující odboráře lůzou, nesetkal se přílišným s pochopením. Jedno je jisté, vláda ochlokracie, jak před ní varoval Dominik Duka v reakci na odborářskou demonstraci, u nás nehrozí a nehrozí ani označení soukromého majetku za druhotné. Hlavní je mít, než žít.

Bože ochraňuj našeho kardinála...

https://a2larm.cz/2021/06/papez-frantisek-soukrome-vlastnictvi-je-az-druhotne-pravo/

https://denikn.cz/625210/neni-to-tunel-rika-o-dukove-nadaci-zakladatel-kpmg-cirkev-veri-ze-z-vynosu-bude-financovat-platy-i-skoly/

https://radiozurnal.rozhlas.cz/dominik-duka-kdyz-vladne-luza-6265676

https://lnenicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=772513

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Lněnička | středa 30.6.2021 19:58 | karma článku: 10,06 | přečteno: 337x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Nejsem

21.5.2024 v 19:11 | Karma: 24,47

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,40

Jan Lněnička

Bolševický nok

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93