Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ctirada Mašína si vážit nemohu.

Bratři Mašínové pro pád komunistického režimu neudělali prakticky nic. Stali se tehdy jen účinným nástrojem režimní propagandy. Rád bych se tímto příspěvkem přihlásil k té části veřejnosti, která v Mašínech hrdiny nevidí.  

Mašínové opravdu nebyli hrdinové.  Jejich citované odvážné činy spočívaly v podříznutí odzbrojeného a svázaného člověka. To nechce odvahu, jen silný žaludek. Proti sobě a proti lidem stejně smýšlejícím ještě více popudili tehdejší veřejnost, která, ať chceme, či nechceme, komunistický režim ve své velké většině podporovala. Oni přece nezaútočili na jediného voleného stranického funkcionáře, na jediného tajemníka některého stranického výboru, na jediného vyššího důstojníka SNB, na jediného poslance. Byl skutečně pokladník v přepadeném peněžním transportu představitelem zločinného komunistického režimu? Nebo onen řadový poddůstojník na zapadlé služebně SNB? Bojovali tedy bratři Mašínové opravdu proti režimu, nebo šlo jen a jen o získání prostředků na násilné vycestování za hranice všedních dnů? Tak, aby si mohli splnit svůj sen a vstoupit do řad americké armády.

A dál. Má tedy opravdu občan tohoto státu právo pozvednout zbraň a zabíjet jiné občany tohoto státu ve chvíli, kdy se dopracuje k zásadnímu nesouhlasu s politickou, ideologickou, či ekonomickou orientací stávající politické reprezentace? Pokud by tomu tak skutečně bylo, pak jediný rozdíl mezi násilným nesouhlasem s režimem ze strany Mašínů a norského Breivika je jen a jen v jiném letopočtu a v počtu obětí. Jaký signál chce pan Nečas, či ministr z prastarého a morálku vyznávajícího rodu Schwarzenbergů dát mladé generaci tohoto národa? Bude se postupně anarchie a terorismus s posvěcením našich vrcholových politiků stávat zásadním prostředkem pro řešení společenských problémů, jejichž počet a velikost bude nepochybně dál narůstat?

Mimo jiné silně pochybuji, že by se  generálmajor in memoriam Josef Mašín, vzor a vrcholně statečný otec obou bratrů, jehož odvahy a občanských postojů si velice vážím, snížil k tomu, aby podřezal odzbrojeného a spoutaného protivníka. To totiž není boj, to je jen a jen teror. A pokud bratři Mašínové argumentovali tím, že se cítili být stále ve válce, pak je na místě připomenout, že i válka má svá pravidla a při jejich zásadním porušení i své odsouzené za válečné zločiny. Když nechal major (později dokonce nejmladší plukovník Waffen SS) Joachim Peiper postřílet zajaté a odzbrojené americké vojáky při ofenzivě v Ardenách, byl po válce odsouzen k trestu smrti jako válečný zločinec, včetně svého nadřízeného, velitele divize a generála SS Seppa Dietricha (odhlédneme-li od toho, že rozsudky, tak jako v jiných případech, vykonány nebyly). I válku totiž vedou lidé a tito lidé se musí pohybovat v určité lidské dimenzi i za tak vyhrocené a mimořádné situace, jakou válka bezesporu je. A překročením této hranice lidmi přestávají být. Zkrátka a dobře. Kladu si otázky, které si měli položit i naši čelní politici ještě před tím, než vyslovili své laudácio na adresu Ctirada Mašína.

Jako opravdový a cti hodný bojovník proti komunistickému režimu mi v tuto chvíli naopak připadá každý, kdo byl v té pohnuté době schopen zahodit svoji pracovní kariéru, s režimem veřejně nesouhlasit a přesto tady žít, kdo neváhal přes všechna rizika dlouhodobě vykonávat svoji drobnou práci v různých ilegálních občanských aktivitách, při kterých sice netekla krev z podřezaného hrdla, které ale ve svém důsledku znamenaly postupnou destrukci stávajících pořádků a také jejich pozdější konec. To byla opravdová odvaha a morálně čistý občanský postoj. Což se o zabití poddůstojníka SNB, či pokladníka a o dramatickém útěku do zahraničí říci v žádném případě nedá.

Bratři Mašínové ad absurdum komunistickému režimu pomohli. Každé politické representaci, která se snaží udržet ve složité situaci u moci, se hodí možnost jasně a zřetelně ukázat na transparentního nepřítele a to tehdejší komunistické partaji činy skupiny bratrů Mašínů umožnily. Vzpomínám si, jak to, co Mašínové udělali, odsuzovali i lidé, kteří komunismus skutečně nemuseli. Oni totiž tehdejší lidé nebyli tak otrlí, jako lidé dnešní a pohled na podříznutého esenbáka na plátně kina, nebo v novinách, je značně pobouřil. A to byla nesporná výhra režimu.

Takže pane premiére. Činy bratrů Mašínů jako námět pro celospolečenskou diskuzi ano, ale jako vzor k následování a řešení osobních problémů ani náhodou.

 

Autor: Petr Litoš | úterý 16.8.2011 8:00 | karma článku: 48,19 | přečteno: 15682x
  • Další články autora

Petr Litoš

Ti zatracení šílenci to spustili.

Včera v 17,45 svrhli Francouzi první bombu na Libyi a kampaň eskaluje. Koho to vlastně chráníme? Člověk v civilním oděvu, který střílí z protiletadlového dvojčete, už není nějaký bezmocný civilista. Je to jen tragické matení pojmů.

20.3.2011 v 8:00 | Karma: 48,07 | Přečteno: 34309x | Diskuse| Politika

Petr Litoš

Vojenský zásah proti Libyi. Kategoricky nesouhlasím.

Jinak bezzubá OSN se pochlapila a dala souhlas k vojenské akci. Útok na Libyi bude ale útokem na regulérní armádu suverénního státu a je tedy klasickou agresí. Evropa si to především odskáče přílivem uprchlíků.

18.3.2011 v 11:40 | Karma: 29,66 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Politika

Petr Litoš

Evropa umírá

Jedná se o velmi pochmurné konstatování. Evropa může dojít na konec své historie již v horizontu jedné jediné generace. Co bude pak, lze jen těžko předvídat.

10.3.2011 v 8:00 | Karma: 29,85 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Lidé formátu Geerta Wilderse do čela Evropy.

Soudě podle vývoje situace v severní Africe, nastala chvíle, kdy je nutné radikálně změnit přístup vedení Evropy k hrozbě narůstající invaze islámských imigrantů na starý kontinent. Nebo změnit to vedení. Evropa musí přežít.

7.3.2011 v 8:00 | Karma: 28,10 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Proč útočit na Václava Klause.

Nikdy jsem nebyl prezidentův sympatizant a v několika svých článcích jsem to dal dost jasně najevo. Proč ale takový útok kvůli obhajobě pana Bátory? Vládnoucí garnitura se totiž začala bát o své pozice. A právem.

2.3.2011 v 8:00 | Karma: 31,96 | Přečteno: 2621x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3589x
Autor (věk seniorský) dlouhodobě publikuje, je členem Syndikátu novinářů ČR. Měl to štěstí, že mu byla, přes složitou situaci na knižním trhu, vydána kniha kriminálních povídek. Žije v Praze, vychoval dvě děti, má dva vnuky. Je bezvěrec, ale víru plně respektuje. Zajímá se o dějiny První republiky, biblistiku a všechno, co ovlivňuje život této společnosti. Má rád zbraně, psy a svojí rodinu. Rád formuluje své názory psaným slovem.

Seznam rubrik