Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V základní škole.

Zajímá Vás, jak to opravdu běhá v základních školách? Tak si raději sedněte. Nejdříve se telefonicky ozval maník z ARD a byl nejvytrvalejší.

To ten z BBC tolik netlačil a nebyl vlezle neoblomný. Prager Zeitung to zkusil také, poněkud neústupně, nakonec však vyměkl a nechal toho. Všichni investigativci ve službách cizojazyčných periodik pátrali po zamezování přístupu ke vzdělání určitým skupinám žáků. A to přímo ve škole. Asi čuchali nějakou senzaci. Spíše však zkoušeli někoho nachytat.

Ony totiž žádné senzace neexistují, a proto je jasné jak den, že nejde o snahu sehnat pravdu (ta není přece zajímavá), ale šikovně si vyrobit materiál na naivitě a přímosti pedagogů.

O mnoho zajímavější mi přijde pojmenovat jevy, které se ve školách denně projevují v chování  žáků, a které nepřijdou nikomu divné. Společnost je ostentativně toleruje a tím, dle mého názoru, sama sobě dláždí cestu do…pekla. Upozorňuji také na banálně notoricky známý fakt, že za vývoj a výchovu dítěte odpovídají rodiče (zákonní zástupci), že v rodinách tráví omladina nejvíce svého času (nebo by alespoň měla). Jak to tedy ve školách chodí, jaké jsou situace, které může prožít pouze kantor, jaké osobnosti nám rodič vyšle na cestu za poznáním? Sledujte a důvěřujte tomuto stručnému přehledu.

Kdo čeká honbu za jedničkami, krutě se plete. „Jednotka zavazuje…,“ říkávala moje paní učitelka, dnes by těžko, směrem k žákům mohla říci něco vtipnějšího. Významně kráceni na svých právech jsou tady především ti, kteří se do školy přišli něco dozvědět i když třeba jaksi donuceni. Známky nic neznamenají, většinu nezajímají. Napsat vzkaz rodičům do žákovské knížky o nepřístojném chování, profláknutou poznámku, je bláhové plýtvání  časem a inkoustem. Kouření od dvanácti let je naprosto normální a nikdo to neřeší. „Kvůli takové prkotině mě zvete do školy?“ No, prkotina v zemi, kde je do osmnácti let zákaz prodeje tabákových výrobků…jakou zprávu si děti odnesou do života nechci ani domýšlet.  K tomu si připočítejte občas i travku. Neboť mezi dnešními teenagery, a nejen  mezi nimi, snad každý, kdo má nějakou díru do hlavy, má v ní zastrčeného umně zabaleného „špeka“. Kapitolu mobilní telefony ve škole snad ani netřeba přibližovat. Pípání a vyzvánění a vyhrávání, v horších případech vyřizování zpráv a hovorů, v nejhorším případě fotografování a nátáčení pedagoga je zlořád velmi vyrušující a odvádějící pozornost. Je to prostě vždy připravená, oblíbená hračka. Když telefon zabavíte, rodiče skáčou metr vysoko. Děvčata od páté třídy chodí zmalované „jako August“. To přece není normální. Když takovou malou slečnu necháte umýt, tak ji diskriminujete. Je to šílené. Tatínek, nebo maminka kryjí evidentní záškoláctví, umetají cestičky. O volném čase své ratolesti nevědí zhola nic. Co dělá, kde a s kým? „Přece ho kontroluji telefonem.“ Slovo nemá žádnou váhu, lež je běžná metoda komunikace. Význam výrazu ČEST Vám vysvětlí málokdo. Velmi často se zato doslechnete naléhavě, že: „…na to nemáte právo!“ Povinnost? Co to je?

V kuželu světla těchto skutečností, mi, z prstu vycucaný problém o zamezování přístupu ke vzdělání někomu, kdo o  to vůbec nestojí a kdo má vědomosti v suterénu svého hodnotového systému,  přijde tragikomický a jeho propagátoři neinformovaní. Buď nežijí s námi v této společnosti, nebo jsou hnáni velmi silnou neveřejnou motivací. A myslím, že EU to není, i když tlačí vehementně.

A co rodičové. Jak se Vám čtou podobné řádky? Víte vůbec kam, do jaké komunity své potomky každé ráno posíláte? Pokud je tedy posíláte. A hlavně, tušíte, jak se v rozličných společenských situacích chovají? Myslím,že nejen netušíte, ale sami si to raději nepřipouštíte.

Investigativci mají víceméně smůlu. Běžné trable nikoho nezajímají, bohužel, a dobré zprávy  (a i ty jsou v realitě školního života přítomny) jsou snad zakázaným ovocem.  Tak snad příště.

Autor: Jan Linhart | pátek 5.2.2010 10:45 | karma článku: 22,52 | přečteno: 1248x
  • Další články autora

Jan Linhart

Lávka.

Byl jsem se podívat na spadlou trojskou lávku. Uviděl jsem bizarní, tragický obraz zřícené mostovky a nakloněného pilíře. Pral jsem se se směsicí pocitů ve své hlavě. Vějíř obav, bezmoci, vzteku a hnusu.

4.12.2017 v 13:11 | Karma: 28,02 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Operace se zdařila – rozvrat školství dokonán.

Kantoři jásejte! Dostanete přidáno! Stát si vás cení o patnáct procent více. Vaše společenská prestiž prudce vystřelí o celou šestinu. No, a to nejdůležitější, vaše konto se nafoukne jak břicho utopence.

19.9.2017 v 17:10 | Karma: 29,55 | Přečteno: 713x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Hospoda bez cigára, ryba bez vody, hlava bez mozku.

Schválně jsem si ponechal odstup několika dní. Ovšem přátelé, pocit neskutečné blbosti je čím dál, tím silnější a drtivější.

6.6.2017 v 14:46 | Karma: 43,69 | Přečteno: 2625x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Blbákov, to je naše domovina.

Máte za to, že největší vopruz, který musíte podstoupit, neb vám na krk šlape „služebník“ stát, vedený neziskovými specialisty, je obsáhlé daňové přiznání?

25.4.2017 v 9:20 | Karma: 26,35 | Přečteno: 771x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Vítejte v Novém Husákově.

Čardáš lží kolem deficitněpřebytkového hospodaření našeho korpulentního státu je k smíchu i pláči zároveň. Ten pán, přes peníze, co tak směšně hovoří, veden snahou o český jazyk, lže, až se mu od huby práší.

11.1.2017 v 10:28 | Karma: 20,32 | Přečteno: 501x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
speciální pedagog

Seznam rubrik