Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Číslice kontra slovopád.

Položím jednoduchou otázku. Raději byste pracovali na jedničku, anebo velmi dobře až výborně s drobnými, občasnými nepřesnostmi neovlivňujícími však výsledné výstupy fatálně, pouze nevýznamně, avšak přítomnými, nutno, k dovršení nejvyšší kvality, přidat na tempu v činnostech doprovodných a také rozhodovacích, ovlivňujících frekvenční konstelaci řešeného problému.

Na psacím stole naléhavě zvoní telefon. Představuje se mi matka jedné z žákyň deváté třídy a hned spustí tak, jak to jen některé ženy umí. Z jejího argumentačního portfolia vybírám: jak jsem si mohl dovolit ohodnotit v pololetí její dceru trojkou z angličtiny, jak je to možné, když loňský rok chodila na jazykový kroužek, jak má ten jazyk dcera ráda a školu vůbec, jak do ní ráda chodí, co je to za metody výuky překládat texty písniček, a mám-li vůbec nějaké zkoušky, že mohu učit cizí jazyk a když to tedy dcera neumí, tak jsem ji to špatně naučil, a že ona to tak nenechá a bude žádat přezkoušení, a že si bude stěžovat…

S vydáváním vysvědčení se vždy resuscituje ona hydra takzvaného slovního hodnocení. Podporovaná částí pedagogické obce, vyzbrojená jakýmsi tupým argumentem, že stará, dobrá, klasická jednička, nebo pětka, anebo nějaká jiná známka, není dostatečně vypovídající veličinou, a že rodiče mají nárok (právo) na podrobnější popis výkonu jejich miláčka, co mu jde, a kde zaostává, kde držet, a kde přitlačit. S tím by bylo lze souhlasit, za předpokladu, že rodiče své dítko vidí jednou za půl roku, anebo že se zajímají o jeho školní angažmá zhruba ve stejném rytmu. Takové situace asi nezřídka nastávají, rodiče často své potomky málo kontrolují, ale nelze to považovat za obecný jev. Tak se raději kolegové lopotí s bizarními obraty a šroubují výrazivo do hodnotícího sdělení. Viděl jsem zvěrstva typu „…Pepíčku čteš docela pěkně, ale v té matematice musíš přidat…“ anebo „… analytickým rozborem škály znalostí, ukázalo se jako signifikantní …“ a podobně. Zlaté biče a koule.

Dcera paní telefonistky byla nadprůměrně líná a málo pracovitá. Byla také nepečlivá, zapomětlivá a trochu přidrzlá. Znalostí poskrovnu, domácí příprava nulová, zato grimas obličejů a lží přehršel. Za pravidelnou docházku a občasný jasnozřivý záblesk zaslechnutého obdržela průměrnou trojku. Maminka, která v pololetí poprvé začala hrát starostlivého rodiče, viděla ambice své dcery výše. Ani jedna pro jejich naplnění však zhola nic neudělala. Tak si budou stěžovat.

Častokrát jsem přemýšlel, proč ti bláhoví kantoři se hrnou do nesmyslu slovního hodnocení. Je to přinejmenším práce navíc. No považte, dvacet slovních hodnocení po dvanácti předmětech, to je něco chytrých vět. Ve světle svého, popsaného, příběhu se věci začínají obnažovat. Oni se totiž bojí. Bojí se udělit nepěknou známku, vyhýbají se tak nepříjemnostem. Takže žádný bohulibý, objektivní počin, ale obyčejná zbabělost. Všemocná stížnost na správná místa.

A tak učitel sepisuje moudra, která nikdo nečte, protože jim vesměs nerozumí, místo aby se vzdělával, anebo jen zdravě relaxoval při sportu, či koníčcích. A dívenka zase vyhrála. Nehnula prstem, a přitom ona je ta chudinka, za kterou matka tak srdnatě bojuje. Vítejte ve svobodných časech naruby obrácené demokracie.

Autor: Jan Linhart | pátek 3.2.2012 14:50 | karma článku: 12,32 | přečteno: 528x
  • Další články autora

Jan Linhart

Lávka.

Byl jsem se podívat na spadlou trojskou lávku. Uviděl jsem bizarní, tragický obraz zřícené mostovky a nakloněného pilíře. Pral jsem se se směsicí pocitů ve své hlavě. Vějíř obav, bezmoci, vzteku a hnusu.

4.12.2017 v 13:11 | Karma: 28,02 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Operace se zdařila – rozvrat školství dokonán.

Kantoři jásejte! Dostanete přidáno! Stát si vás cení o patnáct procent více. Vaše společenská prestiž prudce vystřelí o celou šestinu. No, a to nejdůležitější, vaše konto se nafoukne jak břicho utopence.

19.9.2017 v 17:10 | Karma: 29,55 | Přečteno: 713x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Hospoda bez cigára, ryba bez vody, hlava bez mozku.

Schválně jsem si ponechal odstup několika dní. Ovšem přátelé, pocit neskutečné blbosti je čím dál, tím silnější a drtivější.

6.6.2017 v 14:46 | Karma: 43,69 | Přečteno: 2625x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Blbákov, to je naše domovina.

Máte za to, že největší vopruz, který musíte podstoupit, neb vám na krk šlape „služebník“ stát, vedený neziskovými specialisty, je obsáhlé daňové přiznání?

25.4.2017 v 9:20 | Karma: 26,35 | Přečteno: 771x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Vítejte v Novém Husákově.

Čardáš lží kolem deficitněpřebytkového hospodaření našeho korpulentního státu je k smíchu i pláči zároveň. Ten pán, přes peníze, co tak směšně hovoří, veden snahou o český jazyk, lže, až se mu od huby práší.

11.1.2017 v 10:28 | Karma: 20,32 | Přečteno: 501x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Íránský prezident je po smrti, uvádí média. Záchranáři našli trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  6:34

Některá íránská média tvrdí, že při nedělní nehodě vrtulníku zemřeli prezident Ebrahím Raísí a...

Bouřky, déšť i slunce. Teploty ke konci týdne vyšplhají až k 25 stupňům

20. května 2024  6:31

Počasí v Česku bude proměnlivé. Podle meteorologů během týdne se vyskytnou bouřky a déšť, vysvitne...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
speciální pedagog

Seznam rubrik