Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věznice pražská

Je to vyprávění smutné, hlubokomyslné, dojemné, ironické či s obrovskou dávkou humoru, protože to všechno ve vězení je. Ale autenticita, ta zůstává v člověku, který tím prošel. Spisovatel to asi napíše líp, jen bude něco chybět.

Předtím

Možná bych se měla představit. Ale to není důležité. Stejně tak jako mluvit o tom, co bylo předtím. A asi ani o tom, co bylo potom. I když… Proč jsem si tehdy myslela, že všichni ti kluci, co o mně stojí, a že jich opravdu nebylo málo, proč jsem si myslela, že mi patří? A že tím, že se s nimi vyspím, se jim nějakým způsobem odvděčuji, a zároveň se jich zbavuji i je k sobě poutám?

A proč jsem pak tak těžce nesla, když jsme dospěli, že oni mají svůj život, do kterého už nepatřím, že mají své milenky, své ženy a své děti? Žárlím. Ne na všechny, ale žárlím. Jsem nejraději za ty, co zůstali starými mládenci a vlastně jsem vděčná i za ty, se kterými jsem nikdy nespala. Jeden z nich mě hluboce miloval a nedávno mi řekl: „Chtěl jsem ti dát lásku, tolik jsem tě miloval, tolik jsem tě chtěl. Ale ty jsi chtěla utrpení, a to jsem ti dát nemohl.“

Vím přesně, jak mi bylo. Pila jsem a motala se kolem chlapů, protože jsem měla strach. Pila jsem toužíce po sebevyjádření, ale měla jsem strach. Byla to bolest z konformity, do které jsem za žádnou cenu nechtěla upadnout. Nelze vytvářet hodnoty ve světě, který požaduje striktní řád, kdy nejde vyměnit den za noc a střízlivost za zmaštěnost.

A tak jsem se potácela v touze něco stvořit a neschopnosti udělat cokoli jiného, než upadat pomocí alkoholu a plánů, které jsem mimo střízlivou realitu vytvářela.

Hra nekončí nikdy

Strašně jsem se těšila, až budu mít feťáky z krku, přitom drogy na dosah. Až budu moci být s dcerou, až začne chodit do školy. Do té doby mělo být vše O.K. Nejen, že se z toho nestalo nic, feťáci mi ukradli i tolik střežený zbytek možného života, hmotné věci, ty samozřejmě, to bylo na denním pořádku, ale poslední ukradený notebook mě zlomil. Překvapivě on mě poutal k životu a mé duši.

Never mind.

Game is not over, yet.

So.

Let´s go.

Věznice pražská

Nevím, proč se v Čechách o vězení nepíše. Četla jsem snad jen Kantůrkovou, tehdy to byl možná ještě větší masakr, ale podle toho, co jsem se později dozvěděla, političtí vězni se měli dobře. Jasně, podporoval je z venku exil, nebyla to skupina feťáků, kteří nic nemají. Ale mají vylhané stejné příběhy, jako v knize Přítelkyně z domu smutku, dokážou být možná ještě víc zlí, než tomu bývalo, jsou to prostě povětšinou strašné krysy, kterým by člověk nejraději rozkopal obličej. Ale já tu byla kvůli násilnému trestnému činu a situace byla i tak dost napjatá.

Tedy, teď jsem knížku o ženském vězení konečně našla! Zora Castillo: Kriminál. Jenže Castillo je spisovatelka a její knížka je „inspirovaná skutečným příběhem“. A to je to, co já nechci. Taky bych o tom uměla vyprávět, smutně, hlubokomyslně, teoreticky, dojemně, ironicky či s obrovskou dávkou humoru, protože to všechno se ve vězení dá najít. Ale autenticita, ta zůstává v člověku, který tím vším prošel. Jistě, nikdy nemůžu napsat příběh, který by se dal srovnávat s tím, který napíše profesionál.

Ale chci to zkusit, třeba je to moje cesta z celoživotního vězení vnitřního. Přesto jsem ráda, že se tento typ literatury konečně na trhu objevil. Jsem na tu knihu zvědavá. Možná budou vzpomínky bolet, ale snad si konečně vzpomenu na věci, které by mi psychologové doporučili si „odžít“, abych se jakože prý hnula z místa. Ale já si nemyslím, že v tom je ten problém. Vlastně ani nevím, co to znamená, něco si „odžít“. Těším se, protože si budu určitě chtít zapsat nějaké komentáře, recenze, kritiky… jistě, není totiž nic snazšího než hledat mouchy u ostatních. A jelikož v životě chyby na druhých moc nevidím (a rozhodně o nich nemluvím), tohle je skvělá cesta, jak si to zkusit užít!

Vražedkyně

Nevím, jak to zvládaly holky, co tu byly za vraždu dítěte, samozřejmě nejtěžší zločin, následuje vražda matky. Přišlo mi ale, že jsou tak hloupé nebo fakt těžce psychopatické, že jim to ani nevadí. Já jsem byla vždycky ta, která s lidmi vychází velmi dobře, vtipná, i přes diagnózy těžké deprese, hraniční poruchy osobnosti, generalizované úzkostné poruchy s panickými atakami, sociální fobie a prvky obsedantně kompulzivní poruchy.

A možná by se ještě něco našlo, kdyby někdo chtěl hledat. Takže panující vztahy pro mě byly jak ze zlého snu, jen těžko jsem se orientovala v té neustálé atmosféře prospěchářství a nenávisti.

Autor: Jana Brandtlová | úterý 18.6.2024 8:40 | karma článku: 9,14 | přečteno: 382x
  • Další články autora

Jana Brandtlová

Přítelkyně z domu smutku, koně a draci

„Tenhle trest ještě nezačal, a už ho nedávám!“ A tak jsem se seznámila s Bárou, ostřílenou kriminálnicí, která by ve svých 54 letech a plná síly, v součtu tak taky takových dobrých 10 až 15 let nasbírala.

28.6.2024 v 8:53 | Karma: 9,91 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ona

Jana Brandtlová

Průvodce nákupem spodního prádla

Při převzetí mě od policajtů do vazby, znamenalo nejprve počkat 3 hodiny ve značně nepohodlné pozici s pouty na rukou, hladem a v zimě. Dovnitř jsem se málem těšila, tak nějak jsem si i později všechno spojovala s léčebnou.

21.6.2024 v 14:26 | Karma: 11,80 | Přečteno: 616x | Diskuse| Ona

Jana Brandtlová

Život životu ne(prospěšný)

Začalo to tím, že jsem si v knize přečetla citát. Je to kniha o vlcích, a zřejmě toto zvláštní spojení vlků s tímto (zřejmě) slavným výrokem mě po strašně dlouhé době donutilo přemýšlet.

20.6.2024 v 17:14 | Karma: 5,48 | Přečteno: 200x | Diskuse| Ona

Jana Brandtlová

Justiční pětiletka

Vždy jsem říkala, že půjdu sedět tehdy, až budu mít v matraci nacpáno 8 milionů. Nevím, proč zrovna osm. A už vůbec nevím, jak mě napadlo, že bych se já (!) mohla dostat do vězení? Byla jsem totiž hrozně vtipná, ha ha.

18.6.2024 v 11:05 | Karma: 9,40 | Přečteno: 344x | Diskuse| Ona

Jana Brandtlová

Zase jedna šílená matka. Proč?

Protože krátké, ze života a s pointou. Ta totiž v obrovském množství případů (a především příspěvků na soc. sítích), které nás informacemi přehlcují, zcela chybí. Stejně tak, jako kontakt s realitou.

17.6.2024 v 11:42 | Karma: 12,31 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 9,67
  • Průměrná čtenost 0x
Svým naivně dětským (a zároveň vesměs radostným) pohledem vás provedu prostředím věznice a jejích tajů, poradím, "Jak se chytá jóga" nebo třeba "Kde hledat a nacházet krásu a štěstí". Zkrátka věci, bez kterých už nemůžete zůstat ani o minutu déle.