Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Justiční pětiletka

Vždy jsem říkala, že půjdu sedět tehdy, až budu mít v matraci nacpáno 8 milionů. Nevím, proč zrovna osm. A už vůbec nevím, jak mě napadlo, že bych se já (!) mohla dostat do vězení? Byla jsem totiž hrozně vtipná, ha ha.

Zatkli mě v pyžamových kalhotách a triku. Venku mrzlo. Dovolili si mi vzít kabát, kde byla jedna koruna a nefunkční zapalovač, tedy kromě nože, paralyzéru a slzáku. Zkrátka je nutné aspoň trochu se naučit žít mezi feťákama, i když s mojí povahou to bylo hrozně těžké. Pořád jsem hledala nějakou spřízněnou duši, ale tak to nefunguje. Jeden den chábři, druhý den se podrazí a třetí zase jedou v nějakém svinstvu spolu. Když jsem zavírala soubory v počítači, což mi policajti dovolili, než mě vyhnali sedět před barák na schody, jeden fízl mi jen tak dal ránu paralyzérem? Banda zakomplexovaných „sportovců“, co mají pocit moci. Ale to víme.

Odvezli mě na místní služebnu, kde jsem stále ještě doufala, že se dostanu po výpovědi a ohledání místa činu ven. Původní trest taky byl 10 dní vykázání ze společného obydlí.

Nakonec mi hrozilo 10 let za pokus o vraždu.

Justiční pětiletka

Tehdy jsem udělala největší chybu v životě – zblblá terapeuty jsem vypověděla, co cítím, a právě tahle první výpověď mě stála nakonec „pouze“ 3 roky života. Nebyla jsem při sobě, zapomněla, že z TV přeci znám, že bez právníka ani ránu, byla jsem fakt mimo a v domnění, že se téměř nic nestalo. Což byla pravda. Z lékařského hlediska nedošlo ani k ublížení na zdraví, jenže pak došlo k různým překvalifikacím, prostě jak vás jednou mají, snaží se vám přišít i to, že jste v sedmi letech utrhli sousedce ze zahrádky kytku.

Doteď si myslím, že existuje něco jako pětiletka, vymezený plán, který soudci musí splnit, že je daný počet let, které se v daném roce musí udělit, ber kde ber.

Paprsky a kotce

Na vazbě jsem byla na Ruzyni, kde se od doby Kantůrkové a jejího románu Přítelkyně z domu smutku téměř nic nezměnilo. A to je víc než 30 let.

Stále stejná otrhaná oranžová pyžama, mikiny a trička v zelené a khaki. Na vazbě je ale ten luxus, že člověk (protože se respektuje status neviny) může mít i oblečení vlastní, pokud mu ho někdo přinese.

Sama budova má hlavní část obdélníkového tvaru, kde jsou kanceláře, oddělení vazby, nástupní oddělení před eskortou do věznice, pokud se tak neděje rovnou z vazby, je tam ordinace lékaře, kamrlíky určené pro setkání s právníkem nebo duchovním, maličká návštěvní místnost, sklady, kuchyně… Budovy mají sice 6 zamřížovaných pater, ale mají také velkou návštěvnost, poptávka zde převyšuje nabídku, s velkou dávkou ironie lze říct, že na vazbě jsou ti nejtěžší zločinci.

Zkušenost je taková, že minimálně třetinu obžalovaných nakonec z vazby pustí. Buď pak čekají na soud a trest venku, nebo vyváznou s podmínkou. Je to byrokratická mašinerie, systém sám o sobě řízen neviditelnou rukou justice, absolutní matrix.

Uprostřed čtverce mezi budovami se nachází strážní budka, od které se paprskovitě rozebíhají jednotlivé výseče a výseče výsečí, vždy oddělené vysokými betonovými stěnami. Sem se chodí na procházky. Dobře, třeba sedm žen ve vycházkovém kotci 14 metrů čtverečních. Procházka pak určitě stojí za to, a tak se i vycházky využívají převážně k předávání ferblů, řvaní z kotců do oken na ženy a žen z oken na své miláčky, či na jakékoli chlapy, nebo naopak, někdy musí být kvůli vyřvávání procházka zrušena úplně a obžalovaní jsou nahnáni zpátky do svých cel.

Na vazbě je vše obráceno proti člověku, jde přeci o to, jakýmikoli donucovacími prostředky obžalovaného zlomit, aby řekl, že udělal i to, co neudělal.

…“Jak se jmenujete?“…“Lžete!“ Tak nejspíš takhle probíhá většina komunikace s vyšetřovateli na vazbě.

Je to kus života ve strnulosti smrti, nicotnost a nicota, naprosté prozření, že svět vás vůbec nepotřebuje, že svět venku jde dál i bez vás. A vy jste mu úplně fuk. Zkrátka jako po smrti. A je to poznání ryzí manipulace, kdy už vlastně nikdo neví, kdo kým manipuluje víc, neexistují tu žádné platné dohody, žádná „přátelství“, žádné „budeme si trochu pomáhat“, na vazbě ani ve vězení nic takového není.

Autor: Jana Brandtlová | úterý 18.6.2024 11:05 | karma článku: 9,40 | přečteno: 344x
  • Další články autora

Jana Brandtlová

Přítelkyně z domu smutku, koně a draci

„Tenhle trest ještě nezačal, a už ho nedávám!“ A tak jsem se seznámila s Bárou, ostřílenou kriminálnicí, která by ve svých 54 letech a plná síly, v součtu tak taky takových dobrých 10 až 15 let nasbírala.

28.6.2024 v 8:53 | Karma: 9,91 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ona

Jana Brandtlová

Průvodce nákupem spodního prádla

Při převzetí mě od policajtů do vazby, znamenalo nejprve počkat 3 hodiny ve značně nepohodlné pozici s pouty na rukou, hladem a v zimě. Dovnitř jsem se málem těšila, tak nějak jsem si i později všechno spojovala s léčebnou.

21.6.2024 v 14:26 | Karma: 11,80 | Přečteno: 616x | Diskuse| Ona

Jana Brandtlová

Život životu ne(prospěšný)

Začalo to tím, že jsem si v knize přečetla citát. Je to kniha o vlcích, a zřejmě toto zvláštní spojení vlků s tímto (zřejmě) slavným výrokem mě po strašně dlouhé době donutilo přemýšlet.

20.6.2024 v 17:14 | Karma: 5,48 | Přečteno: 200x | Diskuse| Ona

Jana Brandtlová

Věznice pražská

Je to vyprávění smutné, hlubokomyslné, dojemné, ironické či s obrovskou dávkou humoru, protože to všechno ve vězení je. Ale autenticita, ta zůstává v člověku, který tím prošel. Spisovatel to asi napíše líp, jen bude něco chybět.

18.6.2024 v 8:40 | Karma: 9,14 | Přečteno: 382x | Diskuse| Ona

Jana Brandtlová

Zase jedna šílená matka. Proč?

Protože krátké, ze života a s pointou. Ta totiž v obrovském množství případů (a především příspěvků na soc. sítích), které nás informacemi přehlcují, zcela chybí. Stejně tak, jako kontakt s realitou.

17.6.2024 v 11:42 | Karma: 12,31 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 0
  • Celková karma 9,67
  • Průměrná čtenost 0x
Svým naivně dětským (a zároveň vesměs radostným) pohledem vás provedu prostředím věznice a jejích tajů, poradím, "Jak se chytá jóga" nebo třeba "Kde hledat a nacházet krásu a štěstí". Zkrátka věci, bez kterých už nemůžete zůstat ani o minutu déle.