Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Může arogance lékařů zabíjet?

Nejen v minulosti jsou známy příklady, kdy přílišná a falešná víra ve vlastní schopnosti a vzdělání některých lékařů vedla ke katastrofám.  Takže víra v odborníky ano, ale kde máme jistotu, že dotyčný odborníkem je a ví co dělá?

Ostatně s tou vírou je to vůbec pofidérní-když lidé ještě nevěděli o existenci bakterií a virů, považovali nemoci za trest Boží- A ti co to tvrdili, také nepochybovali o tom zda mají pravdu. Takže zpět k nadpisu:. Může arogance odborníků, nebo těch, kteří se za ně považují, skutečně zabíjet? Není tomu ještě ani dvě stě let, kdy se díky neznalosti lékařů ,jejich nadutosti, mylné představy o vlastní neomylnosti a schopnostech, a také neochotě přijmout nové poznatky, skutečně stávalo, že zbytečně umíraly tisíce žen-rodiček, . Jistě už tušíte, že je řeč o horečce omladnic a mytí rukou, dnes naprostou samozřejmostí. Někdy se ty nejdůležitější poučky ohledně zdraví dostávají mezi lidi jen těžce, a často jim brání právě ti, kteří o lidské zdraví pečují. Jistě jste někdy slyšeli jméno Ignác Semmelweis. Původem byl Maďar a v roce 184O začal pracovat na porodnickém oddělení vídeňské nemocnice.

V té době mnoho žen dostávalo horečku omladnic, dnes vzácnou infekční chorobu, která tehdy byla nejčastější příčinou úmrtí rodiček. Semmelweise si všiml, že u domácích porodů vedených porodními bábami se tato choroba vyskytuje méně než u porodů v nemocnicích.  Začal tedy pozorovat cvrkot v nemocnici a zjistil,  že lékaři a studenti medicíny chodí na porodní sál přímo z pitevny, aniž by si umyli ruce.  Vyvodil z toho, že úmrtnost klesne, když si lékař umyje před zákrokem důkladně ruce. Jenže teprve tehdy začal ten pravý boj o záchranu ženských životů.

Díky konzervatismu a aroganci kolegů lékařů, se tato teorie přehlížela, Semmelweise byl vysmíván, znevažován a nakonec umístěn do ústavu pro choromyslné, kde za dva týdny, údajně na následky bití personálem, zemřel.

Pokud se vrátíme k nadpisu a uvážíme jak jsou i dnes někteří odborníci arogantní, přehlížejí nové poznatky a věří ve svou neomylnost, je dobře si na případ Ignáce Semmelweise vzpomenout.

A vzpomenout i na tisíce žen které kdysi někdo přesvědčil, že rodit doma s porodní bábou je nebezpečné, a tak jely do nemocnice s vírou v odborníky, kteří je vlastně zabili jen proto, že si neumyli ruce a pacientky infikovali a ony v důsledku toho zemřely. Kolik lidských životů se tehdy mohlo zachránit, kdyby lékaři poznatky svého kolegy brali vážně a místo zesměšňování a urážek se nad tím alespoň zamysleli? O tom jak často se odborníci mýlí tu nedávno psala i pani Haisová-dovolím si z něj odcitovat:

vědci, kterými byli do nedávna výlučně muži, jsou oběťmi své doby a jejích názorů. Doba má své označení - patriarchát. Mezi důkazy, kterými si muži potřebovali doložit svoji výlučnost a nadřazenost patřilo třeba i tvrzení, že větší mozek je nositelem většího intelektuálního potenciálu, což se vyvrátí samo od sebe, neboť by tím pádem byl nejchytřejším tvorem slonZdroj: https://haisova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=685919

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Palková | pátek 9.11.2018 12:35 | karma článku: 22,66 | přečteno: 2053x
  • Další články autora

Libuše Palková

Cocomero není kokos

Italové mají rádi různé oslavy a svátky jídla, u nás tomu říkáme food festival, oni udržují tradiční názvy jako festa nebo sagra. Ovšem co všechno se dá slavit, nad tím zůstává rozum stát, a někdy je problém to vůbec přeložit.

3.4.2019 v 12:37 | Karma: 16,35 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

V Polsku církev už zase pálí knihy

Poslední březnový víkend v obci Koszalin na severu Polska skupina katolických kněží pálila knihy které podle nich nabádají děti k čarodějnictví. Vrací se středověk a planoucí hranice? Vrací se cenzura jako za bolševika?

2.4.2019 v 9:34 | Karma: 19,75 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Předložte prosím své pasy

Díky "perfektní" anglické výslovnosti slova pussy, kterou kdysi převedl náš prezident Miloš Zeman, se stala přímo legendární jeho otázka, kterou prohodil v rozhovoru s novinářem: Víte co je to pasy pane redaktore?

1.4.2019 v 16:41 | Karma: 18,76 | Přečteno: 2372x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Stěhování americké ambasády

Americký prezident Donald Trump rozhodl, že americká ambasáda v Praze se z Malé Strany přestěhuje na opačný břeh Vltavy do Starého města, přesněji do části zvané Josefov. Tam jak je známo, se po staletí rozkládala židovská čtvrť.

1.4.2019 v 8:33 | Karma: 19,37 | Přečteno: 2138x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Netrpíte idiosynkrazií?

Když pročítám diskuze pod blogy, nemůžu se zbavit dojmu, že mnozí zdejší blogeři jsou idiosynkrazií postiženi, sebe nevyjímaje. Někdo více, někdo méně, ale plácáme se v tom skoro všichni. Někdo se s tím už narodí, jiný získá časem

31.3.2019 v 9:54 | Karma: 16,14 | Přečteno: 2008x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik