Může arogance lékařů zabíjet?

Nejen v minulosti jsou známy příklady, kdy přílišná a falešná víra ve vlastní schopnosti a vzdělání některých lékařů vedla ke katastrofám.  Takže víra v odborníky ano, ale kde máme jistotu, že dotyčný odborníkem je a ví co dělá?

Ostatně s tou vírou je to vůbec pofidérní-když lidé ještě nevěděli o existenci bakterií a virů, považovali nemoci za trest Boží- A ti co to tvrdili, také nepochybovali o tom zda mají pravdu. Takže zpět k nadpisu:. Může arogance odborníků, nebo těch, kteří se za ně považují, skutečně zabíjet? Není tomu ještě ani dvě stě let, kdy se díky neznalosti lékařů ,jejich nadutosti, mylné představy o vlastní neomylnosti a schopnostech, a také neochotě přijmout nové poznatky, skutečně stávalo, že zbytečně umíraly tisíce žen-rodiček, . Jistě už tušíte, že je řeč o horečce omladnic a mytí rukou, dnes naprostou samozřejmostí. Někdy se ty nejdůležitější poučky ohledně zdraví dostávají mezi lidi jen těžce, a často jim brání právě ti, kteří o lidské zdraví pečují. Jistě jste někdy slyšeli jméno Ignác Semmelweis. Původem byl Maďar a v roce 184O začal pracovat na porodnickém oddělení vídeňské nemocnice.

V té době mnoho žen dostávalo horečku omladnic, dnes vzácnou infekční chorobu, která tehdy byla nejčastější příčinou úmrtí rodiček. Semmelweise si všiml, že u domácích porodů vedených porodními bábami se tato choroba vyskytuje méně než u porodů v nemocnicích.  Začal tedy pozorovat cvrkot v nemocnici a zjistil,  že lékaři a studenti medicíny chodí na porodní sál přímo z pitevny, aniž by si umyli ruce.  Vyvodil z toho, že úmrtnost klesne, když si lékař umyje před zákrokem důkladně ruce. Jenže teprve tehdy začal ten pravý boj o záchranu ženských životů.

Díky konzervatismu a aroganci kolegů lékařů, se tato teorie přehlížela, Semmelweise byl vysmíván, znevažován a nakonec umístěn do ústavu pro choromyslné, kde za dva týdny, údajně na následky bití personálem, zemřel.

Pokud se vrátíme k nadpisu a uvážíme jak jsou i dnes někteří odborníci arogantní, přehlížejí nové poznatky a věří ve svou neomylnost, je dobře si na případ Ignáce Semmelweise vzpomenout.

A vzpomenout i na tisíce žen které kdysi někdo přesvědčil, že rodit doma s porodní bábou je nebezpečné, a tak jely do nemocnice s vírou v odborníky, kteří je vlastně zabili jen proto, že si neumyli ruce a pacientky infikovali a ony v důsledku toho zemřely. Kolik lidských životů se tehdy mohlo zachránit, kdyby lékaři poznatky svého kolegy brali vážně a místo zesměšňování a urážek se nad tím alespoň zamysleli? O tom jak často se odborníci mýlí tu nedávno psala i pani Haisová-dovolím si z něj odcitovat:

vědci, kterými byli do nedávna výlučně muži, jsou oběťmi své doby a jejích názorů. Doba má své označení - patriarchát. Mezi důkazy, kterými si muži potřebovali doložit svoji výlučnost a nadřazenost patřilo třeba i tvrzení, že větší mozek je nositelem většího intelektuálního potenciálu, což se vyvrátí samo od sebe, neboť by tím pádem byl nejchytřejším tvorem slonZdroj: https://haisova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=685919

Autor: Libuše Palková | pátek 9.11.2018 12:35 | karma článku: 22,66 | přečteno: 2053x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53