Vánoční doba: Jak Matěj roznášel Betlémské světlo

Nastal den zimního slunovratu a také den, kdy do Sněhulovic přivezli skauti Betlémské světlo. Jak klukům řekl jejich vedoucí Lišák, toto světlo podniklo opravdu dlouhou cestu.

Je to zvyk, který se udržuje teprve od roku 1986, ale i přesto má svoje kouzlo.

Vychází z příběhu, který se odehrál na konci 11. století.  Tehdy papežskému stolci vládl papež Urban II, kterému se nelíbilo, že Betlém (rodiště Ježíše Krista) a Jeruzalém (kde je hrob téže osobnosti) ovládají muslimové. A tak vyzval rytíře z celé Evropy, aby je od nich osvobodili. Byli to tzv. křižáci, neboť se vyznačovali červeným křížem. Samozřejmě se mnozí báli, co je na této strastiplné válečné štaci bude čekat. A tak jeden rytíř z Florencie přísahal, že pokud se mu podaří přežít a vrátit se, tak že přinese plamínek z věčného světla, který hoří v betlémské basilice, postavené na místě, kde se podle biblické legendy narodil malý Ježíšek. To se skutečně podařilo a oni domů přinesli onen plamínek, který celou cestu ochraňovali, jak se dalo. A shodou okolností to bylo zrovna krátce před vánoci.

A na tuto pověst navázali pracovníci rakouského rozhlasu v Linci A tak každý rok do betlémské baziliky vyšlou nějaké dítě, aby tam zapálilo plamínek. A ten se převeze do Evropy. Od roku 1987 se akci věnují i rakouští skauti, kteří je pak rozváží do Evropy a další skauti zas do dalších měst. A tak jeden z odnoží tohoto plamínku doputoval i do Sněhulovic, kde si je u kostela přebrali i členové Lišákova oddílu. Někteří z kluků zde stáli a lidé z městečka si k nim chodili pro plamínky. A někteří, jako třeba Matěj, je šli roznést po svých sousedech. Vzali si ho do petrolejky a vydali se na procházku zasněženými Sněhulovicemi. Matěj byl oblečen do skautského šátku a kroje. A Ještě do něčeho.

Jak mu prozradil dědeček, tak právě 21. prosince se dříve slavil svátek sv. Tomáše. A tak dřív v tento den chodívali například na Chodsku Tomášové. Nikoliv ti jménem, ale postavy v bílých šátcích a s namoučněným obličejem. A tak ho napadlo, že při rozdávání betlémského světla by mohl tento starý zvyk připomenout. Všichni jeho kamarádi tento jeho nápad hned ocenili. Tomášové tehdy nosili dětem pečivo. Ale Matěj takto bude roznášet betlémské světlo v petrolejce.  Nejprve navštívil Nováčkovi, od kterých dostal včelí vosk na adventní věnce. A co víc! Měl k tomu připravenou i hezkou říkanku:

„Betlémské světlo už svítí, zázraky se budou díti. Vánoce už budou tady, ať jsou krásné jak od Lady.“

„Výborně!“ pochválil Matěje pan Nováček. „Za to světlo i za tu básničku tady máš bonbón.“ Matěj poděkoval a vydal se ke staré paní Dvořákové, které na svátek svaté Barbory uklidil chodník od sněhu. I ona si převzala plamínek a také se mu jeho říkanka líbila. A tak mu dala karamelku. Matěj šel za dalšími sousedy a na závěr domů. A nestačil se divit. Ze svým betlémským si vykoledoval asi deset drobných sladkostí. Kromě bonbónů a karamelek také čokoládičky a dokonce jedno lízátko. A současně věřil, že to jeho betlémské světlo jak u něj doma, tak u jeho sousedů ozáří právě přicházející vánoční svátky.

Zítra: Jak Matěj zabaloval dárky

  Vánoční doba 2015 (seriál)

1. díl: Jak adventní výstava povzbudila zájem o vánoční tradice, 2. díl: Jak Matěj vyráběl svíčky na adventní věnec, 3. díl: Jak si Matěj vyráběl adventní kalendář, 4. díl: Matěj na zabijačce, 5. díl: Matějův dopis Ježíškovi, 6. díl: Jak Matěje a Zuzku navštívily Barborky, 7. díl: Jak si Matěj vysloužil třešňovou větvičku, 8. díl: Jak Matěj dělal čerta, 9. díl: Výroba mikulášských dobrot, 10. díl: Jak děti honily Ambrože, 11. díl: Jak šel Matěj s dědečkem pro jmelí, 12. díl: Jak Matěj vyrobil dárek pro pejska Ronyho, 13. díl: Matějovo adventní bruslení, 14. díl: Dárek pro malou Zuzanku, 15. díl: Předvánoční výprava do Karlštejna, 16. díl: Jak Matěje se Zuzkou navštívily Lucie, 17. díl: Jak Matěj vyráběl jednoduchý betlém, 18. díl: Dárek pro dědečka – vystřihovánky kostela, 19. díl: Fotografický dárek pro tatínka a maminku, 20. díl: Sněhulovický Večer světel, 21. díl: Zachráněné deváté cukroví, 22. díl: Jak jsi krásné neviňátko, 23. díl: Sněhulovické sněhohrátky

Autor: Libor Čermák | pondělí 21.12.2015 5:27 | karma článku: 12,78 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 231x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám