Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Adventní kalendář 2018

Tak, jako v jiné roky před Vánoci, tak i letos jsem si zadal během prosince napsat každý den nějaký předvánoční článek. Letos jsem se hodně zaměřoval na betlémy. Ale i další témata:

24. prosince 2018:

 

Pohádka o zázračném betlému

Dnes na Štědrý den bych chtěl pro všechny své čtenáře opět představit další ze svých pohádek. Odehrává se sice na konci 17. století. Ale je možné, že by se klidně mohla odehrávat i dnes kdekoliv v západní části současné Evropy.

 

23. prosince 2018:

Za hraštickými betlémy

Když jsme v Novém Kníně navštívili výstavu betlémů, na našem tábořišti udělali návštěvu Lucie, ozdobili stromeček pro zvířátka a udělali nadílku, netušili jsme, že se s nádhernými betlémy setkáme ještě jednou v Malé Hraštici.

22. prosince 2018:

Apollo 8, aneb vánoční dobytí Měsíce

V těchto dnech si připomínáme 50. výročí prvního dobytí Měsíce, tedy lépe řečeno pokoření oběžné dráhy Měsíce Apollem 8. Ke kterému došlo na Vánoce roku 1968. A dost možná se tam astronauti dokonce setkali i s UFO.

 

 

21. prosince 2018:

Za betlémy z Nového Knína

Před Vánoci se tradičně snažím udělat dětem z našeho turistického oddílu nějakou vánočně laděnou výpravu. Letos jsme zvolili Nový Knín, kam jezdíme na tábory. A zde se v Muzeu zlata konala výstava velmi hezkých betlémů.

20. prosince 2018:

Předvánoční výlet kolem Třebechovic pod Orebem

Týden před Vánoci jsem se vydal na další předvánoční výlet. Vydal jsem se tentokrát na Hradecko. Navštívil jsem Třebechovice, skanzen Krňovice a trampskou osadu Kováků. A také jsem se neplánovaně zúčastnil jedné foglarovské hry.

 

19. prosince 2018:

Další třebechovické betlémy

Proboštův mechanický betlém není jediný betlém, který spatříme v Muzeu betlémů ve Třebechovicích pod Orebem. Jsou zde i další. A na závěr si nechám bonbonek s dalším třebechovickým betlémem, který se nalézá ve středních Čechách.

 

18. prosince 2018:

Proboštův betlém v Třebechovicích pod Orebem

V dnešním adventním blogu bych vás rád pozval do Třebechovic pod Orebem, kde se nalézá asi nejznámější betlém v Česku. Je to slavný Třebechovický neboli také Proboštův mechanický betlém.

 

 

 

17. prosince 2018:

Vánoční skanzen Krňovice

Kolem velkých svátků (Vánoce a Velikonoce) rád navštěvuji skanzeny. To proto, že v nich může člověk nasáknout sváteční atmosférou starého venkova. Letos před Vánoci jsem si vybral Podorlický skanzen Krňovice.

 

 

16. prosince 2018:

Vzpomínka na vánoční výstavy roku 2016

Vánoční výstavu v Betlémské kapli, která měla podtitul "Od slunovratu k Vánocům" jsem navštívil i v roce 2016. A přidal jsem k tomu i výstavu betlémů v pražském Klementinu. Pojďte se mnou za vzpomínat:

 

15. prosince 2018:

Vlastní desková hra - typ dětem, co dát někomu za vánoční dárek

Vážené dívky, vážení kluci. Chcete dát někomu nějaký zajímavý dárek, který by ho mohl potěšit, a přitom vás bude stát jen minimálně? Fantazii jistě máte. Co kdybyste jim vyrobili vlastní deskovou či stolní hru?

 

14. prosince 2018:

Jak postavit vesmírný betlém?

Vesmír, jak známo, ukrývá objekty nejrůznějších tvarů. A teď si představme, že pokud některé z nich vybereme, dokážeme z nich vystavět celý vánoční betlém. Nevěříte? Vydejme se tedy spolu na vánoční cestu Mléčnou dráhou.

 

 

 

 

 

13. prosince 2018:

Můj letošní adventní výlet Prahou

Tak, jako každý rok před Vánoci, tak i letos jsem si udělal výlet adventní Prahou. Navštívil jsem františkánský klášter, Prašnou bránu, Betlémskou kapli a celé jsem to zakončil na rozsvěcování vánočního stromu na Staromáku.

 

 

12. prosince 2018

Vzpomínky na loňskou vánoční výstavu v Betlémské kapli

I v loňském roce jsem navštívil vánoční výstavu v Betlémské kapli. Ta zas byla úplně jiná, než ta letošní. Měla podtitul, "Jak se kdysi vařilo a svítilo". A jako vždy i vloni tu bylo k vidění mnoho betlémů a vánočních tradic.

 

11. prosince 2018:

 

Utzův mechanický betlém v Olešnici v Orlických horách

Teď v předvánoční době bych vás pozval k návštěvě jednoho unikátního mechanického betlému, který se nalézá v Olešnici v Orlických horách. Jeho autorem je Josef Utz. Kdyby byl dokončen, možná by byl i lepší než ten třebechovický.

 

 

10. prosince 2018:

Může mít Krakonoš něco společného s mimozemšťany?

Osobně jsem přesvědčený, že pokud se někde na zeměkouli vyskytne báje nebo pověst o něčem, co si úplně nedokážeme vysvětlit, možná by na scénu mohla přijít archeoastronautika. A jak jsou na tom pověsti například o Krakonošovi?

 

9. prosince 2018:

 

Encyklopedie zapomenutých zvyků adventu a Vánoc

Adventní a vánoční doba byly odedávna bohaté na nejrůznější obyčeje. Bohužel jich mnoho už vymizelo, což je jistě škoda. Pojďme spolu po nich trochu poohlédnout. Kdyby nevymizely, určitě by i dnes dělaly Vánoce víc kouzelnějšími.

 

 

 

 

 

 

8. prosince 2018:

Betlémská kaple

Teď v předvánoční době bych vás pozval na další svůj fotoblog, tentokrát věnovaný Betlémské kapli. Právě té kapli, kde kázal Mistr Jan Hus. Vždyť její název přímo odkazuje na souvislost s Vánocemi.

 

 

 

7. prosince 2018:

 

Knížka "Chata v Jezerní kotlině" jako zajímavý dárek pro děti k Vánocům

Knížku Jaroslava Foglara "Chata v Jezerní kotlině", která nedávno vyšla v nakladatelství Albatros, doporučuji všem dětem. A těch důvodů, proč by tento příběh mohl být pro děti hezkým i užitečným dárkem, mám více.

 

 

6. prosince 2018:

Betlémy a nejen betlémy z Betlémské kaple

Na vánoční výstavy do Betlémské kaple chodím v adventní době snad každý rok. Tyto vánoční výstavy jsou pokaždé jiné. A člověk zde vždy nasákne tou správnou předvánoční náladou. Letos je to navíc zaměřené na děti a na hraní.

 

 

5. prosince 2018:

Jak postavit uhříněveskou radnici?

Pokud jezdíte přes pražskou část Uhříněves, možná jste si všimli radnice, která se tu od roku 2002 nalézá na Novém náměstí. A já bych dnes, jako můj mikulášský dárek, nabídl čtenářům její papírovou vystřihovánku.

 

 

4. prosince 2018:

 

Pro vánoční betlémy mám vždy slabost

A je mi úplně jedno, zda se nad nimi někdo z nějakých podivných náboženských důvodů urazí nebo ne. Vždyť takové lidové betlémy bývají velmi často i velmi úžasná modelářská díla. A tak rád chodím na jejich výstavy. Třeba na tuto:

 

 

3. prosince 2018:

Sněhem pocukrovaná Prašná brána

Je to jedna z gotických dominant našeho hlavního města Prahy. Tuto sobotu jsem ji navštívil. A navíc jsem měl to štěstí, že jsem tam byl v den, kdy byla nejen Prašná brána, ale i celá Praha pocukrovaná čerstvým popraškem sněhu.

 

2. prosince 2018:

 

Izraelské Betlémy v sobě ukrývají jednu zvláštní záhadu

Kde se tenkrát narodil malý Ježíšek? I každé dítě vám řekne, že v Betlémě. Ale ve kterém? Na území Izraele jsou totiž hned dva. A co víc! Jsou vůči sobě velice zvláštně položené.

 

 

1. Prosince 2018:

Jak s dětmi využít zbytek větví z adventních věnců k dekoraci?

Každý rok na přelomu listopadu a prosince si s dětmi z našeho turistického oddílu vánočně zdobíme klubovnu. Využíváme větve, které zbydou při výrobě adventních věnců. A na ně děti vyrábějí nejrůznější ozdoby podle své fantazie.

 

 

Další mé adventní a velikonoční kalendáře:

Autor: Libor Čermák | úterý 25.12.2018 6:35 | karma článku: 7,62 | přečteno: 136x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 231x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám