Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta do školy, aneb jak jsem se naučila chodit za ni

Cesty do školy jsou různorodé, některé jsou dlouhé, některé krátké, některé jsou zpříjemněné zpoceným davem v MHD, jiné zase pěší chůzí v dešti. Málokoho však napadne, jak zajímavý může být konec těchto cest, tedy samotný vstup do školského zařízení. 

Pink Floyd

Ti, kteří chodili do školy s mírumilovnými a tolerantními řediteli a vrátnou, si možná právě ťukají na čelo, co je na tom vylézt do schodů, otevřít dveře a vstoupit do známých chodeb. My, kteří jsme byli obšťastněni vedením s opačnými vlastnostmi, o tom víme své.

Ve většině českých škol začíná vyučování v 8:00, nemalá část studentů dobíhá do třídy za zvuku zvonění a odbíjení právě této hodiny. Zcela upřímná snaha studentů přijít do školy co nejvíce odpočati, kdy i deset minut na lůžku navíc se počítá, nebyla na našem gymnáziu kvitována s povděkem. Aby se docílilo včasného nástupu do tříd, bylo rozhodnuto, že brána školy se zavře již v 7:55, čímž budou studenti donuceni překročit práh budovy nejdéle v tuto dobu.

Nastalé dny se pro kolemjdoucí naskytla zajímavá podívaná, v 7:55 se před budovou školy začala tvořit fronta, která kulminovala v dav přibližně v 8:10. Byli jsme vpuštěni do proskleného atria, později příhodně nazývaného skleník, kde na nás čekal zástupce ředitele, aby si zapsal všechny hříšníky. Vzhledem k počtu oněch hříšníků už později jen čárkoval již předepsané známé tváře, moudře u toho pokyvoval hlavou a za sklem na nás ukazoval kolemjdoucím učitelům jako na exponáty v zoo.

Atmosféra ve skleníku byla vždy dobrá, utužovaly se tu vztahy mezi třídami, vyměňovaly svačiny a různé další předměty, nicméně i přes to všechno byla touha nás studentů jasná: chtěli jsme se dostat do školy.

Místo hlavního vchodu byl tedy zřízen vchod náhradní. Blížil-li se student ke škole a minutová ručička již překračovala padesátou pátou minutu, informoval telefonem někoho ze spolužáků, ten sešel do přízemní chodby, kde otevřel velké okno a volný průchod do školy byl zajištěn.

Zmenšování návalu chtivých studentů ve skleníku počalo být vedení divné a vyslali zástupce na průzkum. Studenti byli chyceni přímo při činu, jak se snažili dostat do školy. Ochranné opatření proti takovým žákům bylo provedeno ihned – byly odšroubovány kliky od oken.

My jsme se ovšem nedali. Uzavřeli jsme pakt se školníkem, kterému kluci pomáhali s přenášením věcí, a který měl postranní vchod do školy ze dvora, kde měl svůj byt. Tento pakt ovšem neměl dlouhého trvání, neboť si školník potřeboval podržet své místo.

Chozením ze dvora se však přišlo na fakt, že na dvůr vedou okénka dívčích záchodků v přízemí. Je pravda, že tato cesta byla již poněkud krkolomější, ale v případech nouze byla využívána. Zejména kluci si pak museli dávat dobrý pozor při vycházení z místnosti určené pro dámy.

Do historie školy se obzvláště zapsal student oktávy B – Jára Pšenička, který se slanil škvírou v oknu do podzemní tělocvičny.

Přes všechny snahy nás studentů dostat se do budovy školy byly však postupně alternativní vstupy jeden po druhém odhaleny, a nezbývalo než si krátit čekání na vpuštění do třídy hazardními hrami a ukusováním svačin spolužaček.

Po nějaké době nám došlo, že nejsme ve škole vítáni. A tak jsme se scházeli každé ráno před školou, abychom nuceně šli počkat do nejbližšího hospodského zařízení na včasný příchod na druhou, třetí, čtvrtou, pátou… hodinu. Někdy dokonce některý žák projevil takovou vůli, že vyčkal až na první hodinu dalšího dne.

Autor: Lenka Siváková | středa 22.8.2012 19:04 | karma článku: 14,89 | přečteno: 912x
  • Další články autora

Lenka Siváková

Rozmohl se nám tu takový nešvar, děti ve školce nechtějí pít mléko!

Měla jsem tu čest zavítat na třídní schůzky do jedné školky v našem hlavním městě. Na třídní schůzce ve školce jsem předtím nikdy nebyla a tak jsem byla zvědavá, co se asi tak může projednávat, že to paním učitelkám i rodičům stojí za to, aby si udělali volné odpoledne, pro děti pořídili hlídání a vydali se do školky.

2.10.2014 v 19:11 | Karma: 30,79 | Přečteno: 3511x | Diskuse| Společnost

Lenka Siváková

Iveta Bartošová, Čapek a novinářská etika

Je to paradox! Celé odpoledne jsem strávila pročítáním fejetonů, článků a všeho možného, co se týče novinářské činnosti Karla Čapka.

29.4.2014 v 20:58 | Karma: 22,06 | Přečteno: 1419x | Diskuse| Společnost

Lenka Siváková

Tak tedy šípková marmeláda...

Marmelád už jsem za svůj život pár udělala, však na tom také nic není, člověk vezme kupu ovoce, rozvaří ho, přidá cukr, pektin, nalije to všechno do skleniček a zavaří v tom velkém hrnci, co v něm maminka vyvářela plenky, když jsme byli malí. Vzhledem k mé úchylce všechno zkusit a umět si všechno vyrobit jsem po šípku pokukovala již delší dobu. Šípkový čaj je jasný, ale co ta marmeláda? Jak se to udělá, aby tam nebyla ta zrníčka a aby z těch tvrdých bobulek červených jako trenýrky vzniklo něco, co se dá namazat na chleba? Teď už vím, že se udělá horko těžko, ale nepředbíhejme ;-)

23.10.2013 v 20:13 | Karma: 12,59 | Přečteno: 2187x | Diskuse| Ona

Lenka Siváková

Proč to hodní kluci mají těžké?!

Ten hřejivý pocit u srdce, když vám rodiče řekli: „Ty jsi ale hodný kluk,“ zmizel někde v dáli přibližně kolem třináctého roku. Pokud jste nadále zůstávali hodnými kluky v pubertě, byli jste pro své vrstevníky pravděpodobně maminďáčci, šprti nebo minimálně divní.

24.7.2013 v 23:34 | Karma: 20,47 | Přečteno: 1529x | Diskuse| Společnost

Lenka Siváková

Kam s ním? S učitelem!

„Tohle by možná učitel neměl říkat.“ Napadlo mě dnes, když jsem o polední pauze dětem vysvětlovala, že škola není to nejdůležitější v životě. Pak mě však napadlo, že by možná naopak měl.

23.5.2013 v 22:24 | Karma: 19,97 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1327x
Zabývám se výukou cizinců v České republice, učím češtinu, ráda čtu, občas píšu, vzdělávám se v psychoterapii a výchově hlavně sama sebe a někdy i dětí ;-). Zpívám, tančím, pěstuji špenát, mrkve a bylinky, víc se mi toho zatím vysadit nepodařilo. Cestuji po Evropě a někdy snad dojde i na cesty za větší louže. Piju kávu, čaj a víno a u všeho toho si povídám s úžasnými přáteli či přítelem, které mám.