Voda

O vedru a o vodě, tedy o jejím nedostatku, jsme v posledních týdnech četli, slyšeli nebo i psali mnoho. Teď už začalo trochu pršet, a tak jenom doufám, že myšlenka obnovovat rybníky,

lépe hospodařit na polích a bránit i jinými opatřeními rychlému odtoku vody, zase hned nezapadne.

https://vimeo.com/136444829

Protože bez vody být nemůžeme, ale hospodaření s ní určitě není nejsilnější stránkou nás (Středo)Evropanů, a to už stovky a tisíce let. Nějaká voda tu většinou vždycky je, někdy je jí dokonce tolik, že nám škodí. Ale abychom přemýšleli hlavou, neničili lesy a jiné porosty, nenarovnávali řeky, po kterých se stejně nemůžeme plavit, nevysévali kukuřici na velkých lánech do řádků, směřovaných po svahu, na to nás moc neužije.

Přitom naši předkové před stovkami let postavili spoustu vodních děl, aby vodu, která tu je, co nejlépe využívali. Ve Středomoří, kde prší jenom ve studené části roku, tesali do skal nádrže, aby vodu zadrželi, stavěli aquadukty a u nás rybníkáři odvodňovali močály, aby vodu udrželi a využili hospodářsky tam, kde jí bylo víc než dost.

Těch škod, které naši předkové způsobili, je ale také dost. Na stavbu lodí pokáceli skoro veškeré lesy v okolí Středozemního moře, ale ještě neměli Marii Terezii, která by jim nařídila vykácené stromy nahrazovat novými, a odlesněním způsobili i potíže v zásobování vodou. Možná, že i nedostatek vody byl ve středověku příčinou nového názoru, že koupání je nebezpečné...Když jsou hrozny moc vysoko, musí být kyselé.

Před dvěma sty lety lidé pomalu usoudili, že na té vodě přece jenom něco může být, a koupání omilostnili a velmi se rozšířila obliba lázní. I já jsem lázeňský typ a do nějakých lázní jezdím od dětství, ne snad přímo jako pacientka na lékařské doporučení, ale protože od tří let, kdy jsme byli s rodiči a malou sestřičkou v Mariánských lázních, jsem propadla lázeňskému životu, především pití vody.

Nedovedu si představit, že by voda v lázních došla. Vždyť veškeré lázně jsou především závislé na vodě. V lázních Jeseník v minulém týdnu netekla z asi třiceti větších pramenů většina. Silnější proud mělo jen asi čtyři nebo pět pramenů. Ale potom začalo pršet. Tak snad bude živá voda ještě zachráněna...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Pokorná | pondělí 17.8.2015 9:00 | karma článku: 9,37 | přečteno: 234x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63

Lenka Pokorná

Cikánský baron

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59

Lenka Pokorná

Neuznané státy

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61