Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Světová výstava a vojenská čepice

Světové výstavy se konají od poloviny 19. století, ale těch slavných v mých očích moc nebylo. Jedna z těch nejslavnějších v roce 1889, pořádaná k výročí Francouzské revoluce, dala na dlouho slávu Paříži,

když tu byla postavena Eiffelova věž. Slavná je také výstava EXPO v roce 1958 v Bruselu (kde se objevila Laterna magica a bruselský styl). Tak trochu si (z televize) pamatuji EXPO 1967 v Montrealu, které bylo pro naši zemi také dost úspěšné, prý nejen kvůli Kinoautomatu, ale i díky restauraci.

Letos pomalu končí EXPO v Miláně, které jsem navštívila. Chtěla jsem aspoň jednou vidět jeden z největších a nejreprezentativnějších dočasných zábavních parků na světě. Bohužel, Italové jsou asi stejní jako my Češi a nechávají tedy návštěvy výstav na poslední chvíli, takže tam bylo neuvěřitelně plno, všude fronty a hlavně všude spousta školních a dokonce i školkových dětí. Do některých pavilonů se čekalo i několik hodin. Tyto pavilony jsem nenavštívila.

Náš pavilon vypadá jako taková trochu větší chata s bazénem. V bazénu je „autoletadlopták“, aby každý věděl, co u nás vyrábíme, kolem bazénu jsou plátěná lehátka a výčep piva, na střeše zahrádka, jakou musí mít každá chata. Kdyby tam autoři dali ještě pořádnou promítací plochu (nejlíp pěkně na fasádu nad bazén nebo radši nad stánek s pivem), a promítali tam krásy naší vlasti, řepková i jiná pole, detaily hub, filmy o výrobě piva a slivovice, nebo třeba film Postřižiny a Staré pověsti české, asi by pavilon byl vyhledávanější.

 

Takhle největší fronty byly před pavilonem Japonska (údajně 4 hodiny – za to mi ti robotíci opravdu nestáli) nebo třeba Kazachstánu, který byl obrovský a celý stříbrný a samozřejmě i před pavilony bohatých ropných zemiček, jako Kuvajt nebo Emiráty. V žádném z těch pavilonů jsem nebyla. Ale zajímavé byly nejenom samostatné pavilony bohatších zemí, ale i expozice chudých zemí z Afriky a Tichomoří, soustředěné do společných pavilonů výrobců kávy, kakaa, rýže, ovoce a zeleniny. I chudé a pouštní země něco produkují, třeba koření nebo neobvyklé druhy obilí a dřeva.

 

Turkmenistán předváděl největšího prezidenta na světě (počítám tak 10 metrů), vánoční cukroví a něco, co vypadalo jako Jar, Slovensko Ptáka Noha ze starých příborů a kos a strom z dřevěných píšťalek. Itálie ukazovala mimo jiné průmyslovou výrobu těch nejlepších potravin a africké ženy malovaly henou ruce bílých návštěvnic. V tureckém stánku se stála fronta na kebab. Americký pavilon měl fasádu z truhlíků, osazených zeleninou a na izraelském pavilonu rostlo obilí.

 

Pavilon Ázerbájdžánu je plný barevných tulipánů, které se rozsvěcejí, když se jich dotknete a zavařovaček s ovocem a zeleninou. Ve španělském pavilonu se promítala malá i velká videa s recepty na přípravu známých jídel.

 

 

 

Argentinský pavilon byl jeden velký dopravníkový pás a promítání historie vzniku výroby potravin poté, co sem přišli bílí lidé. Ti bílí přinesli nejen do Argentiny život, který původní obyvatelé neznali. Inkové prohráli válku s pokročilejšími zbraněmi Španělů a byli vyhubeni. Většina země se stala poli a pastvinami, lidé jsou převážně bílí, což v Jižní Americe není tak běžné.

 

 

Brazílie je méně bílá a na výstavě lákala na ohromnou síť, po které se dalo vyjít z přízemí až do druhého patra, pod kterou v truhlících rostly banánovníky i jiné rostliny a na závěsné truhlíky a krmítka pro ptáky.

 

Ruský pavilon vypadá jako vojenská čepice, taková ta největší na světě, co ji nosili naši okupanti z roku 1968 a dodnes ji nosí naším panem prezidentem milovaní Alexandrovci.

Nevím jestli ten tvar budovy, který není tak snadno patrný, protože ze všech stran jsou velmi blízko dalšístavby, má znázorňovat pouze nám známý „BOJ O ZRNO“, nebo snad něco jiného?

 

Autor: Lenka Pokorná | neděle 25.10.2015 18:15 | karma článku: 10,45 | přečteno: 256x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

Hranice států v Evropě se různě mění a posouvají od počátku věků. Silnější státy, nebo ty, co si to o sobě aspoň myslely,

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Západ slunce nad mořem a Andrej Babiš

Ne snad že bych někdy při západu slunce seděla na terase restaurace Paloma v městečku Mougins na svahu Přímořských Alp asi 9 kilometrů nad městem Cannes, která patří Andreji Babišovi (?).

17.9.2017 v 19:34 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Cikánský baron

Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Pokorná

Byl jsem vojákem Sovětské armády

Vyjet do zemí bývalého Sovětského Svazu znamená potkávat starší muže, kteří si dobře pamatují, že u nás, v bývalém Československu, prožili krásné roky svého mládí.

9.7.2017 v 19:23 | Karma: 18,08 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Cestování

Lenka Pokorná

Neuznané státy

Neuznaných států je několik. Některé to myslí se svou samostatností zcela vážně a jsou ochotny za ni i bojovat, ale ty většinou brzy někdo z těch oficiálních uzná. A potom jsou tu drobné i větší soukromé projekty.

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

Ruští úředníci utíkají z Ukrajiny, nedočkali se slíbené raketové kariéry

5. května 2024  17:34

Ruští úředníci, kteří v počátcích invaze odešli na výzvu Kremlu pracovat na okupovaná území na...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik