Střed Evropy na Zakarpatské Ukrajině

 Narodila jsem se v Praze a od malička jsem si myslela, že Praha je středem Evropy. A i když to tak možná z matematického a fyzikálního hlediska není, pro mě to tak vždycky bude. Nicméně v posledních dvou letech jsem několik set kilometrů od Prahy navštívila dva naprosto přesně odborníky spočítané a v terénu vyznačené středy Evropy. Jeden je v Litvě a druhý v Zakarpatské oblasti Ukrajiny.

Mapa

Samozřejmě najít střed nebo těžiště plochy není až zase tak velký problém. Problém ale může být definice Evropy. Těžiště Evropy, které se nachází 26 km severně od Vilniusu, stanovili pracovníci francouzského národního institutu geografie v roce 1989. Hranicí Evropy byly stanoveny Špicberky na severu, Kanárské ostrovy na jihu, Ural na východě a Azory na západě.

 

O sto let starší střed Evropy leží kousek od nejvýchodnějšího městečka bývalé Československé republiky Jasiňa a byl definován rakousko-uherskými specialisty v roce 1887. Takže střed Evropy se za první republiky opravdu nacházel na území Československa. Ale tedy rozhodně ne v Praze.

 

Ani ten litevský, ani ten ukrajinský střed Evropy se nenachází nikde v centru dění, přičemž ten stanovený rakousko-uherskými vědci je aspoň prakticky umístěn hned u okresní silnice. Matematicky stanovené body očividně nemají žádnou souvislost s centry společenskými nebo hospodářskými. V okolí ukrajinského středu Evropy je hezky, ale centrum Evropy to není.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Pokorná | neděle 9.9.2012 16:56 | karma článku: 20,86 | přečteno: 1589x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63

Lenka Pokorná

Cikánský baron

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59

Lenka Pokorná

Neuznané státy

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61