Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poslední prezidentské milosti

 Nový pan prezident si na začátku svého funkčního období přeje, aby už žádný z jeho nástupců nemohl zneužít historický institut amnestií a milostí. Asi nikdo z nás si nepřeje, aby kdokoliv měl právo zneužívat cokoliv nebo kohokoliv. A přejeme si ještě spoustu jiných věcí, které se nám ale velmi často prostě nesplní.

Prezidentské milostiLenka Pokorná

 

 Druhý český prezident, který ve čtvrtek 7. března tohoto roku (přesně 63 roky po narození prvního prezidenta Československé republiky) opustil Pražský hrad, aby se vrátil zpátky do Kobylis, si na začátku svého působení v této funkci přál určitě také spoustu věcí. Jak to tak vypadá, jedním z hlavních jeho přání bylo překonat v aktivitě a oblíbenosti svého předchůdce a jmenovce, což se mu podařilo jenom částečně.

Dlouhá léta byl prezident nejpopulárnějším politikem a ke konci svého mandátu zřejmě doufal, že je třeba si získat ještě dvě skupiny obyvatel, u kterých zase až takovou popularitu neměl. Byli to vězňové, jejichž největší počet osvobodil prezident Havel svou první amnestií v roce 1990. Bylo jich asi 23 tisíc, ale tolik jich prezident Klaus po třiadvaceti letech pustit nestačil. A nejen mnoho propuštěných vězňů z amnestie ani radost nemělo, protože byla zima, a pokud člověk není členem soudržné romské rodiny, často se neměl kam vrátit.

 

České občany na amnestii ale spíše iritovaly případy nerozhodnutých dlouhodobých velkých případů, jako například H-systém nebo soudce Berka. A to nám bývalý pan prezident slíbil do 7. března udělit ještě několik prezidentských milostí...To tedy nakonec nestihl, takže výrobou prezidentských milostí pro (skoro) každého byla nakonec akciovou společností (vlastníci nejsou známi, společnost má akcie na majitele) Corrupttour pověřena cukrárna U Zdubů z Velké Bíteše.

Musím potvrdit, že prezidentské milosti jsou opravdu výborné. Nejsou sice posypané vanilkovým cukrem, ale skořicí, ale obě varianty jsou podle receptu Marie Janků-Sandtnerové, modernější následovnice Magdaleny Dobromily Rettigové a oblíbené autorky kuchařky mojí maminky, možné. Zakoupila jsem několik milostí a ještě před ukončením funkčního období pana bývalého prezidenta jsem je udělila několika svým bližním. Jedno balení ještě mám, mohlo by se hodit. Hlavně ke kávě nebo k čaji jsou výborné.

 

Podle kuchařky by jejich tvar měl být čtverec nebo trojúhelník, tyto jsou spíše kosočtverečné a uprostřed nemají tři nářezy, ale jenom jeden. Inovace tvaru není sice zcela objevná, nicméně u čajového pečiva se toto výtvarné řešení vzhledem k jeho symbolickému významu v naší zemi zase až tak často nevidí. Věřím, že by toto pečivo mohlo být populární i v dalších letech, zvláště pokud se prezidentu Zemanovi splní jeho výše uvedené přání.

Pražský hrad byl v poslední večer, kdy tu mohl ještě nocovat Václav Klaus jako prezident, velmi příjemné místo, téměř liduprázdné, až na několik ojedinělých individuálních turistů a skupinku účastníků zájezdu výše uvedené cestovky. Cesta na Hrad vedla od stanice metra Hradčanská, kde jsme bohužel minuli pamětihodný reliéf státního znaku Československé socialistické republiky s heslem „Veškerá moc v ČSSR patří pracujícímu lidu“. Předpokládám, že to byla úvodní věta tehdejší socialistické ústavy a nepochybně je tato výzdoba památkově chráněná. Po přestávce na občerstvení (prezidentské milosti – asi jako prevence, pokud bychom na Hradě ztropili výtržnost) jsme vstoupili do Hradu a naše společná cesta skončila před již převážně zhasnutými okny prezidentské kanceláře. Za těmi několika rozsvícenými okny se jistě dokončovaly přípravy odchodu starého a nastolení nového prezidenta. A brzy Hrad zavřeli a všechno zhaslo.

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Pokorná | sobota 9.3.2013 17:57 | karma článku: 6,80 | přečteno: 566x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

Hranice států v Evropě se různě mění a posouvají od počátku věků. Silnější státy, nebo ty, co si to o sobě aspoň myslely,

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Západ slunce nad mořem a Andrej Babiš

Ne snad že bych někdy při západu slunce seděla na terase restaurace Paloma v městečku Mougins na svahu Přímořských Alp asi 9 kilometrů nad městem Cannes, která patří Andreji Babišovi (?).

17.9.2017 v 19:34 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Cikánský baron

Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59 | Přečteno: 1180x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Pokorná

Byl jsem vojákem Sovětské armády

Vyjet do zemí bývalého Sovětského Svazu znamená potkávat starší muže, kteří si dobře pamatují, že u nás, v bývalém Československu, prožili krásné roky svého mládí.

9.7.2017 v 19:23 | Karma: 18,08 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Cestování

Lenka Pokorná

Neuznané státy

Neuznaných států je několik. Některé to myslí se svou samostatností zcela vážně a jsou ochotny za ni i bojovat, ale ty většinou brzy někdo z těch oficiálních uzná. A potom jsou tu drobné i větší soukromé projekty.

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:49

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Pavel je pro odklad digitalizace stavebního řízení. Bartoš se brání

22. května 2024  15:53,  aktualizováno  17:42

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik