Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejmenší severská země

Začátkem července jsem byla v Pobaltí. Pobaltí je termín, který používáme pro tři bývalé sovětské pobaltské republiky. Ale u Baltu samozřejmě leží mnoho států. Německo, Polsko, Rusko, Dánsko, Švédsko, Finsko...Ve středověku byly tyto země spojeny obchodním spolkem, hanzou, který nějaké národy nezajímaly, důležitý byl jenom obchod. Ale hlavní silou hanzy bylo Německo, i když vlastně jako stát neexistovalo. Dnes jsou tyto země kromě Ruska také spojeny obchodním spolkem, evropskou unií, a role Německa je pořád celkem stejná.

Olympijská tribuna 1981Lenka Pokorná

 

Nejmenší pobaltská země se za pobaltskou nepovažuje. Estonci se považují za Seveřany, příbuzné Finů. Ale mají proti Finům jednu neoddiskutovatelnou výhodu. Není tu žádné omezení prodeje alkoholu. Takže když v pátek do Tallinnu přijedou nebo přiletí turisté z Helsinek nebo Stockholmu, cítí se svobodněji než doma. Vzdálenost mezi těmito Tallinnem a Helsinkami je asi jen 80 kilometrů a tak věřím tomu, že mnoho Seveřanů tak jezdí ne jen jeden víkend v roce. V létě je možno sedět v kavárnách, restauracích a barech celou noc a pořád je den. Takže my Středoevropané máme problém usnout, ale Seveřané si musí sluneční světlo naakumulovat na zimu, když (skoro)věčný den vystřídá věčná noc.

Před několika lety jsem byla v Helsinkách. Bylo to začátkem května, takže slunce ještě večer zapadalo. Na jednom z náměstí nedaleko centra byla zrovna prezentace nejbližšího souseda, Estonska. V rámci této akce tu prodávali také estonské lidové jídlo, tedy především klobásy se zelím. Prodej se odehrával ve stanech, ale jíst jsme museli venku, u dlouhých stolů s lavicemi pro několik lidí. Většina stolů byla aspoň částečně obsazená, tak jsme si s kamarádkou sedly ke stolu, kde už seděl nějaký celkem zasmušilý pán se sklenicí piva. Jedly jsme estonské klobásy, zelí a brambory, popíjely estonské pivo (to je ve Finsku ještě dovolené) a povídaly si. Po nějaké době na nás pán promluvil anglicky a ptal se, odkud jsme. Když jsme odpověděly, že z Prahy, byl nadšený, protože v Praze byl minulý rok. Trochu nás překvapilo jeho přesvědčení, že všichni Češi jsou veselí,optimističtí lidé, protože my si to o sobě rozhodně nemyslíme.

 

Nevím, co si o nás myslí Estonci. Asi celkem nic. Myslím, že je moc nezajímáme, na rozdíl od Litevců jsme přece jenom daleko a mít za sousedy bohaté Finy, kteří navíc často a rádi Estonsko navštěvují, je určitě praktické. Asi to stálo i za to, přijmout v roce 2011 euro, i proto, že Tallinn je spolu s finským Turku Evropským městem kultury a bez nutnosti měnit měnu lze očekávat více evropských návštěvníků.

 

 

Centrum Tallinnu vypadá jako opravdu středověké město. V létě, když je krásné počasí a v noci není nikdy opravdu tma, je to opravdu příjemné město. V tomto městě jsem poprvé byla u moře v pozdním podzimu. Bylo to krátce po moskevské olympiádě v roce 1980, kdy se v Tallinnu konaly jachtařské soutěže. Naše skupina bydlela v hotelu, postaveném k olympiádě, který byl určitě nejlepším hotelem, v jakém jsem do doby pádu komunismu bydlela. Bylo zataženo, deštivo, asi typický pobaltský podzim, konec října. Ale i tak jsem se vydali na procházku podél moře, které není přístupné z centra, protože staré město k moři nedosahuje, je tam obchodní přístav, ne promenáda, jako bývá většinou u jižnějších moří nebo v lázeňských městech, která vznikala ale už v době, kdy moře nebylo jen nepřítel, prostředek obživy, nebo jen dopravní cesta, ale také místo rekreace a obdivování přírody.

 

 

Od té doby uběhlo 30 let. Město se moc nezměnilo, protože i tehdy bylo krásné opravené k olympiádě a staré památky byly už tehdy tak staré, že 30 let nehraje skoro žádnou roli. Ale teď bylo veselejší. Bylo to určitě i počasím a roční dobou, ale samozřejmě i tou svobodou, kterou má Estonsko právě od 20. srpna před 20 lety.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Pokorná | sobota 27.8.2011 17:52 | karma článku: 12,43 | přečteno: 1216x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

Hranice států v Evropě se různě mění a posouvají od počátku věků. Silnější státy, nebo ty, co si to o sobě aspoň myslely,

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Západ slunce nad mořem a Andrej Babiš

Ne snad že bych někdy při západu slunce seděla na terase restaurace Paloma v městečku Mougins na svahu Přímořských Alp asi 9 kilometrů nad městem Cannes, která patří Andreji Babišovi (?).

17.9.2017 v 19:34 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Cikánský baron

Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Pokorná

Byl jsem vojákem Sovětské armády

Vyjet do zemí bývalého Sovětského Svazu znamená potkávat starší muže, kteří si dobře pamatují, že u nás, v bývalém Československu, prožili krásné roky svého mládí.

9.7.2017 v 19:23 | Karma: 18,08 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Cestování

Lenka Pokorná

Neuznané státy

Neuznaných států je několik. Některé to myslí se svou samostatností zcela vážně a jsou ochotny za ni i bojovat, ale ty většinou brzy někdo z těch oficiálních uzná. A potom jsou tu drobné i větší soukromé projekty.

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik