Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můj tatínek a osvobození Prahy

Můj tatínek byl studentem gymnázia v Libni. Byla to škola se starou historií, založená ještě před první světovou válkou a je v provozu dodnes. Můj otec byl ročník 1924 a po ukončení studia byl koncem války totálně nasazen v továrně Junkers v Loděnici u Berouna.

Generál Vlasov

Pro mě v dětství bylo osvobození Prahy jaro a šeřík, tak jak jsme to každý rok mohli vidět ve filmu Májové hvězdy. Můj tatínek to ale zažil jinak a hned poté, co se o tom mohlo mluvit, tedy na jaře 1990 sepsal své vzpomínky z osvobozování Prahy a poslal je do redakce novin. Část byla také v květnu toho roku uveřejněna. Ten rozdíl oproti filmu spočívá v tom, že můj otec a jeho kamarádi přišli bojovat o Prahu s vojskem generála Vlasova.

Podle tatínkových vzpomínek už na jaře ještě před Pražským povstáním: „Sám jsem v několika případech přišel s Vlasovci do styku. Byl jsem právě v lese nad silnicí, objevili se američtí hloubkaři, kteří tam v té době již běžně létali a ostřelovali lokomotivy. Když hloubkař (kotlář) nalétával na kolonu (jak byl pod mou úrovní, viděl jsem v otevřené kabině zubícího se černocha), vojáci na autech a vozech rozvinuli ukrajinské vlajky a kotláři odlétli“, píše můj tatínek.

 

Už 4. května skupina studentů pod vedením Františka Tichého, což byl železničář, odjela směrem na Zdice, kde se 5. května ráno setkali s plukovníkem Buňačenkem, který je požádal, aby je vedli na Prahu: „Teď pomůžeme my vám, potom pomůžete vy nám“. Tohle přání ukrajinského velitele se bohužel nesplnilo. Ne snad proto, že by Vlasovcům mladí odbojáři pomoci nechtěli, ale nikdo z nich netušil, a můj tatínek to netušil ani v době, kdy tyto vzpomínky psal, že o osudu Vlasovců v té době už bylo rozhodnuto. Pravda je, že v té době byli ještě spojenci Američanů, do jejichž zóny se Vlasovci chtěli dostat, Sověti a vojsko, které bylo vyzbrojeno Hitlerovským státem, i když se na konci války od Německa odvrátilo, těžko mohlo dostat ochranu před svými původními spolubojovníky. Vždyť Vlasov byl původně sovětský generál.

 

„Když jsme se přiblížili na úroveň ruzyňského letiště, vystartovalo odtud pozorovací letadlo „Arado“ a brzy na to několik tryskových Messerschmittů, které na nás začaly útočit hloubkovými nálety, při nichž používali kromě kulometů raketové střely, které se trhaly již nad zemí. Vojáci i my jsme opustili vozidla a rozptýlili se po polích a příkopech u silnice. Byli mrtví a ranění. Někteří byli úplně potrhaní. Na pokyn plukovníka Buňačenka se vojáci začali rozvinovat směrem k letišti. Byli velice ukáznění, silně vyzbrojení. Měli kulomety, byli ověšeni nábojovými pásy, mnozí měli i v botách (vysokých bagančatech) zastrčeny pistole. Na poli u silnice postavili polní děla a minomety a ihned začali pálit na letiště.“

 

Skupina s mým tatínkem pokračovala přes hospodu U bílého beránka, kde bylo opět několik lidí zraněno německým letadlem, včetně tatínkova kamaráda, který dostal střepinu do oka, na které následně oslepl do ruzyňských kasáren, kde byl umístěn prapor francouzsky mluvících příslušníků SS k letišti a do Košíř, odkud Vlasovci ostřelovali protiletadlová děla na Petříně, střílející do centra města. S Vlasovci zbytek skupiny došel až na Staroměstské náměstí.

Osmého května „večer jsme se vrátili do Košíř. To již byl klid. Ke Praze jelo několik aut s americkými vojáky k Národní radě a Vlasovci opouštěli Prahu směrem na západ. V noci opouštěli Prahu Němci a v Motole předávali těžké zbraně našim důstojníkům podle dohody s Národní radou. Časně ráno byl v Praze klid a za svítání jsme viděli z košířských kopců v dálce nad polem předzvěst sovětského osvobození Prahy, letadlo Kukuruznik.“ píše můj otec.

 

Osvobození Prahy bylo celoživotně největším zážitkem mého otce. V necelých jednadvaceti letech byl aktivním účastníkem osvobozování Prahy, přivedl do Prahy Vlasovce, bez jejichž zbraní by Praha trpěla určitě ještě víc. Po celou dobu více než 40 let po válce, kdy o svých zážitcích mohl mluvit jen se svými kamarády – spolubojovníky, náš tatínek nevěděl, jak Vlasovci dopadli, že všichni byli zabiti Sověty buď hned nebo dodatečně po soudech nebo i bez nich jako zrádci Sovětského svazu. Což opravdu byli. Protože přidat se ve válce ze strany vítěze na stranu poraženého je osudová chyba.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Pokorná | neděle 8.5.2011 17:34 | karma článku: 15,63 | přečteno: 1692x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

Hranice států v Evropě se různě mění a posouvají od počátku věků. Silnější státy, nebo ty, co si to o sobě aspoň myslely,

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Západ slunce nad mořem a Andrej Babiš

Ne snad že bych někdy při západu slunce seděla na terase restaurace Paloma v městečku Mougins na svahu Přímořských Alp asi 9 kilometrů nad městem Cannes, která patří Andreji Babišovi (?).

17.9.2017 v 19:34 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Cikánský baron

Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Pokorná

Byl jsem vojákem Sovětské armády

Vyjet do zemí bývalého Sovětského Svazu znamená potkávat starší muže, kteří si dobře pamatují, že u nás, v bývalém Československu, prožili krásné roky svého mládí.

9.7.2017 v 19:23 | Karma: 18,08 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Cestování

Lenka Pokorná

Neuznané státy

Neuznaných států je několik. Některé to myslí se svou samostatností zcela vážně a jsou ochotny za ni i bojovat, ale ty většinou brzy někdo z těch oficiálních uzná. A potom jsou tu drobné i větší soukromé projekty.

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Palestinští vězni leží spoutaní nazí a v plenách, prozradily zdroje z nemocnice

21. května 2024  14:01

Palestinští vězni jsou při pobytech v nemocnici v Izraeli drženi připoutaní na lůžku s páskou přes...

Prosazovat důchodovou reformu chce koalice na mimořádné schůzi Sněmovny

21. května 2024  5:45,  aktualizováno 

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Děti bez omluvenek či způsobilosti. Úbytek praktiků dopadá i na školy

21. května 2024

Premium Česko dlouhodobě trpí nedostatkem dětských lékařů, pediatři stárnou a ubývají. Situace se v...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik