Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem založením anarchistka

Zdědila jsem to po tatínkovi. Tomu bylo dvacet jedna, když skončila druhá světová válka a jeho idealismus. Můj idealismus skončil v poměrně raném dětství, v roce 1968. Potom se sice na chvíli vrátil v listopadu roku 1989, ale nevydržel mi. Jsem pro demokracii a chodím k volbám. A protože už od dětství vím, že jít do politiky neznamená pro většinu lidí chtít zadarmo sloužit lidem, ale získat co největší moc, nedělám si iluze o žádné vládě žádného státu.

Bájné zvíře - jednorožecLenka Pokorná

 

 

Ale každý stát jako i každá organizace či firma nějakého správce potřebuje. A je určitě lepší, když jsou jasná pravidla, jak stát jako velkou firmu řídit. Určitě je lepší, když tato pravidla a lidé, kteří je stanoví a ti další, kteří je potom realizují, jsou co nejméně ovlivňováni emocemi, protože emoce a ideologie brání racionálnímu uvažování.

 

Proto mám slabost pro pana Schwarzenberga, protože ten ví, jaký je svět a šlechtické rody jsou v řízení lidí jako firem zkušené, protože v této činnosti mají několik set let praxe, což my ostatní nemáme. Proto jsem fandila panu Bártovi, který také chtěl své ministerstvo jako část státu řídit na základě stejných pravidel, jako se řídí firma. A to se mu nevyplatilo. Otevřeně už dříve ve své firmě nastolil strategii, kterou jiní používají asi účinněji, ale méně sofistikovaně. A jeho spolupracovníci a členové strany, za kterou vystupoval, dělali potíže. Dělali potíže hlavně rozrušováním zavedených vazeb, pro které většina lidí do politiky vstupuje, tedy vazeb na získávání veřejných peněz. Tedy na získávání peněz, které stát bere každému pracujícímu člověku a má je využívat ve prospěch všech. Ale když se dobře udělá neveřejný systém, peníze se snadno přerozdělují jinam.

 

Určitě naše republika není jediná, kde se to děje. Ale nám to ještě vadí. Ve spoustě zemí se získávání veřejných peněz pro soukromé účely na základě kontaktů spojených se všimným pro úředníka považuje za normální. Ale my jsme v této věci nováčci. Ale dvacet let práce na tomto poli vytvořilo husté sítě, které teď začal někdo narušovat. Metody, jak se zbavit nepohodlného narušitele jsou pořád stejné. Zajímalo by mě, kdo je tím manažerem řízení afér, odstraňujících nepohodlné. Před časem podobně jako Vít Bárta dopadl jeden z bývalých předsedů vlády. A možná ne jen jeden, i když tomu jednomu jsem to nepřála.

Bratr mého dědečka byl nucen za první světové války narukovat na frontu už v sedmnácti letech. Učil se ve Vídni na ševce, ale už nikdy tu práci nedělal. Po válce se stal členem Hradní stáže prezidenta Masaryka. Strýček byl krásný muž, velmi reprezentativní, „parádní voják“. Tehdy se také politika asi dělala dost nestandardně. Byla spousta politických stran, poměrné zastoupení, takže v parlamentě seděli všichni. A hádali se asi dost divoce, tak jako naši zastupitelé i teď. To je ta demokracie. A na hradě u presidenta Masaryka se scházeli intelektuálové a dělali politiku.

V USA také mají demokracii. Poměrně demokraticky zvolí jednou za pět let presidenta a ten si potom pozve své „intelektuály“ a dělá politiku. A v Senátu a v Kongresu se hádají zastupitelé, ale na Politiku to moc velký vliv nemá. Nemyslím, že je to ideální, ale asi by se mi u nás americký způsob líbil víc.

 

Jsem anarchistka. Každou vládu považuji za špatnou. K anarchii měl sklony i můj otec a děda dokonce dal výpověď v první české Továrně na letadla Letov, ve které pracoval od roku 1919, když po vítězství agrární strany ve volbách v roce 1929 po něm chtěli (továrna patřila státu), aby do této strany vstoupil a vrátil se až po osmi letech, kdy už ho do politiky nikdo nenutil.

Myslím, že je na čase vymyslet jiný způsob vedení státního aparátu, než je politika, tak jak ji známe. Nebude to snadné a odpor bude velký. Ale prosím, kdo si troufáte, jděte do toho.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Pokorná | neděle 10.4.2011 18:00 | karma článku: 10,34 | přečteno: 852x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

Hranice států v Evropě se různě mění a posouvají od počátku věků. Silnější státy, nebo ty, co si to o sobě aspoň myslely,

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Západ slunce nad mořem a Andrej Babiš

Ne snad že bych někdy při západu slunce seděla na terase restaurace Paloma v městečku Mougins na svahu Přímořských Alp asi 9 kilometrů nad městem Cannes, která patří Andreji Babišovi (?).

17.9.2017 v 19:34 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Cikánský baron

Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Pokorná

Byl jsem vojákem Sovětské armády

Vyjet do zemí bývalého Sovětského Svazu znamená potkávat starší muže, kteří si dobře pamatují, že u nás, v bývalém Československu, prožili krásné roky svého mládí.

9.7.2017 v 19:23 | Karma: 18,08 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Cestování

Lenka Pokorná

Neuznané státy

Neuznaných států je několik. Některé to myslí se svou samostatností zcela vážně a jsou ochotny za ni i bojovat, ale ty většinou brzy někdo z těch oficiálních uzná. A potom jsou tu drobné i větší soukromé projekty.

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Střední školu v druhém kole hledá 29 tisíc dětí. Jenže termíny přijímaček se kryjí

21. května 2024  12:29

Až do pátku 24. května mohou neúspěšní deváťáci podávat přihlášku do druhého kola přijímacích...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:22

Přímý přenos Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik