Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem prostý volič...

a chodím volit pravidelně. Vyrazila jsem i o těchto volbách. Ne snad že bych od jakýchkoliv voleb čekala něco zvlášť pozitivního. Obecně nemám na ty, co se politikou živí, zvlášť pozitivní názor. Je jich zbytečně moc, tahají nám peníze z kapes a co nám za to dávají? Zákony, které se hodí hlavně jim a jejich kamarádům. Spousta z nich po krátké době v politice zapomíná, co si myslí ostatní lidé, kteří v politice nejsou. Někteří z politiků, kteří například sedí v parlamentu už od školy, možná ani nikdy se svými skutečnými voliči nemluvili, natož s voliči ostatních stran, nebo opravdové voliče  dokonce ani neviděli.

Volební plakátyLenka Pokorná

To odtržení od reality udělalo z ODS malou stranu, když si její bývalý předseda a jeho tehdejší milenka mysleli, že můžou všechno a nikdo se nic nedozví. Nedostatek jiné než politické zkušenosti škodí i pánům „předsedům“ ČSSD. Ale kdo chce jít do politiky kromě naivní mládeže, lidí, kteří by rádi něco změnili, protože osobně doplácejí na některé zákony a těch, kteří berou politiku jako prostě práci? Ještě jsou to ti, kteří vstup do politiky berou jako příležitost nějak více se podílet na čerpání peněz, které nejsou oficiálně určeny na to, aby si je někdo strčil do kapsy.

A to se u nás v posledních letech nepochybně dařilo mnoha lidem v politice. Původně to věděli jen zasvěcení, později už kde kdo. Ale u nás se nakonec vždycky všechno rozkecá a tak teď to tuší už většina obyvatel. A proto je teď ODS malá strana a ČSSD, která měla to štěstí, že v posledních letech nebyla u vlády, je jen trochu větší, ale taky se dost zmenšuje, na čemž se intenzivně podílí i její místopředseda, případně jeden z jejích bývalých předsedů, dnes už opět ve významné funkci, byť i přes dlouhý odpočinek v přírodě nikoliv ve výborné fyzické či psychické kondici (takže ani příroda není zárukou zdraví!).

 

Takže volíme strany nové, nebo aspoň novější a pokud možno takové, jejichž předsedové jsou za vodou. Potom jsou tu také malé strany, které si zakládají někteří zvláštní lidé, kterým je celkem jedno, pod jakými hesly se zviditelní. To ale funguje dost omezeně. Taky tu máme strany s historicky známým programem, pro který v Česku není moc voličů, protože nejsme země nábožensky aktivní a ani naše životní prostředí nás moc nevzrušuje.

Zapomněla jsem na komunisty. Většina z nás si myslela, že ti prostě vymřou, protože většina upřímně věřících členů, kteří u nich zůstanou, budou jen senioři a těch by za čtyřiadvacet let od Listopadu muselo ubýt podstatně. Ale ve volbách mají pořád kolem 15%. Nenapadlo by mě, že jim přibývají mladí příznivci, ale očividně jim zůstala spousta těch, kteří u nich byli před rokem 1989 a tehdy se prostě právě hlavně z důvodu členství v KSČ měli lépe než ostatní. A někteří o tu výhodu přišli, nedokázali se přizpůsobit a stále vzpomínají a volí podle svého srdce. Ale dnes je jim třeba jenom padesát, do „strany“ vstoupili ve dvaceti, doufali v zářnou kariéru a ono Listopad...

 

Takže nevím, jaká bude vláda po těchto volbách, ale myslím, že se musíme hlavně snažit, aby nám to mohlo být jedno. Abychom se mohli smát, co to tam ti snaživci zase dělají. Protože většina z nich  dlouho žila ve vlastním světě a je otázka, jestli je tyto volby vrátí zase na zem.

 

Nerada bych se vrátila do doby, kdy po Václavském náměstí chodila „ozbrojená moc dělnické třídy“ (fotka je z roku 1989), kdy jsme slavili „novými tvůrčími činy výročí Vítězného února“ nebo jsme jako ideál vzývali „socialistické zřízení“. Ale také nejsem ráda, že náš demokraticky lidem zvolený prezident je zlý člověk, který se rozhodl pomstít každému, kdo se na něj křivě podívá a nezajímá ho, že tím škodí i jiným lidem. A také sobě. Ale nevím, co s tím...

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Pokorná | pondělí 28.10.2013 16:41 | karma článku: 14,71 | přečteno: 644x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

Hranice států v Evropě se různě mění a posouvají od počátku věků. Silnější státy, nebo ty, co si to o sobě aspoň myslely,

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Západ slunce nad mořem a Andrej Babiš

Ne snad že bych někdy při západu slunce seděla na terase restaurace Paloma v městečku Mougins na svahu Přímořských Alp asi 9 kilometrů nad městem Cannes, která patří Andreji Babišovi (?).

17.9.2017 v 19:34 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Cikánský baron

Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Pokorná

Byl jsem vojákem Sovětské armády

Vyjet do zemí bývalého Sovětského Svazu znamená potkávat starší muže, kteří si dobře pamatují, že u nás, v bývalém Československu, prožili krásné roky svého mládí.

9.7.2017 v 19:23 | Karma: 18,08 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Cestování

Lenka Pokorná

Neuznané státy

Neuznaných států je několik. Některé to myslí se svou samostatností zcela vážně a jsou ochotny za ni i bojovat, ale ty většinou brzy někdo z těch oficiálních uzná. A potom jsou tu drobné i větší soukromé projekty.

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik