Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsme chodili do zoologické

Rodiče vodí děti do zoologické zahrady odjakživa. Zvlášť dříve, když ještě nebyla televize, byla zoologická zahrada jednou z mála možností, jak mohly děti (a samozřejmě i dospělí) vidět aspoň částečně, že svět je osídlen nejen lidmi, ale i zvířaty, která obvykle s lidmi nijak zvlášť nekamarádí a většina z nich se ani nenechá jen tak upéct k večeři.

PlánekLenka Pokorná

I já jsem samozřejmě patřila k těm dětem, které jsou dopraveny do pražské Tróje a sotva se trochu naučí chodit a mluvit, učí se jména zvířat, o kterých jejich předkové před pár sty lety neměli nejmenší tušení. Prý jsem už ve věku jen něco málo přes jeden rok znala opravdu všechna zvířátka jménem. Tak mi naši koupili obrovskou knihu fotografií od Ericha Tylínka, podle které se jména zvířátek učila ještě lépe.

Moje oblíbená zvířata byli rozhodně lachtani. Tuleň vlastně vypadá skoro jako člověk, ale je mnohem hezčí. Pokud je pravda, že lidé se vyvíjeli ani ne tak na suchých savanách, ale původně spíše na březích mělkých afrických jezer, což je teorie, která se mi rozhodně líbí, jsou tuleni naši blízcí příbuzní. Jen jim, na rozdíl od nás, vyrostl krátký kožíšek, zkrátily se končetiny a umí mnohem lépe plavat. Před několika lety jsem viděla porod tuleně. Byli jsme v Janově, v mořském akváriu a právě jsme procházeli kolem nádrže tuleňů. Před sklem stály dvě dívky s kamerou na stativu a v akváriu zběsile tam a zpátky plaval tuleň. Tedy tulenice, která, jak jsme pochopily z nápisu na papíru, měla během krátké doby rodit. Byla s námi také lékařka, která byla toho názoru, že celá akce bude trvat ještě dlouho, protože se musí ještě otevřít porodní cesty, a nic takového nebylo vidět. Ale já jsem se přece jenom za chvilku ještě vrátila. A viděla jsem to. Maličké tulení miminko vyklouzlo z aerodynamického těla své maminky jako blesk, tulenice ho vzala do krátkých tlapek a vynesla na hladinu, kde byla kamenná skalka, kam ho položila, aby se mohlo nadechnout. Za chvilku ještě vyšla placenta a jen trochu krve, všechno mi přišlo opravdu snadné. Lachtani se prý tedy rodí na suchu a to je už určitě složitější. Ale i tak plavou krásně, jak já se nikdy nenaučím.

 

Další moje oblíbené zvíře byli koně Převalského. To hlavně později, když mi vysvětlili, že tihle koníčkové už v přírodě skoro nežijí, ale v pražské ZOO se ještě rozmnožují. Přála jsem jim, aby se mohli rozběhnout po té své původní středoasijské stepi, kde běhali jejich dědové, protože výběh v Praze může připadat velký jenom malému dítěti. Snad se to aspoň trochu povedlo, od roku 1988 už jich zase pár stovek běhá v Mongolsku. Asi mezi nimi jsou i potomci těch, které jsem obdivovala jako malá holka.

Teď letí hlavně gorily. Taky jsem se na ně šla podívat. 28. října loňského roku bylo krásně a v zoologické zahradě byla půlka Prahy a asi všichni, kdo mají malé děti, včetně cizinců v Praze žijících. Připadala jsem si tam po těch letech, co jsem ZOO nenavštívila, tak trochu jako cizinec. Když jsem viděla ty malé děti, které znají všechna zvířata jménem, vzpomínala jsem na svoje první návštěvy.
Dost se tu ovšem změnilo. Mí oblíbení lachtani už neplavou do kruhu v malinkém bazénku na skále, ale koníci větší výběh nedostali. Slonům se staví ohromný nový pavilon, který jim tedy rozhodně přeji, protože ten malý prostor, kde jsou teď musí být hrozně frustrující. Nedivím se, že v Ostravě mají potíže se sloním miminkem, víc místa než v Praze tam asi není. Pamatuji si před několika lety hrozný zážitek ze Dvora Králové, kde jsme viděli slona v prostoru jen o málo větším, než byl on sám, přivázaného řetězem za nohu. Přešlapoval z jedné nohy na druhou, takové veliké zvíře, vlastně byl ve vězení, v jakém by člověk asi moc dlouho nepřežil. Prý tam potom slon zabil ošetřovatele. Nevím, jestli to byl ten, kterého jsem viděla, ale moc bych se mu nedivila, kdyby to byl udělal.

Rádi se na ta zvířata za mříží, sklem nebo zdí díváme. Nejradši prý máme ty, co jsou nám nejpodobnější. Když jsem se na ten svátek vzniku Československé republiky konečně dostala do pavilonu goril, bylo asi půl hodiny před zavřením, ale bylo tam plno. Dospělí i děti se dívali, jak žije jiná rodina. Přišlo mi, že právě gorily zajímají nejvíce dospělé. Zvláště populární je Moja, protože zlobí jako většina dětí. Ale je za sklem, nemusíme se o ni starat. A Richarda moc nezajímáme. Je jako chlapi bývají. Sedí zády k těm čumilům, okusuje si svoje větvičky a občas si jde zkontrolovat, co ty jeho ženské dělají.

 

 

Když jsem procházela pavilonem velkých šelem, byl tam zrovna taky tatínek s už odrostlou dcerou, asi tak dvanáctiletou. „Tati, proč je tady vězníme? Proč je vězníme?“ tatínek neodpovídal, asi nevěděl, co by měl říci. No, vězníme je, protože to dokážeme. Máme zvířata rádi, ochočili jsme si psy a kočky a většina z nás má aspoň jedno ochočené zvířátko doma. Tygry a opičky ale doma každý z nás mít nemůže. Tak je chováme hromadně a občas se na ně jdeme podívat. Abychom věděli, že na světě nežijeme sami. Ale my jsme páni tvorstva.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Pokorná | neděle 3.4.2011 18:33 | karma článku: 9,41 | přečteno: 1111x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

Hranice států v Evropě se různě mění a posouvají od počátku věků. Silnější státy, nebo ty, co si to o sobě aspoň myslely,

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Západ slunce nad mořem a Andrej Babiš

Ne snad že bych někdy při západu slunce seděla na terase restaurace Paloma v městečku Mougins na svahu Přímořských Alp asi 9 kilometrů nad městem Cannes, která patří Andreji Babišovi (?).

17.9.2017 v 19:34 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Cikánský baron

Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Pokorná

Byl jsem vojákem Sovětské armády

Vyjet do zemí bývalého Sovětského Svazu znamená potkávat starší muže, kteří si dobře pamatují, že u nás, v bývalém Československu, prožili krásné roky svého mládí.

9.7.2017 v 19:23 | Karma: 18,08 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Cestování

Lenka Pokorná

Neuznané státy

Neuznaných států je několik. Některé to myslí se svou samostatností zcela vážně a jsou ochotny za ni i bojovat, ale ty většinou brzy někdo z těch oficiálních uzná. A potom jsou tu drobné i větší soukromé projekty.

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik