Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co zbylo z Východního Pruska

V roce 1980 jsem byla na školním zájezdu v Polsku. Dojeli jsme až k Baltu a tam náš autobus tak trochu zabloudil. Jeli jsme po staré dálnici podél moře a dálnice najednou končila. Tam někde východně od Gdaňska končila stará dálnice, která vedla do bývalého pruského hlavního města Královce, založeného v roce 1255 a pojmenovaného po českém králi Přemyslu Otakarovi II.

Prusko

Dostat se dnes do Kaliningradu, Königsbergu nebo Královce není tak jednoduché, protože je součástí Ruska. Ale na cestě Pobaltím můžeme navštívit jiné důležité pruské město, litevskou Klajpedu, která se v Prusku jmenovala Memel. Klajpeda je přístavní město a to samo o sobě znamená, že je to město živé, docela jiné než Vilnius. Ze starého Memelu, důležitého hanzovního města, toho pravda moc nezbylo. Ale něco přece zbylo a zájezdy německých turistů, zvláště takových, co jezdí do světa hledat kořeny své, svých známých a příbuzných, určitě nezapomínají přidat právě toto město do svého itineráře.

Od roku 1924 patřila Klajpeda do Litvy a v březnu 1939 město obsadila německá vojska a Adolf Hitler promluvil z tribuny divadla ke svým soukmenovcům. Dnes tu žijí převážně Litevci. Některé staré domy jsou rekonstruované a celé město působí velmi příjemně, z města jezdí trajekty do Kielu a Sasnitz. A také na Kurskou kosu.

 

 

 

Vlastně jsem nevěděla, co si mám představovat. Kurská kosa je od roku 2000 na seznamu světového dědictví UNESCO. Kurská kosa je skoro sto kilometrů dlouhá pláž, která je od pevniny oddělena několik kilometrů širokým pruhem mělkého mořského zálivu. Z Litvy se sem člověk dostane jen přívozem, z Kaliningradu je přístupná suchou nohou. Písečné duny, které tvoří celou tuto úzkou zemičku, jsou částečně porostlé převážně borovými lesy, tak jako na většině písečných půd tu nic moc jiného neroste. Některé duny zůstávají nezalesněné, ale vítr písek odnáší do vody zálivu. I tak stále ještě působí mohutně.

 

Dnes je to typická turistická oblast, s rybářskými vesničkami, kde jsou dnes hlavně hotely a penziony a kde těch několik ještě zbylých rybářů prodává rekreantům čerstvé uzené ryby. Bohužel prodávají jen celé ryby, takže jsem si žádnou neochutnala. Jako dítě jsem milovala „uzenáče“, které byly později nahraženy uzenými makrelami. Obírání takového uzenáče byla práce na celý večer, ale půlku jsem určitě k večeři snědla. Všechny vesničky na kose jsou na východním pobřeží, chráněné před otevřeným mořem. A pláže jsou na druhé straně, tam, kde je čistší moře.

V největším zdejším lázeňském centru, vesnici Nida, měl svou chatu Thomas Mann a i dnes jsou tu soukromé chaty, z nichž jistě řada vznikla za dob Sovětského svazu. Většina z nich jistě patří litevským obyvatelům, některé ale možná ještě užívají i Litevci ruské národnosti, i když jich v Litvě mnoho nežije. V Klajpedě je Rusů ale mnohem více, než ve zbývající části Litvy. Asi tady zůstali ještě z dob, kdy Klajpeda byla jedním z mála přístavů SSSR na Baltu.

Všude v Litvě je spousta soch ve volném prostoru. Jsou to sice často sochy slavných knížat z dob dávno minulých, většina z nich ale pochází až z posledních let. Na Kurské kose je dokonce celý kopec, kde jsou desítky soch, vyřezávaných ze dřeva různými umělci. Kopci se říká Čarodějnický vrch, ale sochy nejsou zdaleka jen čarodějnice. Jsou to různé fantastické zvířecí, lidské i nadpřirozené postavy, vesměs v nadživotní velikosti. Řada z nich vypadá jako do dřeva převedené obrazy Marka Chagalla. Ale možná, že je tu jen společný původ tohoto stylu. Vždyť Marc Chagall vlastně pocházel z této oblasti. Vitebsk není zase až tak daleko od dnešní Litvy a ve středověku byl dokonce součástí litevského státu. Tak jako ve Vilniusu žila ještě v 19. století i ve Vitebsku asi polovina židovského obyvatelstva.

 

Co asi zbylo z Východního Pruska? Na internetu je to řada stránek, opečovávaných lidmi, z nichž většina žije v Německu a jejich předkové, někdy i oni sami, se narodili před druhou světovou válkou ve městech jako je Gdaňsk, Kaliningrad nebo Klajpeda. Tedy tehdy se tato města jmenovala jinak – Danzig, Königsberg a Memel. A každé z nich je dnes součástí jiného státu, z nichž v žádném není oficiální řečí němčina. Ta němčina, kterou ve středověku do tohoto kraje přinesli německy mluvící rytíři k křížem na pláštích a stejně německy mluvící obchodníci s jantarem. Ta němčina, která se zasloužila o to, že zmizeli pobaltští Prusové i jejich jazyk a mnoho nechybělo a stejně by skončil i litevský jazyk a národ. Ale Litevci s Poláky to dokázali, i když jejich boje neskončily vítěznou bitvou roku 1410 u Žalgirisu (Grunwaldu), ale, prozatím, až před 20 lety.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Pokorná | neděle 14.8.2011 11:49 | karma článku: 21,04 | přečteno: 4335x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

Hranice států v Evropě se různě mění a posouvají od počátku věků. Silnější státy, nebo ty, co si to o sobě aspoň myslely,

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Západ slunce nad mořem a Andrej Babiš

Ne snad že bych někdy při západu slunce seděla na terase restaurace Paloma v městečku Mougins na svahu Přímořských Alp asi 9 kilometrů nad městem Cannes, která patří Andreji Babišovi (?).

17.9.2017 v 19:34 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Cikánský baron

Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Pokorná

Byl jsem vojákem Sovětské armády

Vyjet do zemí bývalého Sovětského Svazu znamená potkávat starší muže, kteří si dobře pamatují, že u nás, v bývalém Československu, prožili krásné roky svého mládí.

9.7.2017 v 19:23 | Karma: 18,08 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Cestování

Lenka Pokorná

Neuznané státy

Neuznaných států je několik. Některé to myslí se svou samostatností zcela vážně a jsou ochotny za ni i bojovat, ale ty většinou brzy někdo z těch oficiálních uzná. A potom jsou tu drobné i větší soukromé projekty.

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik