Co jsem si přivezla z Istanbulu

Kromě spousty fotek a dvou cédéček s tureckou hudbou to jsou už jenom různé brožurky a letáčky, které je možno najít v mešitách a které se snaží různými jazyky vysvětit návštěvníkům, co je to vlastně islám.  

V ruštině je k dispozici brožurka pro děti „Studuji svého proroka“, kterou vydala náboženská správa Turecka ve spolupráci s Duchovní správou města Moskvy, která popisuje život proroka Mohameda.

Příručku „Objevuj islám“ jsem objevila v jazyce anglickém a byla vydána Centrem mezikulturní spolupráce v Istanbulu a snaží se odpovědět na základní otázky.

Knížečka „Stručný ilustrovaný průvodce k pochopení islámu“ byla vydána v Houstonu v USA a je volně k dispozici pro šíření na adrese islam-guide.com a vysvětluje islám na základě vědeckých skutečností

Každá z těchto příruček má kolem sta stran a to už vyžaduje určitý čas k prostudování a proto jsou v mešitách i letáčky, objasňující jen některá základní pravidla islámu, jako „Co je to islám?“ (poddání se bohu) a čemu věří muslimové a co jsou základy víry (například odevzdávání 2,5% celkového majetku každý rok na podporu chudých).

Další letáček vysvětluje, co je to hidžáb (vrchní oděv, který ukazuje, že žena je muslimka a tedy pod ochranou milosrdného boha) nebo jaká jsou práva žen v islámu (například mají právo vlastnit majetek a nechat si po svadbě své rodné jméno).

Asi by stálo za to některé ty principy nastudovat. I když v praxi je vždycky všechno trochu jinak, než v teorii. A to se týká i všech náboženství a jiných právních systémů...

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Pokorná | neděle 9.4.2017 18:40 | karma článku: 10,66 | přečteno: 818x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63

Lenka Pokorná

Cikánský baron

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59

Lenka Pokorná

Neuznané státy

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61