Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cestování do Mariánských Lázní – dávné stezky

Vždycky když jedu do Mariánských Lázní, zdá se mi, že mezi Plzní a Mariánskými Lázněmi skoro nikdo nežije. Pocit skoro úplně opuštěné země mám i mezi Prahou a Karlovými Vary. Na východ, západ i sever od Prahy jsou všude vesničky velmi blízko u sebe a spousta historických měst. Ale první větší historické město západním směrem za Plzní je až Cheb, a mimo to je tu jen několik nynějších nebo bývalých lázeňských měst a nyní skoro opuštěných malých městeček a vesnic.

Stará silniceLenka Pokorná

Celá ta velká oblast prostě nějak jakoby nepatřila do historických Čech, asi se tam nikdy nedalo moc žít. Byly tam (skoro) jen lesy a bažiny, minerální prameny, které se lidé naučili využívat až poté, co se v pustinách založilo několik klášterů. Jeden z nich byl i klášter v Teplé, založený blahoslaveným Hroznatou, který byl do západočeských hlubokých neosídlených lesů poslán z Prahy jako zakladatel kulturního centra v době rozmachu přemyslovského státu, jako vyslanec zakladatele mnoha měst a klášterů Přemysla Otakara I.

V době, o které jsem začala psát minule, začátkem šedesátých let, jsme s rodiči byli i v klášteře v Teplé. Celý klášter byl obsazen armádou, ale knihovna byla v té době už přístupná veřejnosti. Byla prostě úžasná. Myslím, že i návštěva této knihovny byla jednou z příčin, proč jsem se začala docela sama učit číst a asi za rok jsem už četla. Knih jsem za svůj dosavadní život přečetla už opravdu hodně. Ale tolik, kolik jich je v knihovně premonstrátského kláštera v Teplé, tedy asi 100 000 svazků, tolik jich v životě asi přečíst nestačím. A i když knihovní sál není tak starý a nemá tak zajímavou historii jako knihovny Strahovského kláštera, je dobře, že se dochoval i s většinou v něm uložených knih. Protože jak píše Umberto Eco v mém oblíbeném románu Jméno růže je to právě jen to jméno, co zůstane, až my už tady nebudeme...

 

Dřív ta jména byla zapsána v knihách, na papyru, hliněných tabulkách, pergamenu a papíru. A dnes se všechno převádí do elektronické podoby. A dokud nebude zničen internet, zůstanou naše „jména“ i tam. V největší sbírce slov a obrázků, nesrovnatelně větší, než Tepelská knihovna. A pokud naši potomci za několik set let budou něco hledat, budou mít k dispozici opravdu spoustu podkladů. Jenom nevím, jestli budou mít čas a chuť se všemi těmi výplody svých předků prohrabávat.

 

Premonstrátský klášter v Teplé byl založen roku 1193, a o šest set let později obchodně zdatní premonstráti založili Mariánské Lázně. Zdejší prameny byly prý ale zkoumány už v 16. století, a když sem poprvé přijel státní úředník a vědec Johann Wolfgang Goethe, byly lázně teprve dva roky „veřejným lázeňským místem“.

Pár kilometrů od Mariánských Lázní je obec Prameny, první (ale ne poslední) obec v Čechách, která zcela zkrachovala, a to hlavně v důsledku naivity zastupitelů a vychytralosti jednoho českého podnikatele. Ale zatím obec žije, i když má jen 140 obyvatel a před 2. světovou válkou jich měla dva tisíce.

 

Ale obec Lohhäuser už nežije. Zvláštní je, že tato maličká vesnička, kdysi ležící přímo na česko-bavorské hranici, která ani ve svých nejlepších dobách neměla víc než asi 150 obyvatel, a která existovala jen od roku 1667 do roku 1946, je předmětem nejméně dvou knih, které jsem si koupila v roce 2008 v Mariánskolázeňském muzeu. Jednu z nich sepsal bývalý občan Karl Schneider, policista ve výslužbě, nyní žijící v Dolním Sasku a tu druhou Zdeněk Buchtele a Richard Švandrlík. Obě tyto knihy mají základ v kronice učitele z Lohhäuseru Georga Mühlbauera z let 1935 – 1943.

 

V této souvislosti jsem si vzpomněla na jednu ze skupin turistů, které jsem průvodcovala jako studentka. Byla to skupina školních dětí z východního Německa, už si nevybavuji, odkud k nám přijeli. Tehdy byla v NDR povinná desetiletá školní docházka a děti, které končily desátou třídu, vyjížděly i se svými učiteli na týdenní zájezdy, takzvané „Abschlussfahrt“, do zahraničí. Většinou tedy do Československa, protože vycestovat jinam byl problém. Jezdili obvykle se dvěma učiteli a s jednou skupinou přijela také učitelka původem z obce Ovesné Kladruby u Mariánských Lázní – tedy německy Habakladrau. Byla to paní v osmdesátých letech asi padesátiletá, odsunutá musela být jako už jako velká dívka. Byla to první sudetská Němka, se kterou jsem se setkala, v devadesátých letech jich byla ještě řada a některé mi vyprávěly něco ze svých osudů.

Minulost Mariánských Lázní je vlastně docela krátká, jenom asi dvě stě let. Ale historie kraje a lidské přítomnosti v kraji je dlouhá. Procházela tudy důležitá zemská stezka z Prahy přes Teplou a Cheb a to už asi dávno před tím, než sem přišli Češi a po nich Němci, kteří odsud po II. světové válce odešli a teď se zase vracejí, i když už jen na léčení do lázní.

 

Když jsem byla v Mariánských Lázních naposledy, byla jsem se podívat i u rezervace Smraďoch severně od města. Tak nějak podle mých představ vypadal tento kraj, když celnice byla v Teplé a na místě lázní bublaly prameny.

 

 

 

 

Autor: Lenka Pokorná | neděle 27.2.2011 17:48 | karma článku: 12,61 | přečteno: 897x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

Hranice států v Evropě se různě mění a posouvají od počátku věků. Silnější státy, nebo ty, co si to o sobě aspoň myslely,

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Západ slunce nad mořem a Andrej Babiš

Ne snad že bych někdy při západu slunce seděla na terase restaurace Paloma v městečku Mougins na svahu Přímořských Alp asi 9 kilometrů nad městem Cannes, která patří Andreji Babišovi (?).

17.9.2017 v 19:34 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Cikánský baron

Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Pokorná

Byl jsem vojákem Sovětské armády

Vyjet do zemí bývalého Sovětského Svazu znamená potkávat starší muže, kteří si dobře pamatují, že u nás, v bývalém Československu, prožili krásné roky svého mládí.

9.7.2017 v 19:23 | Karma: 18,08 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Cestování

Lenka Pokorná

Neuznané státy

Neuznaných států je několik. Některé to myslí se svou samostatností zcela vážně a jsou ochotny za ni i bojovat, ale ty většinou brzy někdo z těch oficiálních uzná. A potom jsou tu drobné i větší soukromé projekty.

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Ochranka s tím spojovala vysokého úředníka

1. června 2024,  aktualizováno  3.6 14:44

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

Pláže v Normandii čeká zápis na seznam UNESCO. Včetně vraků pod hladinou

3. června 2024  14:35

Le Courbet, Centurion, Grief... Francouzské, britské a německé válečné lodě leží u pobřeží...

Předvolební sprint vrcholí. Orbánovci na síti rozhazují miliony, Češi paběrkují

3. června 2024  14:26

Kampaň před volbami do Evropského parlamentu vrcholí, strany utrácejí miliony eur nejen na setkání...

Odpor vůči mediální novele sílí. Nechtějí ji televize, rádia ani operátoři

3. června 2024  14:20

Kritika mediální novely se v posledních dnech ozývá ze všech stran. Mobilním operátorům se nelíbí...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik