Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta do Itálie – den pátý – Gubbio a Urbino

Podzim je doba, kdy bývá dobrá viditelnost. Platí to nejenom co se týče počasí. Po létě, kdy nám horko brání myslet, se na podzim vášně ochlazují a jsme často schopni vidět i to, co při 40 stupních nevidíme. To platí samozřejmě nejenom v Itálii, ale snad i u nás.

GubbioLenka Pokorná

Gubbio je jedno z nejkrásnějších měst Umbrie. Má úzké středověké uličky, městský palác z doby, kdy bylo samostatné a menší zámek vévody Montefeltra. Na všech umbrijských městech je kromě památek z římské doby – v Gubbiu pod kopcem je krásně zachované římské divadlo – vidět, že ve středověku byla bohatá, ale proč po skončení římské éry, která je všechny organizovala za jedním cílem, tedy bojovat proti Barbarům, cizím nepřátelům, proč začala všechna ta nyní samostatná městečka bojovat proti sobě navzájem?

Kdo ví, jak ty boje mezi městečky asi vypadaly? Možná si je představujeme krvavější a nebo naopak idyličtější, než je pociťovali tehdejší lidé. Jisté je, že takové války byly možností pro mladé muže, jak vyniknout. A to bylo asi to hlavní. Samozřejmě kromě loupení a násilností. Vždyť i budoucí svatý František z Assisi šel jako mladík do jedné takové války a měl smůlu. Po ročním věznění mu nezbylo nic jiného, než se stát světcem.

 

Ale něco nám z těch středověkých válek zůstalo. Jsou to například krásná opevněná města, s uměleckými památkami, které si tehdejší města nebo šlechtici objednávali u nejlepších umělců a v Gubbiu také zvláštní závod v běhu s velkými těžkými sloupy, nesenými několika muži ve vztyčené poloze.

V městském paláci Palazzo dei Consoli je nyní městské muzeum. Je odtud krásný výhled na okolní hory, zalesněné Appeniny. Hlavním produktem města byla ve středověku barevná keramika a destilační přístroje, které jsou také vystaveny v Muzeu. Tady, v suterénu, jsem v expozici věnované sjednocení Itálie, narazila na další českou stopu. Mezi fotografiemi tehdejších italských osobností je také fotografie tehdejšího císaře, Ferdinanda zvaného Dobrotivý, posledního korunovaného českého krále. Vzhledem k tomu, že fotografie jako technika vznikla v roce 1839, je vidět, že i Habsburkové byli pokrokoví...

Gubbio také pořádá každý rok národní veletrh bílých lanýžů. Letošní akce probíhá od včerejška do 2. listopadu. Lanýže jsou v Umbrii k mání všude, přičemž ty černé jsou několikanásobně levnější než bílé. Možná bychom se jako národ houbařů měli také naučit pořádat houbařské veletrhy. Jenom aby nám potom ještě zbyly nějaké houby.

Urbino, město vévody Federika da Montefeltro se nachází asi 50 kilometrů od Gubbia, ale už v provincii Marche, která se táhne podél pobřeží Jaderského moře. V tomto městě, ve kterém si tento milovník umění a voják s přeseknutým nosem vybudoval nádherný palác, se rok po jeho smrti narodil slavný malíř Raffael Santi. V Rafaelově domě je i malířská dílna a očividně tehdejší malíři – podnikatelé malovali v zastřešeném dvoře – určitě kvůli světlu, ale možná i kvůli větrání výparů z barev.

Urbino opravdu žije. Ačkoliv bylo vybudováno a zbohatlo především díky úspěšnému profesionálnímu vojákovi, který za peníze bojoval ve službách toho, kdo zaplatil, dnes žije docela mírumilovně. Je to staré historické město, ale na rozdíl od jiných historických center, i těch zapsaných na seznamu UNESCO, tady jsou staré uličky a náměstí plné lidí, hlavně mládeže. Tedy studentů Výtvarné akademie, která sídlí na konci Rafaelovy uličky v bývalém klášteře svaté Kláry, ale i University, která má 22 tisíc studentů. Jsou tu i studentské koleje, kino a obchůdky.

Historické stavby, které vybudovali naši předkové, je potřeba nechat žít. Ne se snažit ze všech dělat muzea nebo hotely pro turisty. Protože i ty turisty zajímá (doufám) hlavně život. Ne jen věci, které vytvořili lidé, kteří už dávno nežijí.

 

Autor: Lenka Pokorná | sobota 30.10.2010 20:58 | karma článku: 8,80 | přečteno: 670x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

Hranice států v Evropě se různě mění a posouvají od počátku věků. Silnější státy, nebo ty, co si to o sobě aspoň myslely,

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Západ slunce nad mořem a Andrej Babiš

Ne snad že bych někdy při západu slunce seděla na terase restaurace Paloma v městečku Mougins na svahu Přímořských Alp asi 9 kilometrů nad městem Cannes, která patří Andreji Babišovi (?).

17.9.2017 v 19:34 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Cikánský baron

Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Pokorná

Byl jsem vojákem Sovětské armády

Vyjet do zemí bývalého Sovětského Svazu znamená potkávat starší muže, kteří si dobře pamatují, že u nás, v bývalém Československu, prožili krásné roky svého mládí.

9.7.2017 v 19:23 | Karma: 18,08 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Cestování

Lenka Pokorná

Neuznané státy

Neuznaných států je několik. Některé to myslí se svou samostatností zcela vážně a jsou ochotny za ni i bojovat, ale ty většinou brzy někdo z těch oficiálních uzná. A potom jsou tu drobné i větší soukromé projekty.

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Soudcům doplatíme šest krácených platů zpětně ve výplatě za červen, slíbil Blažek

3. června 2024  15:55,  aktualizováno  16:16

Soudci dostanou v návaznosti na nález Ústavního soudu z minulého týdne nové platové výměry od...

Zákulisí superdebaty iDNES.cz: ve studiu hádky, jinak se lídři dobře bavili

3. června 2024  16:12

Zpravodajský portál iDNES.cz v pondělí odvysílal jednu z posledních superdebat před eurovolbami....

V Palermu zatkli nebezpečného českého překupníka drog. Unikal čtyři roky

3. června 2024  16:11

V italském Palermu zadrželi dlouho hledaného českého občana odsouzeného za nelegální obchod s...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  16:02

Jih Německa, který čelí záplavám, čelí dalším lijákům, varují meteorologové. Podle Německé...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik