Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pochopení pro odpůrce Pussy Riot?

Ne všichni opěvují část ruské punkové skupiny Pussy Riot, která si vyzpívala svou „modlitbou“ za svobodnou zemi bez Putina 2 roky vězení. Některé lidi provokativní vystoupení pohoršilo a dvouletý trest považují za adekvátní. Jsou to snad blázni? Nemyslím si.

Svět se proti výsledku soudního procesu bouří. Zejména proto, že trest za výtržnictví je pro trojici žen neúměrně vysoký a samotný proces zpolitizovaný. Stejně se ale bouří lidé na druhé straně barikády.

Vypusťme agresivní účastníky diskuzí, kteří by doma od počítače nejraději sázeli hned doživotní tresty. Je tu přeci jen skupina lidí, které naprosto chápu v jejich přesvědčení. Jsou jimi věřící lidé, ne-li přímo ti, co do ruského chrámu, místa činu, docházejí.

Po zhlédnutí videa, na kterém Pussy Riot v moskevském chrámu vyřvávají svou píseň, teatrálně tancují a předvádějí hereckou etudu v drzým punkovým štýlu, mi bylo jasné, že šláply vedle, nebo spíš naopak přesně „do toho“. Zaslechla jsem komentáře typu: „Cože? Takový humbuk kvůli jedný písničce?“ Nejde ale o písničku, ale o provedení a místo. Vystoupení Pussy Riot nebyl okázalý chorál plný andělíčků, varhan a duhy. Pro věřící to jistě musela být urážka, zneuctění posvátného místa a nepochopitelná drzost. Říkejte si, ateisti neateisti, že je to maličkost. Není tomu tak.

Tak si třeba představte, že si u sebe na chalupě postavíte bazén, azurově modrý, chlorovaný, čisťounký. Každé ráno vstáváte, abyste ze sebe shodili všechny problémy tím, že sami hodíte elegantní šipečku do toho vašeho osobního moře klidu. A když opět jednou ráno vyrazíte v plavkách ven, zjistíte, že váš bazén okupují neznámí lidé. A ne že by se chovali jako akvabely na rodinné návštěvě. Řvou, jsou sprostí, vylévají vodu, močí do ní a evidentně nanesli do bazénu nějaký sajrajt, který máte pocit, že už nikdy nevyčistíte. No, řekněte, kdo by je za to pochválil?

Proto chápu odsuzující názory lidí, kterým Pussy Riot podobně zhanobily svaté místo. Na druhou stranu ruské punkerky mohou být více než spokojeny s výsledkem své kauzy.  Chtěly, aby je bylo slyšeno, chtěly vyvolat skandál a upoutat pozornost. Těžko by takového ohlasu dosáhly, kdyby hrály na banjo na Rudém náměstí (a tam prý už také vystoupily). Možná by jim někdo hodil nějakou tu korunku do klobouku, takto jim „házejí“ své uznání světové osobnosti, vlády západních zemí i prostí lidé. Už teď vyhrály, a vlastně jen díky onomu vysokému trestu. Dá se to brát tak, že skandál v moskevském chrámu byl zkrátka nutností. Ale prosím Vás, i když to bylo možná pro dobro věci, nedivte se, že to pár lidí s prominutím „nasralo“.

Autor: Lenka Malinová | úterý 21.8.2012 8:50 | karma článku: 20,16 | přečteno: 1061x
  • Další články autora

Lenka Malinová

Nemyslíš – zaplatíš. Jak jedeme rychlým životem do záhuby

Dnešní život je jako německá dálnice. Co se týče rychlosti. Bez limitů. A jedeme co nejrychleji to jde, protože nechceme být odpadlíci, kteří skončí v odstavném pruhu, chceme držet krok se světem, co nám ujíždí před nosem. A ten krok se stále zvětšuje. Rychlost může být vzrušující, ale taky zdrcující – stačí jen chvilka nepozornosti a skončí pro nás smrtelně.

28.1.2014 v 1:12 | Karma: 21,26 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Osobní

Lenka Malinová

Zničí nová média autority a mocné?

Kolik z nás si umí představit život bez moderních technologií? Je to spíše řečnická otázka – v druhém desetiletí 21. století zřejmě málokdo. A to jsme ve chvíli, kdy tato představa není limitována slovíčkem ještě, nýbrž slovíčkem už. Život i ve své povrchní každodennosti si bez technologií představit „už“ nelze. Kdyby vypadly pojistky světa a vyspělá civilizace by se bez dodávky elektrického proudu ponořila do tmy, byli bychom snad ztraceni. Už jen proto, že elektřina a s ní spojené nejmodernější technologie, myslím nyní zejména nová média, se nám staly samozřejmými komunikačními kanály.

21.1.2014 v 18:38 | Karma: 7,40 | Přečteno: 437x | Diskuse| Média

Lenka Malinová

Zákon slušnosti aneb jak mi zabouchli dveře

Valím se domů z nákupu ověnčená taškami – jen hvězdu na hlavu by to chtělo (tolik mi chybí do vzezření vánočního stromečku), když v tom ve vchodu do domu uvidím jednoho z neznámých sousedů.

26.11.2013 v 18:00 | Karma: 12,70 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Osobní

Lenka Malinová

Láska ke třem pomerančům, hra, kterou stojí za to vidět

Zrovna v době, kdy jsem si říkala, že mě už žádné divadlo nemůže dostat do kolen, a to v tom pozitivním slova smyslu, jednomu se to povedlo. Představení Láska ke třem pomerančům, které uvádí na Malé scéně divadla ABC soubor Geisslers Hofcomoedianten, mě ohromilo.

31.10.2012 v 7:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 892x | Diskuse| Kultura

Lenka Malinová

Jak mě nalíčili jako Marfušu aneb kosmetické zlo

Zdál se to jako dobrý nápad, objednat se ke kosmetičce, která mi měla nejen poradit, jak naložit se svou pletí a dobře se nalíčit, ale zároveň mi to celé make-upové umění ukázat.

26.10.2012 v 7:30 | Karma: 14,20 | Přečteno: 1279x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

U Brněnské přehrady zkolaboval cyklista. Resuscitace nepomohla

2. června 2024  12:46

Pomoc jihomoravských záchranářů potřebovalo v sobotu několik cyklistů. Na Brněnsku ošetřili ženu,...

Na jihu Německa kolabuje kvůli povodním doprava, vykolejil vlak

2. června 2024  9:21,  aktualizováno  12:37

Při zásahu na pomoc lidem ze zatopených míst v Bavorsku přišel o život dobrovolný hasič. Na svých...

VIDEA TÝDNE: Divoké oslavy mistrů světa, útok v Německu a zřícená stíhačka

2. června 2024  12:36

Tento týden bezkonkurenčně zaujala videa z dozvuků oslav titulu hokejových mistrů světa. Při...

Eurovolby zřejmě těsně vyhraje ANO. Se Spolu bude mít stejný počet mandátů

2. června 2024  10:40,  aktualizováno  12:06

Volby do Evropského parlamentu by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO se ziskem 23,1 procenta hlasů....

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1404x
Lenka Malinová se ráda směje, tancuje a taky píše. Naivně věří v lidi, i když lidé ji často říkají, že málo věří v sebe. Učí se z minulosti, žije přítomností a stále doufá v budoucnost.

Seznam rubrik