Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Láska ke třem pomerančům, hra, kterou stojí za to vidět

Zrovna v době, kdy jsem si říkala, že mě už žádné divadlo nemůže dostat do kolen, a to v tom pozitivním slova smyslu, jednomu se to povedlo. Představení Láska ke třem pomerančům, které uvádí na Malé scéně divadla ABC soubor Geisslers Hofcomoedianten, mě ohromilo.

Nejsilnější stránkou představení je bezesporu vizuální nápaditost. Velmi originálně jsou vyřešeny kulisy, které se skládají z kartonových přepravek od zeleniny. Dají se přemisťovat, kupit, házet, pokládat, dá se na nich sedět, ležet, jíst, může se z nich postavit hrad, nebo je lze využít k parodování jiných předmětů lidského užití. Geisslers Hofcomoedianten nekladou meze imaginaci, naopak tyto hranice překvapivě posouvají. Obyčejná přepravka se stává ve hře v podstatě hlavní rolí. Její schopnost metamorfovat v cokoliv  jiného nadto podtrhují působivé světelné efekty. Divák se tak stává svědkem přímo intermediálního umění.

Přes nesmírné horko v místnosti Malé scény divadla ABC podali herci excelentní výkony. Zahrát beze slov například pavouka měnícího se v čaroděje tak, aby divák i bez nápovědy poznal, oč jde, považuju za výzvu hodnou přijímacího řízení na DAMU. Herci navíc dodrželi příslib komedie - přinesli skrz charaktery svých postav do hry humor a grotesknost. Bylo se zkrátka čemu smát a na co koukat.

Carlo Gozzi napsal hru Láska ke třem pomerančům a la comedie dell´arte už v roce 1761 a přiznávám se, dosud jsem o ní neslyšela. Nečetla jsem scénář, neviděla žádnou adaptaci, nemám zkušenost ani s operou, v níž je příběh o třech pomerančích divákům asi nejznámější. Nemám zkrátka adaptaci souboru  Geisslers Hofcomoedianten s čím srovnávat, přesto na mě působila inovativně. Aktualizuje pohádkový příběh do současnosti, a to nejen narážkami na současné společenské dění, ale i výběrem moderní hudby, kostýmů a zmíněného celkového vizuálního provedení hry.

Jako velký plus představení vidím komunikaci s divákem. Drama nebylo naservírováno jednoduše, polopaticky, ale způsob dramatického vyprávění byl komplikovanější, takže nutil diváka přemýšlet. To mě vždy baví, je to jako detektivka. Snažíme se porozumět zprvu nepřehledné dějové linii, tomu „co chtěl tímto básník říct“ a „jaký to má vše smysl“, a jsme uspokojeni, když na to přijdeme, když nám zaklapnou všechny kusy skládačky do sebe a cítíme se jako malí géniové, co objevili svět. (Aspoň ten divadelní.)

Určitě znáte ten zákon schválnosti, kdy se na něco hrozně těšíte a nakonec se to záhadným způsobem nepovede. Daleko lepší je opačná varianta, kdy se netěšíte vůbec a věc vás potom mile překvapí. Přesně tak mě překvapila komedie Láska ke třem pomerančům, která měla premiéru 18. 9. 2012, a v divadle ABC bude mít zaručeně ještě dvě reprízy. Přátelé mě totiž zrazovali, že představení nebude dobré, že slyšeli špatné reference, a ať radši nic neočekávám. A tak jsem opravdu nic převratného nečekala. Představení mě však nakonec dostalo tak jako jiné otřelé a úspěšné „klasiky“ nikdy předtím. Proto všem milovníkům divadla a umění vřele doporučuju.

Autor: Lenka Malinová | středa 31.10.2012 7:00 | karma článku: 11,36 | přečteno: 892x
  • Další články autora

Lenka Malinová

Nemyslíš – zaplatíš. Jak jedeme rychlým životem do záhuby

Dnešní život je jako německá dálnice. Co se týče rychlosti. Bez limitů. A jedeme co nejrychleji to jde, protože nechceme být odpadlíci, kteří skončí v odstavném pruhu, chceme držet krok se světem, co nám ujíždí před nosem. A ten krok se stále zvětšuje. Rychlost může být vzrušující, ale taky zdrcující – stačí jen chvilka nepozornosti a skončí pro nás smrtelně.

28.1.2014 v 1:12 | Karma: 21,26 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Osobní

Lenka Malinová

Zničí nová média autority a mocné?

Kolik z nás si umí představit život bez moderních technologií? Je to spíše řečnická otázka – v druhém desetiletí 21. století zřejmě málokdo. A to jsme ve chvíli, kdy tato představa není limitována slovíčkem ještě, nýbrž slovíčkem už. Život i ve své povrchní každodennosti si bez technologií představit „už“ nelze. Kdyby vypadly pojistky světa a vyspělá civilizace by se bez dodávky elektrického proudu ponořila do tmy, byli bychom snad ztraceni. Už jen proto, že elektřina a s ní spojené nejmodernější technologie, myslím nyní zejména nová média, se nám staly samozřejmými komunikačními kanály.

21.1.2014 v 18:38 | Karma: 7,40 | Přečteno: 437x | Diskuse| Média

Lenka Malinová

Zákon slušnosti aneb jak mi zabouchli dveře

Valím se domů z nákupu ověnčená taškami – jen hvězdu na hlavu by to chtělo (tolik mi chybí do vzezření vánočního stromečku), když v tom ve vchodu do domu uvidím jednoho z neznámých sousedů.

26.11.2013 v 18:00 | Karma: 12,70 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Osobní

Lenka Malinová

Jak mě nalíčili jako Marfušu aneb kosmetické zlo

Zdál se to jako dobrý nápad, objednat se ke kosmetičce, která mi měla nejen poradit, jak naložit se svou pletí a dobře se nalíčit, ale zároveň mi to celé make-upové umění ukázat.

26.10.2012 v 7:30 | Karma: 14,20 | Přečteno: 1279x | Diskuse| Ona

Lenka Malinová

Pochopení pro odpůrce Pussy Riot?

Ne všichni opěvují část ruské punkové skupiny Pussy Riot, která si vyzpívala svou „modlitbou“ za svobodnou zemi bez Putina 2 roky vězení. Některé lidi provokativní vystoupení pohoršilo a dvouletý trest považují za adekvátní. Jsou to snad blázni? Nemyslím si.

21.8.2012 v 8:50 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1404x
Lenka Malinová se ráda směje, tancuje a taky píše. Naivně věří v lidi, i když lidé ji často říkají, že málo věří v sebe. Učí se z minulosti, žije přítomností a stále doufá v budoucnost.

Seznam rubrik