Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Má cesta k šátkování

Šátek jsem si pořídila již v době, kdy jsem byla poprvé těhotná. Spíš jsem podlehla trendu než, abych to sama cítila jako nutnost. Asi taky proto šátek povětšinou zahálel. Neuměla jsem ho ani pořádně uvázat a asi i proto mne bolela z šátku záda. Nakonec jsem skončila pohodlně u kočárku. Člověk však brzy zjistí, že on ten kočárek zase takové pohodlí neskýtá. Naše města nejsou pro kočárky stavěná – vysoké obrubníky, schody, úzké dveře a hlavně žádní džentlmeni, kteří by vám je ochotně otevřeli. A to nemluvě o tom, když chcete využít MHD. Ale co, přežila jsem to a přežil to i můj synek. Během druhého těhotenství se mi pak dostala do ruky kniha Jean Liedloffové Koncept kontinua. Škoda, že jsem si ji nepřečetla už dávno. Ačkoli tento výrok příliš nekoresponduje s mým názorem, že věci se dějí přesně tak a tehdy, jak mají být.

u nás domaTomáš Legner

Každopádně tato kniha mne přiměla k tomu, abych šátek přeci jen vytáhla. Přiměl mne k tomu i můj druhý syn, který prostě vyžadoval náruč a já už díky Konceptu kontinua chápala proč. Už jsem se nenechala ovlivňovat okolím, které říkalo: „Pořád ho nenos, dítě si na to zvykne a ty pak nic neuděláš!“ U prvního synka jsem těmto moudrým řečem podléhala a nechala jsem se přesvědčit, že když je miminko napapané a přebalené, tak mu vlastně vůbec nic neschází a mělo by být spokojené. A vlastně když ho nechám tu a tam vyřvat, tak se taky nic nestane, alespoň si procvičí plíce.

Během těch necelých tří let jsem ale prošla jako osobnost určitým vývojem. Jedním z těch stěžejních je to, že mimo pracovní proces dá člověk průchod i svému jemnějšímu já. Člověk se možná víc dostane do hloubi svého nitra a pryč s přetvářkami, s tvrdou maskou, kterou člověk chtě nechtě nasadí, když je v práci, protože tam jsou, v dnešní době, tvrdé lokty nutností.

A přitom je to tak prosté, stačí se podívat na naše příbuzné opice. Malá opička se drží pevně své maminky, protože ví, že tam je jí nejlépe, že tam se jí nemůže nic stát. Je to instinkt, který funguje odjakživa. Cítí dech a tlukot srdce své matky, je v bezpečí a v klidu. Když už je trochu starší a osmělí se, tu a tam se odkulí a vzdálí od matky, ale kdykoli potřebuje, náruč je otevřená. Totéž je možné vidět u primitivních národů. A já to pozoruji nyní u své „opičky“ Davídka. V šátku je tak klidný a já mám pocit, že není nic přirozenějšího než mít své dítě stále na prsou.

V šátku jsem ho začala nosit hned po příchodu z porodnice. Prostě nechtěl být v postýlce, ale v náručí. Zpočátku jsem ho během dne měla z osmdesáti procent v šátku, ať už bděl a prohlížel si mě, svoje ručičky nebo hračku, sledoval, co dělám nebo spal. Dnes mu je téměř osm měsíců a šátek mám stále při ruce. Už tam sice není tak často, neboť zaznamenáváme první pokusy o průzkumy bytu. Ale přesto tam určitá potřeba být v náručí a v šátku, stále je a já jsem vždy připravena, mu jeho zázemí a bezpečí poskytnout. Šátek jsem se díky youtube naučila vázat docela slušně, záda mě občas docela bolí, protože Davídek už je taky kus chlapa, ale stojí to za to!

Když jsem letošní léto trávila u mé babičky, Davídka jsem měla stejně tak jako doma v šátku. Dělala jsem s ním prakticky vše snad kromě koupání – vařila jsem, uklízela, vykonávala své vlastní potřeby a tu mi babička začala znovu říkat svá moudra: „Pořád ho nenos, dítě si na to zvykne a ty pak nic neuděláš!“ a já na to odpověděla: „Babi, není nic důležitějšího než mé dítě, ostatní počká! Kdo z nás by se nechtěl alespoň na chvíli stulit do náruče své maminky!“ Ona se na mne tak zvláštně podívala a neříkala nic a já zahlédla, jak se jí v očích zaleskly slzy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Denisa Legnerová Jandová | pondělí 18.11.2013 19:59 | karma článku: 19,38 | přečteno: 1104x
  • Další články autora

Denisa Legnerová Jandová

Vánoční přání

Vánoce je čas rozjímání. Je to čas, kdy dovolíme našemu lepšímu já vylézt z ulity a nemyslíme jen na sebe, ale na lidi kolem nás. Nemusí jít jen o naše příbuzné a přátele.

22.12.2017 v 11:53 | Karma: 11,79 | Přečteno: 357x | Osobní

Denisa Legnerová Jandová

Náš sociální stát

myslíte si, že když budete do systému spravedlivě odvádět pojištění a daně, že se vám stát stejnou měrou odvděčí, až to budete nejvíc potřebovat... jste na velkém omylu, stát se na vás z vysoka...

17.7.2017 v 8:16 | Karma: 33,76 | Přečteno: 1038x | Společnost

Denisa Legnerová Jandová

Na skok ve Varech

52. mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se pomalu a jistě chýlí ke svému konci a mezi českými celebritami platí, že kdo nebyl ve Varech, jakoby nebyl! Nejsem celebrita, ale taky jsem si tam alespoň na otočku zajela...

6.7.2017 v 8:42 | Karma: 9,46 | Přečteno: 396x | Kultura

Denisa Legnerová Jandová

Den D

...alespoň tak prožívala většina prvňáčků dnešní den! Právě oni totiž dostali dnes své první vysvědčení! I pro ostatní žáky a studenty je to zřejmě významná událost a možná ještě více pro jejich rodiče.

31.1.2017 v 22:51 | Karma: 8,05 | Přečteno: 281x | Osobní

Denisa Legnerová Jandová

Tak už to má za sebou...

Co čeká ostrov svobody po smrti jejího vůdce je jen ve hvězdách. Jedno je však jisté, se smrtí Fidela Castra už nikdy nebude Kuba, co bývala a to v každém slova smyslu.

2.12.2016 v 22:44 | Karma: 11,81 | Přečteno: 318x | Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Auto se kutálelo po poli, skončilo na střeše. Měl jsem čtyři piva, přiznal řidič

15. května 2024  11:45

Divokou nehodu přežil se zraněním opilý řidič, který ve čtvrtek se svým mercedesem havaroval v...

Zeman označil za bezpečnostní riziko Evropskou unii v současné podobě

15. května 2024  11:17

Exprezident Miloš Zeman označil za jedno z bezpečnostních rizik Evropskou unii ve své současné...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21,  aktualizováno 

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
...normálně nenormální ženská...

Seznam rubrik