Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stěhování

K nejtěžším rozhodnutím v životě rodiny, kdekoli na světě, předpokládám, patří rozhodnutí se přestěhovat. Je krásné se stěhovat s vědomím, že „se jde do lepšího“. Větší byt, nový dům, manželství, to všechno s sebou nese příslib budoucnosti, kvůli které stojí za to tuhle patálii přestát. Smutek doprovází stěhování, kde člověk zůstal sám v příliš velkém bytě nebo kde se stěhuje  s vědomím, že síly už na všechno nestačí. Někdo se stěhuje za prací. Když vidíte, že neuživíte rodinu někde na konci světa, a nechcete se odloučit jeden od druhého, nemáte na vybranou..

Existuje mnoho důvodů a musí být opravdu vážné, abychom začali třídit věci, nosit krabice a do nekonečna balit, balit, balit. Co pes, co kytky? Zabalit! Co obraz po dědečkovi? Zabalit! Co běžky, kola, kočárek? Taky! Co kolíbku? Zabalit! – Počkat, potřebujeme to vůbec?

Vzpomínám na svoje první stěhování, rok po rozvodu. Opouštěla jsem dům rodičů, vybavená laskavou péčí maminky („Já vím, mami! Ano, mami! Mám, mami!“) a všechno, co jsem si odvážela, kromě dvou malých dětí, se vešlo na malý přívěs za auto. Jirka, laskavý malíř pokojů a rodinný přítel v jedné osobě, všechno naložil, připevnil, obalil igelitem a přelepil. Největší část nákladu tvořil šlapací šicí stroj od maminky, obrovský starý kufr plný hraček a stoleček pro děti se dvěma plastovými židličkami, ten mi udělal náš děda.

Byla jsem blázen, blázen, blázen! Nic, co jsem do té doby poznala, mě nepřipravilo na to, co následovalo. Sečteno, podtrženo, trvalo téměř rok, něž jsem si zvykla. Na cokoliv, na všechno. Kdybych tenkrát věděla, že se během následujících devíti let budu stěhovat ještě osmkrát, zabarikádovala bych se u rodičů ve sklepě a snad i zazdila dveře. Rozešla jsem se s přítelem – stěhovali jsme se. Nový byt byl najednou nad moje možnosti – stěhovali jsme se. Našla jsem práci mimo Písek – stěhovali jsem  se. Do roka zase zpátky. Pak znovu, když se majitelé bytu rozhodli zvednout nájem Naposledy z domu, který se majitel rozhodl prodat. S každým další stěhováním mě chytaly křeče okolo žaludku a jedině smysl pro humor, se kterým chodily moje děti městem a ukazovaly: „Tady jsme bydleli! A tady jsme taky bydleli! No, a tady jsme ještě nebydleli…“ mi pomohl ty eskapády přestát.

Při každém dalším stěhování jsme o něco přišli. Jednou neprošly skříně dveřmi do nového bytu. Příště zmizely garnýže, nehodily se na nová okna. Vlastníme několikery záclony a závěsy, které jsme různě kombinovali. Domov se za ta léta úplně scvrknu na takové věci, které opravdu potřebujeme a můžeme přestěhovat. Když se mě maminka naposledy ptala, kde máme vlastně domov, ukázala jsem prostě sama na sebe: „Tady, mami. Děti a já.“ Těch devět let, to bylo stěhovací tornádo.

Někdo říká, že než se stěhovat, je lepší vyhořet. Já si to kupodivu nemyslím. Stěhování je totiž pořád ještě otázkou volby, vyhořet rozhodně ne. Pokud vám zbude alespoň maličký pevný bod, třeba stejná škola pro děti, je to skvělé. Pokud opouštíte opravdu všechno, budete muset ten pevný bode hledat v sobě. Postupně se věci usadí, pomalu si zvyknete.

Na co si nejde zvyknout, jsou nájemní smlouvy na jeden rok. Pokoj bez koberce, protože nevíte, jestli se vejde do příštího bytu. Hledání alternativ pro všechno, co v novém bytě chybí, obvykle pokaždé něco jiného. Po našem posledním stěhování mi trvalo téměř půl roku, něž jsem naaranžovala záclony a uklidila poslední bednu. Nebyl čas a vlastně ani chuť, náš život příliš připomínal stěhování cirkusového stanu.

„Potřebujeme pevný bod. Místo, kam se můžeme vracet, ať budu pracovat a děti studovat kdekoli.“ Rozjela jsem si na prohlídku domu nedaleko Brna, kde mám bratra. Chtěla jsem: blízko alespoň někoho z rodiny, pracovní příležitosti a dostatečný výběr škol pro děti. Domek nebyl špatný, snad trochu malý. Spojení do Brna výborné. Nabídky zaměstnání mnohem širší než v Písku. Bráška s rodinou v dosahu. Vše tak nějak skoro ideální.

Skoro, usmála jsem se, když jsem pozdě večer venčila psa v parku. Odejít tam by znamenalo opustit skoro všechny přátele… Tenhle park, kolik let už pozoruji večerní lampy? Vánoční výzdobu města, blikající strom. Milá náměstí a zákoutí. Všechny letní a zimní akce a festivaly. Všechny tradice, co máme. Znamenalo by to opustit všechno, co tvoří máš život. Začít opravdu a úplně znovu.

Najednou jsem si uvědomila, že na něco takového nejsem vůbec připravená. Chci ještě ty lampy v večer v parku. Chci starý most přes řeku. Chci panorama Písku. Chci jaro v Písku, léto v Písku a taky podzim, hlavně ten překrásný podzim. A koneckonců i tu vlezlou zimu.

            Raději už neříkám „nikdy!“, protože odříkaného chleba je největší krajíc. Jen jsem přestala na chvíli rozumem plánovat. A nechala srdce, aby se mohlo nadechnout. Odpočinout si. Načerpat sílu. Nasytit se pocitu domova, který se schovává za každou lampou v parku, tady v Písku.

Autor: Kateřina Lavrjuk | pátek 28.1.2011 8:02 | karma článku: 14,27 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Kateřina Lavrjuk

Golfové brikule

Byl večer, slunce zapadlo za poslední kopec a my se vraceli z golfu. Plácání holí, jak to kdysi můj syn označil, se mi stalo osudným. Kdybych kdysi kdesi nekývla na pozvání "prostě to jet zkusit", všechno by bylo - nejspíš - trochu jinak. Jako obvykle za to mohli kolegové z práce. Když jezdíte denně sedmdesát kilometrů do práce a zpátky, nepobýváte na mnoha dalších místech, než v autobuse, v práci nebo doma... A že to, co se má stát, se stane, kdybyste z práce domů jezdili potrubní poštou, na to vemte jed.

19.12.2013 v 7:10 | Karma: 13,39 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...3

Tak... a tady je ta poslední. Prosím přečtěte si můj článek "Dětem k vánocům...", první díl. Pokusila jsem se vysvětlit, odkud pohádky jsou a pro koho. Mámy a tátové, hodně štěstí, úspěchů, radosti a sil - ať se vám daří :)))

14.12.2013 v 11:12 | Karma: 3,81 | Přečteno: 209x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...2

Posílám do světa druhou pohádku... Pro ty z vás, kteří netušíte, oč běží, mám jediné doporučení - hledejte můj první článek "Dětem k vánocům...". Hodně štěstí, bavte se a užívejte si společně dětství vašich ratolestí, ty roky utečou, jako voda horským potokem...

10.12.2013 v 11:08 | Karma: 6,51 | Přečteno: 249x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...

Blížící se vánoce dělají nejednomu vrásku na čele - co těm dětem... Je to už pěkných pár let, kdy jsem opravdu neřešila co nakoupím, protože nebylo téměř za co. Z té doby, kdy člověk spal pár hodin denně, si výrazně pamatuji každovečerní dilema, kdy se děti dožadovaly pohádky na dobrou noc, ovšem téměř všechny byly k nepoužití - totiž příliš dlouhé. A tak jsem začala pohádky vymýšlet, aby ta banda dala pokoj a já přitom neryla nosem v knížce, když jsem potřebovala včas spát:)

2.12.2013 v 23:36 | Karma: 8,51 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Jak se zbláznit....do kocoura

Je spoustu věcí, které můžeme dělat, aniž bychom si vůbec uvědomili zázrak tvoření. Někdo vaří, jen tak, doma, aniž by tušil, že je vynikajícím kuchařem. Pak jednou, dvakrát uvaří kamarádům večeři, a časem přijde na to, že je jakoby ponořený do všech těch vůní a ani neví, jak mu uběhl čas. Někdo opravuje auta, nadává a sakruje, dokud tu mrchu závadu nevytáhne na světlo Boží a nesrovná ji tak, aby zase šlapala jako hodinky. Každý z nás, bez vyjímky, něco dělá právě takhle. Ponořený do věci, nevnímá čas, dokud se nepostaví s vítězným "MÁM TO!".

18.11.2013 v 22:19 | Karma: 9,06 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:19

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1253x
Pracující máma a cestovatelka, cizinec ve vlastní zemi, kterému se cizina domovem stát nestihla.