Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drží vás ex .. pod vodou?

Setkání s našimi "bývalkami" není vždycky jednoduché. Obvykle se odehrává z nějakého důležitého důvodu a leckdy je provázeno vysokým napětím, za které by se nemusel stydět ani ČEZ. Sejít se s někým, koho jsme se rozhodli ze svého života odbourat, odstranit, vystnadit, vymazat nebo kdo totéž provedl nám, to se rovná stoupnout si znovu na dělící čáru - a obstát.

Je dobré vědět, jak si teď naše ex.. stojí. Moje ex.. momentálně nestojí, spíš brázdí republiku a snaží se dohnat ne úplně skvělý začátek sezóny, kdy parta měla málo zakázek a brala doslova vše, za každou cenu a v těch nejkrkolomnějších termínech. A tak střídavě volá, tu z Boleslavi, tu z Hradce, tu z Nevímodkud a plýtvá kredit na otázky typu "Jak se máte?" a "Co děti?" a já trpělivě odpovídám, jak jen to jde.

Ne tak ex.. mojí známé, která roní slzy jako hráchy a při poslední návštěvě vypadala, že se rozsype na tisíc malých Haniček kolem stolu. "Neplatí?" zeptala jsem se. To je totiž to první, na čem se ti dva měli shodnout.
"Neplatí a ještě mi nadává. Říká, že jsem k...., k.... a ještě k tomu k...."

"A to tak pokročil ve slovní zásobě nebo mu někdo půjčil slovník?" vytřeštila na mě oči. "No, co se divíš," dodala jsem, "obvykle stihne vyjmenovat jen několik vybraných částí těla a to jen proto, že nejmíň polovinu z toho vlastní..." usmála se a postavili jsme na kafe.

"Co budeš dělat, Hanko?" zeptala jsem se. Nevěděla. Před sebou další školní rok, kluk ve druháku a malá do třetí třídy. Oni dva rozvedení oficiálně rok, od sebe tak dva. "Nemám páru.." a myslela především ty finance.

"Já nemyslím ty peníze, Hani." Ze zkušenosti jsem věděla, že začátek školního roku, tedy minimálně polovina září, není až tak drastické. Dost věcí mají děti z roku předchozího, včetně učebnic, které starší studenti prodají těm mladším a pak si kupují "nové" pro sebe. Hlavní nápor přijde na přelomu září a října, kdy se platí zájmové kroužky a různé příspěvky, nad kterými se nejednomu točí hlava.

"Myslím hlavně tebe." Nechápala. "Jak jsi na tom s Petrem?" dodala jsem.
"Jak bych na tom měla být? Právě´s viděla, jak se mnou cvičí!"
"To je ono, že s tebou cvičí. A to by neměl."
"To si mám snad kvůli němu vypnout mobil?" tvářila se hrozně. Seděli jsme dál, pak už na zahradě pod slunečníkem a snažili se dobrat toho, co ji nejvíc bolí a proč.

Rozloučit se s člověkem, se kterým jsme sdíleli společný život, splodili děti a budovali domov, není jednoduché. Ale v tomhle není na vybranou, protože pokud to neuděláme, bude dál živou součástí našeho života. A jestli okolo sebe kope, potažmo i do nás, půjde o kopance velice bolestivé.

"Je to jakoby umřel, Hani. Není a už nebude." Ohradila se: "Jak umřel, když mi může pořád volat! Slyším ho nejmíň dvakrát týdně a to dost hlasitě.. Navíc, podívej se všude kolem - zeď na konci zahrady, tu dělal on. Trávník jsme zakládali spolu, záhony kytek pod oknem na ulici taky..." odmlčela se.

"Právě proto. Ten Petr, který tohle všechno s tebou dělal, už není. Není už ten, kdo tady s tebou trávil roky. Teď už je někdo jiný. Je to Petr-já-sám-za-sebe. Jiný člověk. Jiná rozhodnutí. Jiná cesta."

A pokud si neprožiješ to zklamání do hloubky a budeš bazírovat na tom, proč se tak změnil a proč udělal tohle a nedělá tamto, nebude ti líp, chtělo se mi dodat. Protože největší průšvih není to, že ti neposílá peníze na děti, ale protože tě pořád dokola zraňuje jeho chování.

"Hani, kde ho teď máš?" napadlo mě.
"Jak jako - kde ho mám?"
"Myslím, kterou část těla cítíš, když na něj pomyslíš? Drží tě jakoby za ruku nebo za hlavu..."
"Za krkem. A pořádně mě topí."

"Ale co s tím?" dodala po chvíli.
"Podívej se okolo sebe," napadlo mě, "kolik jste toho měli společného. Poskládat to dohromady, představ si třeba rybník. Teď toho máte asi tolik, že by to vydalo tak na brouzdaliště. Jak tě v něm může topit?"
"Jako že v něm ležím?" chytila se té představy.
"Přesně tak. Zatímco on se zdá, že stojí, ty jsi v tom brouzdališti ponořená celá. Takže co s tím uděláš?"
"Asi vstanu a půjdu pryč?"
"Přesně tak, Hanko. Vstaň a jdi pryč. Pryč jak jen to půjde. Ale hlavně, nevracej se k tomu, že máš rybník. Nemáš. A kromě toho brouzdaliště na tebe čeká celá zahrada." a za ní další a další, a samá pozitiva až do důchodu, pomyslela jsem si, když jsme sklízeli stůl a já se odebírala domů.

Neměla jsem vždycky, co mám teď. Můj ex... mi uměl pořádně zatopit i díky tomu, že mě tak dobře znal. Občas se o to pokouší i dnes, když se mu nedaří a já jsem zdánlivě po ruce. Jestli vás vaše "ex.." drží pod vodou, zkuste se sami sebe zeptat, kde ho máte vy. Možná zjistíte, že stojíte v louži, která vám nesahá ani po kotník.

Autor: Kateřina Lavrjuk | čtvrtek 30.8.2012 11:40 | karma článku: 14,24 | přečteno: 1408x
  • Další články autora

Kateřina Lavrjuk

Golfové brikule

Byl večer, slunce zapadlo za poslední kopec a my se vraceli z golfu. Plácání holí, jak to kdysi můj syn označil, se mi stalo osudným. Kdybych kdysi kdesi nekývla na pozvání "prostě to jet zkusit", všechno by bylo - nejspíš - trochu jinak. Jako obvykle za to mohli kolegové z práce. Když jezdíte denně sedmdesát kilometrů do práce a zpátky, nepobýváte na mnoha dalších místech, než v autobuse, v práci nebo doma... A že to, co se má stát, se stane, kdybyste z práce domů jezdili potrubní poštou, na to vemte jed.

19.12.2013 v 7:10 | Karma: 13,39 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...3

Tak... a tady je ta poslední. Prosím přečtěte si můj článek "Dětem k vánocům...", první díl. Pokusila jsem se vysvětlit, odkud pohádky jsou a pro koho. Mámy a tátové, hodně štěstí, úspěchů, radosti a sil - ať se vám daří :)))

14.12.2013 v 11:12 | Karma: 3,81 | Přečteno: 209x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...2

Posílám do světa druhou pohádku... Pro ty z vás, kteří netušíte, oč běží, mám jediné doporučení - hledejte můj první článek "Dětem k vánocům...". Hodně štěstí, bavte se a užívejte si společně dětství vašich ratolestí, ty roky utečou, jako voda horským potokem...

10.12.2013 v 11:08 | Karma: 6,51 | Přečteno: 249x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...

Blížící se vánoce dělají nejednomu vrásku na čele - co těm dětem... Je to už pěkných pár let, kdy jsem opravdu neřešila co nakoupím, protože nebylo téměř za co. Z té doby, kdy člověk spal pár hodin denně, si výrazně pamatuji každovečerní dilema, kdy se děti dožadovaly pohádky na dobrou noc, ovšem téměř všechny byly k nepoužití - totiž příliš dlouhé. A tak jsem začala pohádky vymýšlet, aby ta banda dala pokoj a já přitom neryla nosem v knížce, když jsem potřebovala včas spát:)

2.12.2013 v 23:36 | Karma: 8,51 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Jak se zbláznit....do kocoura

Je spoustu věcí, které můžeme dělat, aniž bychom si vůbec uvědomili zázrak tvoření. Někdo vaří, jen tak, doma, aniž by tušil, že je vynikajícím kuchařem. Pak jednou, dvakrát uvaří kamarádům večeři, a časem přijde na to, že je jakoby ponořený do všech těch vůní a ani neví, jak mu uběhl čas. Někdo opravuje auta, nadává a sakruje, dokud tu mrchu závadu nevytáhne na světlo Boží a nesrovná ji tak, aby zase šlapala jako hodinky. Každý z nás, bez vyjímky, něco dělá právě takhle. Ponořený do věci, nevnímá čas, dokud se nepostaví s vítězným "MÁM TO!".

18.11.2013 v 22:19 | Karma: 9,06 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1253x
Pracující máma a cestovatelka, cizinec ve vlastní zemi, kterému se cizina domovem stát nestihla.