Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Být ženou

Jsou rána, jako bylo to dnešní. Zamrzlá okýnka aut, jinovatka v trávě a dloooouuuhý kouř za každým výdechem. Zvoní mi v uších maminčin hlas - vem si čepici, bude ti zima, nastydneš... Kolik rán uběhlo od mojí podlední návštěvy v chaloupce pod horami? Až hanba počítat. Chybíš mi, knedlíková, bublaninová a polívková královno všech kuchyní. Myslím, že když Bůh viděl ten mazec, co Eva s Adamem natropili, stihnul ještě jednu naprosto zásadní věc - vrazil Evě na cestu dolů vařečku. Od té doby je možné být v nebi, kdykoli ji lidstvo správně popadne do ruky. Ale dohánějte babičky ve vaření, když ony to dělají padesát let!!! Jsou tou nejpodstatnější částí rodiny, tedy hned po tátovi a dědovi, co nosí a štípou dříví, aby bylo ve sporáku čím topit. Vždycky jsem kroutila hlavou, když děda hudrol a nebo prosazoval "svou" variantu čehokoli a babička jen s úsměvem říkala:"Ano, dědečku.." Hnětlo mě to a trvala jsem na tom, že by mu měla "něco" říct. Smála se a moudře říkala, že to přece vůbec není nutné. Trvalo mi roky naučit se takovým vrtochům se usmát. Mlčet. Vařit.

Jsou rána, jako bylo to dnešní. Podzim zaklepal a já si utírám nos. Peskuju (opatrně) dospívající dceru, ať si vezme čepici. Naštěstí jen po telefonu a to prý se dá vydržet (ověřeno:)). Moje cesty za prací se pomalu začínají měnit. JÁ jsem jiná. Miluju podzim. A miluju být - žena.
Je to jako nafotit černobílý film, vyvolat fotky, pak je roztrhat a skládat jako puzzle. Jako zařvat do studny "Halóóó!" a čekat, jestli se někdo ozve nebo mi prasknou bubínky. Je to jako usnout na jaře, prospat léto a probudit se na podzim - ten nejasný, ale pevný pocit, že MUSÍ být ještě něco navíc, něco mezi. Takové je být žena.
Být žena není o dokonalosti, o superkráse nebo čistotě a ladnosti proboha snad čehokoli. Být žena je o klidu, o řvaní a o nervech. O bolavých zádech, když TEN BLBEC hraje po padesátce fotbal. O spálené svíčkové a tchýni, které už je snad století přes míru a pořád se vás snaží opravovat. O JEHO zábavách a vaší dvoudecce večer v kuchyni, když sepisujete nákup a zlomíte tužku. O starých botách v dalších nových tanečních. O asi miliardě snů, které se ve dne na povrch ani neproderou. A vybavíte si je na lavičce v parku, až budete venčit vnoučata.
Být žena znamená, že za vším je láska. Důvěra a čekání, až ON se zase jednou "vrátí". A když už se nevrátí, pak je tam - tam někde, kde je s ním i vaše láska a pochopení. A nikdy se ženy neptejte, kde obojí občas je..
Být ženou znamená probouzet se každé ráno s vědomím, že jednou přijde ráno, kdy se neprobudíte. A že ať jsou věci jak jsou, jsou v naprostém pořádku.

Autor: Kateřina Lavrjuk | pátek 1.11.2013 22:36 | karma článku: 29,11 | přečteno: 3266x
  • Další články autora

Kateřina Lavrjuk

Golfové brikule

Byl večer, slunce zapadlo za poslední kopec a my se vraceli z golfu. Plácání holí, jak to kdysi můj syn označil, se mi stalo osudným. Kdybych kdysi kdesi nekývla na pozvání "prostě to jet zkusit", všechno by bylo - nejspíš - trochu jinak. Jako obvykle za to mohli kolegové z práce. Když jezdíte denně sedmdesát kilometrů do práce a zpátky, nepobýváte na mnoha dalších místech, než v autobuse, v práci nebo doma... A že to, co se má stát, se stane, kdybyste z práce domů jezdili potrubní poštou, na to vemte jed.

19.12.2013 v 7:10 | Karma: 13,39 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...3

Tak... a tady je ta poslední. Prosím přečtěte si můj článek "Dětem k vánocům...", první díl. Pokusila jsem se vysvětlit, odkud pohádky jsou a pro koho. Mámy a tátové, hodně štěstí, úspěchů, radosti a sil - ať se vám daří :)))

14.12.2013 v 11:12 | Karma: 3,81 | Přečteno: 209x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...2

Posílám do světa druhou pohádku... Pro ty z vás, kteří netušíte, oč běží, mám jediné doporučení - hledejte můj první článek "Dětem k vánocům...". Hodně štěstí, bavte se a užívejte si společně dětství vašich ratolestí, ty roky utečou, jako voda horským potokem...

10.12.2013 v 11:08 | Karma: 6,51 | Přečteno: 249x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...

Blížící se vánoce dělají nejednomu vrásku na čele - co těm dětem... Je to už pěkných pár let, kdy jsem opravdu neřešila co nakoupím, protože nebylo téměř za co. Z té doby, kdy člověk spal pár hodin denně, si výrazně pamatuji každovečerní dilema, kdy se děti dožadovaly pohádky na dobrou noc, ovšem téměř všechny byly k nepoužití - totiž příliš dlouhé. A tak jsem začala pohádky vymýšlet, aby ta banda dala pokoj a já přitom neryla nosem v knížce, když jsem potřebovala včas spát:)

2.12.2013 v 23:36 | Karma: 8,51 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Jak se zbláznit....do kocoura

Je spoustu věcí, které můžeme dělat, aniž bychom si vůbec uvědomili zázrak tvoření. Někdo vaří, jen tak, doma, aniž by tušil, že je vynikajícím kuchařem. Pak jednou, dvakrát uvaří kamarádům večeři, a časem přijde na to, že je jakoby ponořený do všech těch vůní a ani neví, jak mu uběhl čas. Někdo opravuje auta, nadává a sakruje, dokud tu mrchu závadu nevytáhne na světlo Boží a nesrovná ji tak, aby zase šlapala jako hodinky. Každý z nás, bez vyjímky, něco dělá právě takhle. Ponořený do věci, nevnímá čas, dokud se nepostaví s vítězným "MÁM TO!".

18.11.2013 v 22:19 | Karma: 9,06 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1253x
Pracující máma a cestovatelka, cizinec ve vlastní zemi, kterému se cizina domovem stát nestihla.