Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Láska je otročina

"Co je to vlastně láska? Můžu ji změřit, zvážit, mohu si na ni sáhnout? odkud se bere a kdo ji k nám vlastně zavlekl? A proč?

Proč jsou všechny filmy a písničky a knížky o lásce? Nechci bejt hnidopich, ale pokud se zamyslíte nad podstatou lásky a toho, co nám přináší, tak nepřijdete na nic optimistickýho. Láska je vlastně jen určitá forma slabosti. Někoho si vyhlídnete, nebo si vyhlídne on vás. Svěříte se mu se svými city a on je buď vyslyší nebo ne. Pokud ne, trápíte se jako psi, připadáte si jako želvy, které někdo obrátil na záda a vy teď třepete nohama ve vzduchu, snažíte se převrátit se, ale přitom dobře víte, že je to marné, že ve vás něco umírá. Nenávratně. A pokud se i náhodou převrátíte, zůstane ta vzpomínka ve vás a nikdy se jí nezbavíte. Nikdy. Vždycky, když budete chtít někomu vyznat lásku, zabliká vám ta zkušenost vzadu v hlavě jako nějaký radar, a vy se kousnete do jazyka a nic neřeknete.

Pokud se ale stane, že druhý vaše city vyslyší, schéma se nijak podstatněji nezmění. Jen se ten příchod bolesti trochu opozdí. Protože ať budete dělat, co budete dělat, jednou stejně přijde okamžik, kdy vám partner zahne, kdy udělá nějakou sviňárnu, kdy vás zneužije, a to pak bolí ještě víc.

Jenomže to ani zdaleka není to nejhorší. Uvědomte si, co děláte, když lásku ztrácíte. Jste natolik pohlceni svými city, že přestanete vnímat svou důstojnost. Plazíte se před tím druhým, prosíte ho, aby si všechno rozmyslel, ponižujete se. Kdybyste viděli takhle se plazit někoho neznámého, zvedne se vám z toho žaludek, ale když to děláte sami, přijde vám to normální. Ale je to normální? Říká se tomu, že člověk bojuje o lásku, ale přitom jen prohrává boj, který se vede o jeho čest.

Pro lásku se krade, pro lásku se vraždí. All you need is love, zpívali Beatles. Blbost. Propaganda. Jediné, co člověk potřebuje, je oprostit se od lásky. Přestat být otrokem něčeho, co se kolem nás vznáší jako nějaká chiméra. Láska je jako bůh. Nikdo ji neviděl, ale všichni v ni věří. Ti urputníci, kteří tvrdí, že bez ní nedokážou žít, dokonce říkají, že kdyby nebylo lásky, nevznikla by řada uměleckých děl, která dnes obdivujeme. Jenomže už si nějak neuvědomujou, že ta nejvzácnější a nejkrásnější díla nevznikla z lásky šťastné, ale z té nešťastné. Takže všechno to, čím se dnes kocháme a nad čím se rozplýváme v němém úžasu, bylo vykoupeno dost citelnou bolestí. Z toho jasně plyne, že musíme být masochisti. Díváme se na výsledky lidské bolesti a žasneme nad nimi. Není to hnusné, nechutné a nemorální? Upřímně řečeno si myslím, že bych všechny ty knihy, obrazy, filmy a co já vím co všechno ještě, klidně obětovala a zřekla se jich, jen kdybych věděla, že ti, co je vytvořili, byli šťastní. Podle mě je láska nejtěžším žalářem, trestem, který můžete vyfasovat. A kdo tvrdí, že mu láska dává křídla a ukazuje je nadšeně svému okolí, ať se uráčí stočit pohled ke svým nohám, aby konečně uviděl, že má taky kouli na noze, která mu zabrání ta křídla použít."

Laura Black: Druhá šance

 

Co k tomu dodat? Docela trefné, ne?!

Autor: David Laňka | sobota 25.7.2009 22:51 | karma článku: 8,57 | přečteno: 869x
  • Další články autora

David Laňka

Vyžeňme obchodníky s deštěm!!!

V divadelní hře Franze Werfela Jacobowski a plukovník se říká, že všechno v životě má pouze dvě možnosti. Buď anebo. Buď něco dopadne dobře, nebo špatně. Když to dopadne dobře, není co řešit, když špatně, zase máme dvě možnosti – buď to půjde napravit, nebo nepůjde. A když nepůjde... Nechce se tomu věřit, ale život je skutečně takhle jednoduchý.

13.11.2012 v 13:00 | Karma: 12,02 | Přečteno: 947x | Diskuse| Politika

David Laňka

Když rodiče nerozumějí svým dětem

Když má dcera nedávno do telefonu říkala: „Exnul mi na kampu harďák, a nutně potřebuji ten soubič, co sem ti nahrávala předevčírem, máš ho ještě na flešce? tak jsem ani v nejmenším netušil, o čem to vlastně mluví. Dcera mi to ale přeložila: „Odešel mi na počítači hard disk a nutně potřebuji ten soubor, který jsem ti předevčírem nahrávala, máš ho ještě na přenosné paměti?" Tedy ne, že bych z toho byl moudrý, ale byl jsem rád, že nejde o drogy, ale o počítač.

7.2.2011 v 10:35 | Karma: 20,16 | Přečteno: 2039x | Diskuse| Ostatní

David Laňka

Hon na čarodějnici Vondráčkovou

Neznám do detailu spor Heleny Vondráčkové s Martou Kubišovou, a troufám si tvrdit, že do jeho střev nevidí ani většina z těch osobností, které podepsaly petici proti Vondráčkové. Helena tvrdí tohle, Marta tamto... nikde nic není podepsáno, napsáno, zaznamenáno (přinejmenším nikde, kde by si to člověk mohl přečíst). Takže ve skutečnosti nejde o to, že by se elity české kultury a politiky zastávaly „chudinky“ Kubišové, ale že zaútočily na „ne takovou chudinku“ Vondráčkovou.

13.9.2010 v 10:00 | Karma: 43,64 | Přečteno: 19125x | Diskuse| Ostatní

David Laňka

Výsměch do tváře spravedlnosti

To už se opravdu společnost absolutně zbláznila? Skutečně jsme se dostali tak daleko, že ze zločinců budeme dělat hrdiny, celebrity a nad jejich prohřešky proti zákonům, morálce a dobrým mravům velkoryse mávat rukou, protože se vlastně nic tak hrozného nestalo?

1.7.2010 v 11:00 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1857x | Diskuse| Ostatní

David Laňka

Jóóóóó, to bude jízda

Praha, Pohořelec, 8.05 Tramvajová zastávka se pomalu, ale jistě plní lidmi. Protože tramvaj nejela už deset minut, všichni jsou mírně vystresovaní. Zatím se ale nenašel nikdo, kdo by nálož nespokojenosti odpálil. Všichni mlčí.Vypadá to, že dneska sranda nebude.

11.2.2010 v 14:45 | Karma: 37,89 | Přečteno: 3478x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Procesí tápajících a nechybující Meloniová. Bude summit G7 italským sólem?

13. června 2024  10:39,  aktualizováno  13:52

Začínající summit skupiny G7 si pro sebe v záplavě významných politických figur krade italská...

Pokuta 200 milionů eur plus penále. EU trestá Maďarsko za migrační politiku

13. června 2024  10:12,  aktualizováno  13:11

Maďarsko musí zaplatit jednorázovou pokutu 200 milionů eur (4,9 miliardy korun) a penále ve výši...

Třicet tisíc za výcvik. Armáda láká středoškoláky na dobrovolná cvičení

13. června 2024  13:02

Armáda představila pilotní projekt dobrovolných vojenských cvičení pro středoškoláky. Za...

GLOSA: Další, už pětatřicátá žlutá karta pro Pavla Novotného. Proč dostal šanci

13. června 2024

Premium Vylučování lidí z politických stran je téměř vždy výrazem myšlenkového i manažerského zoufalství...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2512x
Věk: Střední
Vzdělání: Běh na dlouhou trať
Charakteristika: Hlavní je nebrat se příliš vážně, a nežít v iluzi, že jedině můj názor je ten správný (ačkoliv samozřejmě je :)) )

Seznam rubrik