Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzdělání jako lék na hlad

Tento týden si Organizace spojených národů a několik přidružených organizací připomněly dva významné dny: Světový den potravin a Mezinárodní den za odstraněni chudoby.

Mezinárodní organizace pro chudé a hladovějící datují své počátky minimálně od konce druhé světové války, ale chudobu ani hlad se odstranit nepodařilo. Naopak se jejich rozměr dokonce zvýšil. V čem je tedy chyba a můžeme tuto chmurnou realitu někdy změnit?

Problémem nejsou chybějící potraviny, těch je dostatek. Ve skutečnosti se většina vyprodukovaných potravin vyhodí a znečistí vodu a půdu, místo toho, aby nasytily hladové. Lidé tedy neumírají hlady kvůli nedostatku jídla, ale proto, že není zájem jim pomoci ho získat.

Vítězí narcismus. Staráme se jen o sebe a podezříváme všechny ostatní, že jsou proti nám. Pokud máme nějaké přebytečné zdroje, použijeme je na stavbu zdí a plotů, ne na pomoc druhým. Takto se chováme na celém světě – jako jednotlivci i jako národy.
Abychom ukonejšili své svědomí, zakládáme organizace, které se starají o chudé a hladové. Štědře je financujeme a jmenujeme úředníky a byrokraty, kteří se problémem zabývají.

Kdyby nám však na chudých skutečně záleželo, nenechali bychom je v rukou byrokratů, stejně jako bychom nenechávali naše děti v rukou sociálních pracovníků, aby se starali o jejich výchovu. Zabezpečili bychom, aby lidé, na kterých nám záleží, dostali to, co potřebují.

Protože nás to nezajímá, jmenujeme lhostejné lidi, kteří prezentují plány na řešení šíření chudoby a hladu a vyhlašují mimořádné dny, aby na tento problém upozornili veřejnost. Nezvládají skutečné problémy, ale pouze ospravedlňují své nadměrné platy formou profesionálně zpracovaných prezentací a mnohoznačných projevů, v nichž oslavují své (neexistující) úspěchy.

Kdyby skutečně chtěli vyřešit problém, ze kterého jim plynou finanční prostředky na jejich honosný životní styl, našli by více způsobů, jak to udělat. Nejjistějším způsobem, jak osvobodit lidi z chudoby, je vzdělání.

Za prvé, existují technologie, které mohou několikanásobně zvýšit výnosy z polí díky sofistikovaným zavlažovacím systémům, řízenému režimu a dalším nástrojům.

Zemědělce je však třeba naučit, jak tyto technologie používat, a také jim poskytnout prostředky, aby si je mohli pořídit. Už jen tento krok by zbavil obrovské množství lidí hladu a chudoby.

Dále si myslím, že organizace, jejichž cílem je vymýtit chudobu a hlad, by měly ze svých rozpočtů nakupovat půdu pro pěstování potravinových plodin pro chudé a část této půdy by měly využít k tomu, aby naučily místní zemědělce efektivněji hospodařit.

Kromě toho by tato zemědělská a školicí střediska měla sloužit k poskytování všeobecného vzdělávání. Je známo, že vzdělaní lidé mají v životě více příležitostí, celkově se jim daří lépe a mohou se o sebe a své rodiny postarat lépe než lidé nevzdělaní. Proto by tato centra měla jako prostředek k odstranění chudoby a hladu podporovat také všeobecné znalosti a vzdělání.

Vzdělávání by také nemělo být zaměřeno pouze na prevenci chudoby. Chudoba není osobní, ale společenský problém. Proto by se lidé, studující v těchto vzdělávacích centrech, měli také učit o solidaritě, vzájemné odpovědnosti, vzájemné závislosti v dnešním světě a dalších tématech, která jim pomohou uplatnit se jako přínosné články v propojeném světě.

Tímto způsobem můžeme uskutečnit agrární transformaci, která se může později rozvinout také do sociální a kulturní transformace. Osvobodila by lidi nejen ze spárů chudoby a hladu, ale také je úspěšně začlenila do globální společnosti 21. století jako sebevědomé a pozitivní osobnosti. Tito lidé zase pomohou ostatním vyprostit se z chudoby a tak celkový proces nabere vyšší dynamiku.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Laitman | úterý 8.11.2022 5:31 | karma článku: 6,54 | přečteno: 115x
  • Další články autora

Michael Laitman

Co dělat, když v rodině panuje nenávist

Když se v rodinných vztazích objeví nenávist, je zapotřebí trpělivost, pochopení a také uznání, že ostatní členové rodiny sdílejí stejné bolestivé pocity, dojmy a touhy.

21.5.2024 v 4:00 | Karma: 7,26 | Přečteno: 244x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Lze přijmout pravdu o životě formou kolektivního vedení?

Talmud popisuje, jak byla Tóra přeložena do řečtiny: „Ptolemaios shromáždil 72 starších, každého z nich uzavřel samostatně do jedné ze 72 komnat, bez toho aniž by uvedl důvod, proč byli svolání.

18.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Pokud uděláte něco dobrého pro druhé, očekáváte něco nazpět?

V jednom citátu od Benjamina Franklina se říká: „Ten, kdo ti jednou prokázal laskavost, bude ochotnější prokázat ti další, než ten, kterému jsi sám laskavost prokázal.“

16.5.2024 v 5:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 132x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Tři děti byly dotazovány, co je láska. Dospělí se mohou učit z jejich odpovědí.

Jednoho z mých studentů nedávno zaujaly odpovědi tří malých dětí, které dostaly otázku „Co je pro tebe láska?”, a zeptal se mě, zda se z odpovědí těchto dětí můžeme poučit při vyjadřování lásky v dospělosti.

8.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Co jsou dobré příklady síly lásky?

Major Or Maatuk, velitel brigády Givati izraelské armády, byl v Gaze smrtelně zraněn protitankovou střelou. V nemocnici musel být uspán a připojen na umělou plicní ventilaci.

6.5.2024 v 5:00 | Karma: 12,02 | Přečteno: 152x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 543
  • Celková karma 8,83
  • Průměrná čtenost 430x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik