Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nacházíte se na své životní křižovatce?

Dvě cesty se potkaly v místě křižovatky, úzká a široká. Široká říká: „Podívej se na sebe. Jsi pokrytá ostrými kameny a trhlinami. Ale podívej se na mě: Já jsem krásná, hladká. Vedle mě jsou kavárny, restaurace a vily.“

Hned když to pronesla, tak vzdychla a zmlkla.

„Proč jsi najednou zmlkla?“ zeptala se úzká cesta. „Není tvůj život dobrý?“

„Všechno je to hezké“, odpověděla a pokračovala. „Ale na mém konci leží propast, bezedná, temná a ponurá. Lidé to ani netuší. A ti, kteří o ní vědí, nad ní jen krčí rameny. Bojím se, že do ní jednoho dne sklouznu. A co ty, jak se žije tobě?“

„Je to těžké!“ povzdechla si úzká cesta. „A ti, kteří po mně šlapou, jdou do kopce a nemají to lehké. Ale na konci mé cesty, tam nahoře na samém vrcholu, jsou všichni tak rozjaření, radostní a šťastní. Víc než cokoli jiného si přeji být tam.“

Cesty si spolu popovídaly, a pak se vydala každá svým směrem. Muž, který to všechno slyšel, zůstal na té křižovatce stát. A byť je to zvláštní, tak ten muž tam stojí stále a přemýšlí, kudy se vydat.

Tuto volbu máme skutečně všichni před sebou.

Otázkou zůstává, proč se muž nevydá po úzké cestě? Vždyť slyšel, že vede do ráje. Ten ráj však bude až někde daleko a někdy později. Vždyť stále má před sebou tu nádhernou cestu, po které může pohodlně kráčet. Možná se posadí v nějakém podniku, například v restauraci nebo kavárně, dá si něco dobrého k jídlu, trochu si odpočine, a pak půjde dál. Takto přesně nás život vábí různými možnostmi.

Muž, který stojí mezi dvěma cestami, neví, kterou se vydat, a i když slyší, že jedna z nich vede do pekla a ta druhá do ráje, přesto zůstává stát a je rozpolcený ve své nerozhodnosti. Toto nám ukazuje, jak se cítíme my sami od jednoho okamžiku k druhému.

Když se tedy nacházíme v každém okamžiku svého života na takové křižovatce, jak se vlastně můžeme rozhodnout, kterou cestou se nakonec vydat? Ve skutečnosti nerozhodujeme my. Je rozhodnuto v rámci programu přírody, který je známý a předem daný, a my jsme vedeni tak, jak je to potřebné.

Nejdůležitější je, abychom souhlasili s rozhodnutím, které je učiněno nad námi, abychom si s tím nedělali starosti a spojili se s přírodními zákony, programem a nejvyšší silou v našem životě. Ta nás povede krok za krokem a dovede nás tam, kam potřebujeme. Na nás je, abychom s pokorou korigovali sami sebe. Se zákony přírody bychom tedy měli souhlasit v každém okamžiku.

Když se na této křižovatce na chvíli zastavíme, musíme se podřídit přírodním zákonům a zamířit tam, kam nás vedou. Takový pohyb vytváří přímou linii. Tato přímá linie se v každém svém bodě skládá z křivky, která tvoří ohyb. Když tedy v každém bodě korigujeme svůj pohyb ve směru zakřivení, tak právě tímto způsobem jdeme přímým směrem. Jinými slovy, my sami si svou cestu nevybíráme, je za nás vybrána v rámci programu a plánu přírody, my ale můžeme tuto linii realizovat ve shodě s přírodou.

Proč bychom měli znovu a znovu dosahovat tohoto souladu? Protože je to jediná správná možnost. Nenastavujeme se na nic nadpřirozeného, ani nečiníme žádná zvláštní rozhodnutí, jen chceme plynout v proudu života a zároveň souhlasit se zákony a plánem přírody, protože její vedení nad našimi životy je ze své podstaty nad chápáním naší mysli.

Nakonec dojdeme k poznání, že každé rozhodnutí, kdy se vydáváme cestou, která není v souladu s přírodou, skončí neúspěšně. V takových momentech totiž vypadáme jako revolucionáři, kteří si myslí, že se zde mohou nechat pohánět kupředu svým egem, aby později zjistili, že směr, který si zdánlivě zvolili, je prázdný a neuspokojující.

Opravdovou revolucí je, když souhlasíme s altruistickými zákony přírody, protože jsou v protikladu k naší lidské přirozenosti, která je egoistická. Tím získáme síly přírody, abychom se povznesli nad svou vnitřní podstatu. Soustavně bojujeme s naším egoismem, který stejně neúnavně vyžaduje seberealizaci a kvůli němuž v našem rozhodování vždy převažuje osobní prospěch. Učinit skutečný převrat v našem rozhodování proto znamená nechat přírodu, aby rozhodovala za nás, a neřídit se podle našeho ega, které chce sloužit jen samo sobě. Je to jako skočit do náruče přírodním zákonům, chopit se jich a nechat se takto vést v letu přímo vpřed.

Ve skutečnosti jsme jen nepatrné částečky v obrovské moudré síle přírody, která uvádí do pohybu všechno a všechny. Navíc je nám dána možnost si uvědomit, že existuje, vládne nám a rozvíjí nás něco mnohem vyššího, než to, co chápeme na úrovni naší intelektuální a emocionální reality. Souhlas s tím, jak nás tato jediná přírodní síla řídí a pracuje nad námi, se stává naší moudrostí, avšak pouze za předpokladu, že ji dokážeme odhalit.

Když pochopíme, že tato jediná altruistická síla přírody ovládá celou naši realitu, pak podřízení se této síle bude tím nejrozumnějším činem, který můžeme provést. Navíc bychom se této síle neměli podřizovat pouze ze slabosti, ale především kvůli racionalitě takového jednání. Čím více zavazující smlouvu uzavíráme s přírodou, tím více směřujeme k dobré, harmonické a mírové budoucnosti.

Autor: Michael Laitman | pondělí 27.5.2024 5:00 | karma článku: 8,32 | přečteno: 98x
  • Další články autora

Michael Laitman

Bylo někdy na duchovním stupni celé lidstvo?

Duchovní stav si na krátkou dobu udržela Abrahamova skupina, která opustila Babylon. Když vyšli z Egypta, povznesli se na novou úroveň a pak během stavby Prvního chrámu dosáhli ještě mnohem vyšších duchovních stupňů.

26.6.2024 v 5:00 | Karma: 4,50 | Přečteno: 64x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Proč je dnes tak vysoká rozvodovost?

Důvodem dnešní vysoké rozvodovosti je extrémní míra lidského egoismu, naší přirozené touhy užívat si potěšení na úkor druhých. Díky tomu jsme vůči sobě stále více nesnášenlivější.

25.6.2024 v 5:00 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Jed je ve vaší hlavě

Existuje jedno podobenství. Ve staré Číně nemohla vdaná žena snést výčitky své tchyně. Rozhodla se, že se jí zbaví. Šla za bylinkářem, který byl známým jejího otce. Vše mu vysvětlila a řekla: „Chci, abys mi prodal jed.“

24.6.2024 v 5:00 | Karma: 14,71 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Uvězněné vnímání – pochopení naší skutečné reality

Kabalista Jehuda Ašlag (Baal HaSulam) vypráví podobenství o muži, který se dopustil vážného přestupku proti králi a byl odsouzen ke dvaceti letům těžkých prací v izolovaném vězení v cizí zemi.

23.6.2024 v 5:00 | Karma: 6,46 | Přečteno: 90x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Co dělat, když tak hluboce nenávidíte svět?

Podobnou otázku jsem obdržel na své facebookové stránce od Diny: „Co mám dělat se svou nenávistí k tomuto světu?“

22.6.2024 v 5:00 | Karma: 9,75 | Přečteno: 243x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Vláda schvaluje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  15:15

Zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schvaluje vláda. Zatímco u České televize má...

Meloniová se zlobí. Její frakci odstřihli od jednání o klíčových unijních postech

26. června 2024  15:10

Italská premiérka Giorgia Meloniová v parlamentu ostře kritizovala dohodu o rozdělení vysokých...

Poslanci rozhodují, zda vznikne vyšetřovací komise ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  15:10

Přímý přenos Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Jedno dítě na klíně, druhé v nevhodné sedačce. Opilá matka bourala na mopedu

26. června 2024  15:07

Matka s dětmi na tříkolovém mopedu bourala v Královci na Trutnovsku. Předtím se ale posilnila...

  • Počet článků 563
  • Celková karma 9,02
  • Průměrná čtenost 422x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik