Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je čas, aby OSN začala naplňovat svoji Chartu

Minulý týden proběhla připomínka 77. výročí založení Organizace spojených národů na základě přijetí Charty OSN v roce 1945. 

Oficiální webová stránka dne uvedla: „Žádná jiná světová organizace nemá takovou legitimitu a vliv jako OSN. Žádná jiná světová organizace nedává tolika lidem naději na lepší svět a nedokáže zajistit budoucnost, kterou si přejeme. Je naléhavější než kdy jindy, aby se všechny země spojily a splnily slib sjednocení národů." Generální tajemník rovněž ve svém poselství zdůraznil: „OSN je produktem naděje, ale dnes je zkoušena jako nikdy předtím".

Souhlasím s generálním tajemníkem, že je dnes OSN vystavena zkoušce. Musí jednat, sbližovat lidi a země, a neuspokojovat se planými řečmi, jako by OSN byla nějakou kavárnou, kam si lidé chodí popovídat.

Řekl bych, že je opravdu načase, aby OSN plnila svoji Chartu. Je načase, aby OSN skutečně sjednotila země, a nejen doufat, že se „sjednotí". Naděje se nestanou skutečností, pokud nevyvineme úsilí, aby se staly realitou. Musíme mít odvahu nejen snít, ale i konat!

Souhlasím s generálním tajemníkem, že je dnes OSN vystavena zkoušce. Musí jednat, sbližovat lidi a země, a neuspokojovat se planými řečmi, jako by OSN byla nějakou kavárnou, kam si lidé chodí popovídat.

Lidstvo má vážný problém, který nemůže ignorovat. Svět kolem nás funguje podle jednoho souboru principů a lidstvo se drží jiného souboru principů, které jsou v rozporu s okolním světem. V důsledku toho se vše kolem nás stává nehostinným a nebezpečným. Klima je stále více nestabilní a extrémní, vzduch, půda a voda se stávají jedovatými, zvířata umírají, úroda, která nás živí, vysychá a lidé jsou k sobě stále krutější. Je to stejné, jako bychom bojovali o život a drželi se lana, které nás chrání před pádem z útesu. Ale jak se lidstvo a realita pohybují opačnými směry, lano je stále tenčí a tenčí a už je téměř připravené k prasknutí.

Realita se bude i nadále vyvíjet svým vlastním směrem.  Stále více se budou proplétat systémy, které podporují náš život, společnosti, v nichž žijeme, a také naše těla, která se vývojem stávají stále složitějšími systémy. Stejně jak nelze vrátit život na Zemi od lidí k jednobuněčným tvorům, tak i tento proces je nevratný.

Jediný způsob, jak zabránit přetržení lana, je změnit směr pohybu. Přestaneme-li se stále více izolovat od ostatních a začneme-li hledat větší spojení s ostatními, pocítíme přátelství přírody a všeho živého. Odkryje se nám jejich podpora a ne boj o přežití nejsilnějších.

„Dát míru šanci" a „zachránit naši planetu" nelze podle prohlášení generálního tajemníka dosáhnout bez celosvětové kampaně solidarity a vzájemné péče mezi všemi národy. Jelikož jsou dnešní problémy globální, musí být globální i jejich řešení.

V roce 2012 jsem se s mojí organizací zúčastnil iniciativy OSN na podporu komunikace a solidarity po celém světě. Tyto snahy se nikdy nepromítly do konkrétních kroků, ale od té doby se takové aktivity stávají velmi naléhavými.

Můžeme pasivně čekat a nechat přírodu, ať si jde svou cestou, ale příroda nezná slitování. Pokud budeme nadále sloužit svému samolibému „ já“, zatímco mezitím příroda bude pokračovat ve své holistické cestě, poneseme následky našeho nepřizpůsobení. Současné války a klimatické krize jsou jakousi předehrou toho, co přijde, ale blednou ve srovnání s otřesy, které nás čekají, pokud nezačneme konat.

Domnívám se, že nesmíme čekat. Musíme zahájit změnu, musíme si uvědomit, že jediným způsobem, jak učinit život na Zemi bezpečným a příjemným, je žít v souladu se všeobjímající přírodou kolem nás. Domnívám se, že nám zbývá velmi málo času a nemáme jinou volbu.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Laitman | neděle 20.11.2022 5:31 | karma článku: 7,82 | přečteno: 313x
  • Další články autora

Michael Laitman

Co dělat, když v rodině panuje nenávist

Když se v rodinných vztazích objeví nenávist, je zapotřebí trpělivost, pochopení a také uznání, že ostatní členové rodiny sdílejí stejné bolestivé pocity, dojmy a touhy.

21.5.2024 v 4:00 | Karma: 6,05 | Přečteno: 164x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Lze přijmout pravdu o životě formou kolektivního vedení?

Talmud popisuje, jak byla Tóra přeložena do řečtiny: „Ptolemaios shromáždil 72 starších, každého z nich uzavřel samostatně do jedné ze 72 komnat, bez toho aniž by uvedl důvod, proč byli svolání.

18.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Pokud uděláte něco dobrého pro druhé, očekáváte něco nazpět?

V jednom citátu od Benjamina Franklina se říká: „Ten, kdo ti jednou prokázal laskavost, bude ochotnější prokázat ti další, než ten, kterému jsi sám laskavost prokázal.“

16.5.2024 v 5:00 | Karma: 6,16 | Přečteno: 130x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Tři děti byly dotazovány, co je láska. Dospělí se mohou učit z jejich odpovědí.

Jednoho z mých studentů nedávno zaujaly odpovědi tří malých dětí, které dostaly otázku „Co je pro tebe láska?”, a zeptal se mě, zda se z odpovědí těchto dětí můžeme poučit při vyjadřování lásky v dospělosti.

8.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Co jsou dobré příklady síly lásky?

Major Or Maatuk, velitel brigády Givati izraelské armády, byl v Gaze smrtelně zraněn protitankovou střelou. V nemocnici musel být uspán a připojen na umělou plicní ventilaci.

6.5.2024 v 5:00 | Karma: 12,01 | Přečteno: 151x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

  • Počet článků 543
  • Celková karma 8,79
  • Průměrná čtenost 430x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik