Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spěje Evropa ke konfliktu, anebo se řítíme vstříc III.svět. válce?

Z historických pramenů sahajících třeba do závěru II.světové války je zřejmé, že země zahnané do kouta pod vlivem sankcionování světovými mocnostmi až na několik vyjímek nakonec většinou skončily ve válečných konfliktech.  

V podstatě by se dalo říci, že sankce uvalené mezinárodním společenstvím nejsou ničím jiným, než předmostím pro následné zažehnutí válečné vřavy.

Zpočátku celkem ještě nevinně vyhlížející nepokoje vyvolané nespokojeným lidem s vedením země na Ukrajině nadále nabírají na gradaci. Ponechme nyní stranou otázku, čí zájmy stojí za destabilizací této velké země odtržené svého času od rozpadajícího se Sovětského svazu a zaměřme svůj zrak ke skutečnostem, které dost možná budou za nějaký čas psát dějiny.

Před několika dny jsme všichni obyvatelé Starého kontinentu byli svědky začátku občanské války na Ukrajině.  Samozřejmě, že se takové události nutně musí dříve či později promítnout do života nejprve sousedních států, aby se posléze svými nežádoucími prvky začaly dotýkat i vzdálenějších zemí. Nemám v úmyslu se dnes zabývat vlivy migrace civilního obyvatelstva ze země zhruba čtyřnásobně lidnatější než je Česká republika, nýbrž bych chtěl ve svých úvahách zajít ještě o kousek dále.  O pověstný kousek, který však pro homo sapiens může znamenat radikální odchýlení od dosavadního způsobu života. Pro snazší ilustraci myšlenky si teď vypomohu kratičkou ukázkou vedení válek v současných technických podmínkách.

Pokud si řešení nějakého bojového problému rozdělíme do tří kategorií, pak ke každému z nich v současném pojetí náleží nasazení určité vojenské techniky a lidského potenciálu.

Nejmenší a globálně vzato nejméně závadnou těžkostí je místní konflikt, jinak také nazývaný guerillou.  Za takové případy lze považovat třeba události v Jugoslávii v roce 1999, anebo celkem nedávno proběhlé v Afghanistánu, či Somálsku.  Poněkud více společnost zatěžující a iritující je už mezinárodní válka, jakou byly třeba Falklandy, anebo v dobré paměti ještě nezapomenutý Irák. V těchto dvou variantách vedení války přichází víceméně do úvahy nasazení konvenčních zbraní a techniky, a pokud není použito chemických zbraní, dalo by se říci, že se zúčastněné strany svým způsobem ještě stále  pohybují na poli boje vedeného v humánních intencích.  Z jiného soudku by se však rekrutovala třetí světová válka mezi dvěma vojensky nejsilnějšími státy na planetě. Použití mezikontinentálních balistických raket nesoucích jaderné hlavice by totiž v podstatě nesneslo delšího pokračování vzájemné konfrontace.  

Není žádným tajemstvím, že vojenské síly Severoatlantické aliance se už přespříliš přiblížily Rusku a s touto mocnou zemí se prostě nedá jednat nátlakovým způsobem v podobě jakýchsi mezinárodních sankcí.  Jsem toho názoru, že ani bývalý prezident Jelczin by ve své vcelku bezbřehé benevolenci dneska nečinně nepřihlížel plíživému rozmisťování vojenského arzenálu NATO stále blíže ruským hranicím.  Za jeho úřadu totiž došlo i přes jasně deklarovanou úmluvu k přijetí dalších členských zemí bývalé Varšavské smlouvy do západního paktu. Po rozpadu SSSR byla mezi Západem a Kremlem vedeným v té době Gorbačovem podepsána dohoda, v níž bylo výslovně zaneseno, že kromě spojení obou německých států nedojde k dalšímu začlenění ostatních zemí bývalého Východního bloku k aliančním silám. Dnes všichni dobře víme, že tuto úmluvu Západ nedodržel a NATO v dalších letech expandovalo dále na východ od svých hranic.        

Ve značných obavách si tedy na pozadí současného vývoje událostí probíhajících na Ukrajině pokládám otázku. Budeme nadále nečinně přihlížet gradaci tamního konfliktu, nebo za sebe a naše potomky řekneme své rozhodné „NE“ dalšímu intrikaření skrytému za oponou nazvanou Ukrajina?

Je zcela nasnadě, že začíná být nejvyšší čas, aby se neustálým vyvoláváním konfliktů zatemnělé mozky konečně vzpamatovaly a zasedly k jednacímu stolu, protože jedině smysluplný dialog vedený na obou stranách může ještě zastavit rozjíždějící se hrozbu, jakou lidstvo dosud veskrze nepoznalo!

 

Autor: Petr Laierman | sobota 10.5.2014 9:52 | karma článku: 20,06 | přečteno: 859x
  • Další články autora

Petr Laierman

Od 17. listopadu po současnost

Ohlédnutí za 31 roky svobody a demokracie. Jdeme opravdu vstříc lepším zítřkům a skutečně chceme to, v čem žijeme? Mohou lidé ještě něco na způsobu vedení státu změnit?

17.11.2021 v 17:46 | Karma: 11,29 | Přečteno: 229x | Diskuse| Politika

Petr Laierman

Cyklisté versus řidiči automobilů - souboj na silnici i v legislativě

Čeští politici nadále přesvědčují o svém poněkud zvláštním uvažování. V těchto dnech došlo ke schválení nového paragrafu zákona o provozu na veřejných komunikacích.

21.4.2021 v 19:38 | Karma: 24,45 | Přečteno: 509x | Diskuse| Politika

Petr Laierman

Attila Végh vs. Terminátor Vémola

Pražská O2 aréna viděla spícího Terminátora a zároveň jakoby navrátivšího Muhammada Aliho. Kratičká podívaná, která tentokrát stála za zhlédnutí.

15.11.2019 v 18:00 | Karma: 22,44 | Přečteno: 751x | Diskuse| Sport

Petr Laierman

Moment, který rozhodl jít k urně.

V České republice máme možnost přímé volby prezidenta, to ale ještě neznamená, že jí veřejné sdělovací prostředky mohou přetvářet ve sportovní klání či estrádní show.

28.1.2018 v 20:50 | Karma: 38,35 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Politika

Petr Laierman

Krátké setkání dvou světů

S blížícím se závěrem listopadu se zima pomalu chystá převzít vládu nad přírodou. Chladné dny s prvními ranními mrazíky ztěžují volně žijícím zvířatům hledání potravy. Začínáme proto přisypávat nejprve něco málo okolnímu ptactvu.

19.11.2017 v 18:25 | Karma: 21,04 | Přečteno: 397x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 978x
Cestu bytí vnímám jako člověk, který trpělivým sbíráním kamínků postupně skládá obraz mozaiky života ve všech jeho souvislostech. Mým životním mottem je „Žij a nechej žít.“ Krédem jsou pak pro mne stromy, které jsou nám všem ostatním živočichům nezištnými dárci životadárného kyslíku. Myslím, že se nám lidem z vyspělé části světa vytrácí ze života a mezilidských vztahů skromnost a pokora, kterou pak najednou zničehonic nalézáme ve chvílích, kdy je však už příliš pozdě cokoli vrátit zpátky.

Seznam rubrik