Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velikonoce - aneb jak jsme drželi starý obyčej

Ve městech už to není jaksi ono. Místo drahých vajec se dávají mince, děvčata nenosí kroje a k vidění jsou dokonce pomlázky upletené z bužírky...

Když mě před lety pozval kamarád Karel na "Velikonoční víkend, plný staročeských tradic" k jeho rodičům na venkov, neodmítl jsem, protože v nás ve městě už těch "tradic" moc není.

Všechno začalo už v neděli odpoledne, kdy jsme se vydali na vrbové proutky, abychom si mohli uplést "pamihody" na pondělní hodovačku. "Musíme nařezat ty nejtenčí proutky, co visí až nad vodou", řekl Karel u rybníka a chtěl po mně, abych ho přidržel za ruku, že se nakloní a větev s tenkými proutky přitáhne.

Nakonec jsme se spokojili s těmi silnějšími, které jsem rychle nařezal, aby Karel po té koupeli nenastydl, protože měl zpocenou ruku.

Karel si upletl pamihodu z osmi prutů, a já ze šesti, ale moc mi to nešlo, a tak mne Karel poučil, že pamihoda se plete jako bič, a ne, jako vánočka, i když rád vařím.

V pondělí, brzy ráno, bez snídaně, jsme vyrazili na náves, abychom stihli obejít všechny ty jeho sestřenice, které ještě nebyly provdané, jelikož tradice velí, vyšupat svobodná děvčata, která potom přivážou mládenci, který je vyšupal, na pamihodu pentli, a dají mu vajíčko. Už při odchodu z chalupy Karlových rodičů jsme se dohodli, že prvních deset vajec sníme k snídani a ostatní si necháme. Měli jsme dokonce nacvičenou říkanku. Já jsem měl říct: "Hody hody doprovody, dejte vejce malovaný", a Karel druhou část: "když nedáte malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný."

Zabušili jsme pamihodami na vrata prvního statku a přišlo nám otevřít děvče v kroji, na které se Karel bez varování vrhnul, ohnul si ho přes koleno, vykasal mu sukni a kývl na mě. Já jsem děvče dvakrát něžně "plácnul" pamihodou přes téměř obnažený zadeček a spustil jsem nacvičenou říkanku: "Hody hody doprovody, dejte vejce malovaný,..." a když byla řada na Karlovi, "plácnul" to děvče zcela hrubě a neurvale, načež k mému nesmírnému úžasu dodal: "vajíčko nás neláká, dejte radši panáka!" a z chalupy, jako kdyby na to čekal, vyběhl jeho strýc, který se nás hned ptal, jestli si dáme rum, nebo myslivce. Zvolili jsme rum, protože to je klasika, dostali jsme každý asi deci pití a mašli na pomlázku.

Když jsme měli první statek odbytý, zeptal jsem se Karla: "Co blbneš, takhle na lačno s panákama? Copak to je nějaká tradice?" "Jó, už deset let. Vymyslel jsem to já, a pantáta má vždycky radost, protože to je důvod k napití. Už to tak říkají všichni mládenci z vesnice" odpověděl Karel a ještě navrhnul, abychom se drželi pouze rumu, když by nám zase někdo "něco" "vnucoval", abychom "to" nemíchali a nebyli moc "zrychtovaný".

Ve druhém statku nám po Karlově pozměněné říkance nabídli myslivce, nebo vodku. Zvolili jsme myslivce, protože Karel si myslel, že bychom se měli držet alespoň hnědé barvy, když rum nemají, že by nás to mohlo méně "zrychtovat", než kdybychom to moc míchali. Jenomže pak už to byl vaječný koňak, nebo griotka, v dalším statku zelená, nebo fernet, a protože už nám to bylo tak trochu jedno, vybírali jsme si alespoň to, co bylo tmavší.

V poledne, kdy "hodovačka" končí, jsme se plápolavým krokem ubírali k chalupě Karlových rodičů, pomlázky plné pentlí, protože jsme obešli celou vesnici. V košíčku jsme měli každý tři vejce, a v sobě tři litry toho, co bylo vždy tmavší. Nejkrásnější vejce jsme kupodivu dostali od Karlova bratrance, svobodného padesátiletého mládence, kterého jsme také navštívili, protože Karel se bál, aby se mu "něco" nestalo, když je na Velikonoce doma sám. U něj byla volba obzvlášť těžká, jelikož jsme se nemohli rozhodnout, co je tmavší. Nakonec jsme ochutnali obojí. Domácí hruškovici, a když došla, tak i vodku.

To krásné vejce jsme se nakonec rozhodli sníst napůl k obědu, ale když jsme jej naťukli, zjistili jsme, že není vždy nejlepší to, co se jeví, jako nejkrásnější, protože bylo ze sádry.

 

 

Autor: Ladislav Kratochvíl | pátek 22.4.2011 15:06 | karma článku: 13,16 | přečteno: 1905x
  • Další články autora

Ladislav Kratochvíl

Pozor na vedlejší účinky léků

Je až neuvěřitelné, jaké mohou mít léky vedlejší účinky. Přesvědčil jsem se o tom na vlastní kůži. Divím se, že to nebylo uvedeno v obalovém letáku.

27.2.2024 v 7:47 | Karma: 15,26 | Přečteno: 667x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Kratochvíl

Jak držet dietu

O dietách už toho bylo napsáno tolik, že by člověk přišel o všechnu svoji hmotnost, než by to všechno přečetl, kdyby celou tu dobu nepozřel ani sousto. A jsme u toho. Neznám nikoho, kdo by vydržel tak dlouho číst.

16.2.2024 v 7:41 | Karma: 9,90 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

„Zakódovaná“ řeč není nic nového

Určitě znáte onen všelijak pozměněný způsob řeči, který často používají politici, mafiáni, policisté ve filmech a další, aby nebyly odhaleny jejich úmysly.

9.11.2023 v 7:52 | Karma: 12,18 | Přečteno: 227x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Nová zcela česká zábavná televizní soutěž „Když hvězdy pracují “

K divácky úspěšné soutěži StarDance chystá televize nový soutěžní pořád. I když je vše v tajnosti, „prosákly“ některé informace, které včera zveřejnil internetový server star-in-action.kec

17.10.2023 v 7:56 | Karma: 13,61 | Přečteno: 644x | Diskuse| Média

Ladislav Kratochvíl

Nedostatečná udržitelnost pivoverzity v České republice má negativní dopad

Neustále se děsně odborně mluví a píše o udržitelnosti bioverzity. A co když se „bio“ nahradí „pivem“?

14.7.2023 v 7:53 | Karma: 10,81 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 187
  • Celková karma 12,58
  • Průměrná čtenost 1301x
V roce 2003 jsem ohluchl. Nemám v hlavě ta "slyšítka", hlavně ony šneky (cochlea), takže nemohu být ani uživatelem kochleárního implantátu.
Považuji se za srandistu a optimistu. Kromě srandiček jsem také autorem a provozovatelem webu osob se sluchovým postižením
http://www.kochlear.cz
jenž si vybrala Národní knihovna ČR k archivaci jako kvalitní zdroj, který by měl být uchován do budoucna a stát se součástí českého kulturního dědictví, což je pro mě obrovská pocta a mám z toho větší radost, než kdyby mi poslali milion korun.



stránky osob se sluchovým postižením