O jedné otravě ryb kyanidem

Budu psát o otravě ryb v řece Ostravici a Odře, ke které došlo někdy před 25 lety. Brzy se přišlo na to, že příčinou bylo sfoukávání vysoké pece v podniku, ve kterém jsem pracoval. 

Jelikož to bylo vyšetřeno rychle, tak se na to zapomnělo.

Sfoukáváním vysoké pece se označuje její odstavení po létech nepřetržitého provozu. Potkal jsem tenkrát vedoucího chemických laboratoří a ptal jsem se ho, kde se ve vysoké peci vzaly kyanidy. Dostal jsem následující vysvětlení.

Rudu jsme tenkrát vozili z Krivého Rogu. Těžená ruda má okolo 30 % železa, léta jsme ji takto sázeli do vysoké pece. Pak však ji začali obohacovat flotací. To se provádí tak, že se ruda rozdrtí na prášek, nasype se do nádrže, ve které je voda s různými solemi. Odspodu se probublává vzduchem. Oxidy železa mají jinou smáčivost než hlušina. Následkem toho se na nich tvoří malé bublinky vzduchu, které je vynesou k hladině, odkud se sbírá a k nám se posílá prášková ruda s obsahem železa větším jak 50 %. Jednak se takto snižují náklady na dopravu, hlavně se však sníží spotřeba koksu. Jestliže se ve vsázce zvýší obsah železa o 1 %, sníží se spotřeba koksu o 2%. Všechno je v pořádku, jen se nesmí zapomenout na to, že mezi solemi ve flotační lázni jsou i soli draslíku, jejich stopy zůstávají v rudě. Ve vysoké peci pak spolu s uhlíkem z koksu a dusíkem ze vzduchu vytvoří kyanidy. Ty kyanidy však zůstávají v určité výšce v peci, kde se jich za roky provozu nahromadí slušné množství. Když se pak pec odstavuje, v určitém okamžiku začnou unikat ve vysokopecním plynu. Ten se čistí kapkami vody, které se pak vypouštějí do kanalizace.

Tenkrát to však řešili nějací šikovní vyšetřovatelé a za několik dnů bylo vše jasné. Když to však dostanou do rukou břídilové, tak…

Autor: Ladislav Jílek | úterý 22.12.2020 10:50 | karma článku: 31,41 | přečteno: 1035x